2024. március 28. 18:11
KezdőlapMotoGPKatalán Nagydíj - Quartararo győzelem, Espargaró korai ünneplése

Katalán Nagydíj – Quartararo győzelem, Espargaró korai ünneplése

A futamot végig, magabiztosan vezetve Fabio Quartararo tudott győzni Barcelonában. A dobogón mögötte kettős Pramac Ducati siker született Martin – Zarco sorrendben. Aleix Espragaró egy körrel korábban örült a kelleténél…

Aleix Espargaró erősen rajtolt, de Fabio Quartararo még nála is jobban kezdte meg a futamot és vette át a vezetést rögtön az elején.

Bagnaia továbbra sem fogja szívébe zárni a barcelonai aszfaltcsíkot –  Nakagami esett el az első kör 2. kanyarjában és vitte magával Rinst és Bagnaiát (az olasz motorját a fejével találta el Nakagami és ütötte ki a versenyből) is. Bagnaia még megpróbált visszaállni, de a 3. körben kigurult a boxba. Az eset után Takaaki Nakagamit az orvosi központba vitték további vizsgálatokra, Rins pedig a bal karját fájlalta óriási bukása után. A spanyol versenyző szintén az orvosi központba ment esése következtében.

A 3. körben Quartararo, Martin, Aleix Espargaró sorrendben haladt a top3. Eközben Mir kapott büntetést sárga zászlós szakasz alatti előzés miatt.

Az 5. körben Marco Bezzecchi dobta el a versenygépet a 10-es kanyarban.

A bukások sorozata még mindig nem ért véget, a verseny 8. körében Bastianini az 5-ös kanyar áldozata lett, míg Di Giannantonio a 7-es kanyarban bukott, így mindkét gresinis versenyző futamának idő előtt lett vége.

A 10. körben Aleix Espargaró szánta rá magát az előzésre és hagyta maga mögött Martint, hogy elindulhasson az ekkor már 3,5 másodperces előnnyel motorozó Quartararo után. Közben egy KTM házi csata is kialakult a 8. helyért Binder és Oliveira között, aminek a portugál hibája vetett véget.

A 11. körben Johann Zarco érkezett meg csapattársa, Martin mögé. A futam felénél Quartararo, Aleix Espargaró, Jorge Martin sorrendben haladt az élmezőny. Ekkorra a regnáló bajnok már majdnem 4 másodperces előnnyel vezette a futamot.

A 16. körben Martin vette vissza a második pozíciót Aleix Espargarótól, Quartararo pedig ekkor 5 másodperccel motorozott üldözői előtt.

A 19. körben folytatódott Andrea Dovizioso 2022-es kálváriája, kiállt a boxba és befejezte a futamot.

4 körrel a futam leintése előtt Aleix Espargaró ismét a második helyre állt, az 1-es kanyarban előzte meg honfitársát, Martint és közben Johann Zarco is megérkezett a duóra.

A dráma a verseny utolsó körének kezdetekor következett be, amikor Aleix Espargaró egy óriási hibát vétett – azt hitte, hogy vége a futamnak és ünnepelni kezdett. Azonban a versenyből még 1 kör hátra volt…. Így végül eldobta a pódiumot és az 5. helyen látta meg a kockás zászlót. Érthetően vigasztalhatatlan volt a futam után, még Carmelo Ezpelata is bement hozzá a garázsba. A Pramac Ducati így kapott ajándékba egy kettős dobogót, hiszen Martin és Johann Zarco végeztek a második és harmadik pozícióban.

Barcelona – MotoGP verseny végeredménye: 

1 Fabio QUARTARARO Monster Yamaha YAMAHA
2 Jorge MARTIN Pramac Racing DUCATI 6.473
3 Johann ZARCO Pramac Racing DUCATI 8.385
4 Joan MIR Team SUZUKI SUZUKI 11.481
5 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing APRILIA 14.395
6 Luca MARINI Mooney VR46 DUCATI 15.430
7 Maverick VIÑALES Aprilia Racing APRILIA 15.975
8 Brad BINDER Red Bull KTM KTM 21.436
9 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM KTM 26.800
10 Alex MARQUEZ LCR Honda HONDA 30.460
11 Remy GARDNER Tech3 KTM KTM 32.443
12 Darryn BINDER RNF Yamaha YAMAHA 32.881
13 Franco MORBIDELLI Monster Yamaha YAMAHA 33.168
14 Jack MILLER Ducati Lenovo DUCATI 34.693
15 Raul FERNANDEZ Tech3 KTM KTM 37.844
16 Michele PIRRO Aruba.it Racing DUCATI 44.533
17 Pol ESPARGARO Repsol Honda HONDA 46.199
Nem ért célba:
Andrea DOVIZIOSO RNF Yamaha Yamaha 7 kör
Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing DUCATI 16 kör
Enea BASTIANINI Gresini Racing DUCATI 17 kör
Marco BEZZECCHI Mooney VR46 DUCATI 19 kör
Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo DUCATI 23 kör
Nem fejezte be az első kört
Alex RINS Team SUZUKI SUZUKI
Takaaki NAKAGAMI LCR Honda HONDA
Stefan BRADL Repsol Honda HONDA