2024. április 20. 11:11
KezdőlapSuperbikeFő a változatosság: Haslam az IDM-et is kipróbálta - dobogóval

Fő a változatosság: Haslam az IDM-et is kipróbálta – dobogóval

Leon Haslam minden alkalmat megragad, hogy motorversenyezzen. A korábbi WSBK versenyzőt a múlt hétvégén először láthattuk az IDM Superbike-ban. Nem is akárhogy szerepelt, dobogóra is állhatott.

A Nemzetközi Német Motorkerékpár Bajnokság (IDM) keretében a 2022-es szezon hét versenyéből a harmadikra került sor az elmúlt hétvégén Mostban. Az Emil Weber csapatfőnök és Kurt Stückle technikus körüli csapat ezúttal két versenyzővel állt rajthoz: az osztrák Nico Thöni mellett Leon Haslam is ott körözött az aszfaltcsíkon.

Leon Haslam
Fotó: IDM

Az állandó versenyző, Bastien Mackels hiányzott, mivel az oscherslebeni IDM-versenyen egy edzésbalesetben lábsérülést szenvedett. A Kawasaki úgy döntött, hogy Leon Haslammel pótolják a pórul járt pilótát. Mivel a Superbike-világbajnokság július végén Mostba látogat, a 39 éves versenyző azonnal beleegyezett. „Nagyon örültem a hívásnak – mondta Haslam. „A motor különbözik az általam ismert gépektől, mivel az IDM stock szabályok szerint épül.”

Haslam a 6. helyről, a második sorból rajtolhatott az első futamon, Jochen Schmid ott volt vele a rajtrácson. „Végre volt időm visszatérni egy IDM fordulóra, és szerettem volna megnézni a futamokat” – mesélte az 58 éves egykori versenyző. „De az ember ott segít, ahol tud.” Az első futamon Haslam a negyedik helyen zárt. A jutalom a 2. futamban érkezett, hiszen a Kawasaki motorosa a fordított rajtsorrend miatt a pole pozícióból indulhatott. Ezt a pozíciót tökéletesen ki tudta használni, és néhány kilométert az élen tett meg. A célban a harmadik hellyel megszerezte a Kawasaki Weber Motos csapat idei első dobogós helyezését.

Haslam hangulata ennek megfelelően jó volt a díjátadón. „Nagyszerű csata volt” – jellemezte a párharcokat. „Nagyon szórakoztató volt számomra. A versenyen sokat csúsztam, sokat pörgött ki a hátsó kerék – élvezetes volt. Örülök, ha visszatérhetek.”

Mindkét észak-csehországi futamot a korábbi SBK-pilóta Markus Reiterberger nyerte a BMW-vel, aki fölényesen vezeti a német bajnokságot.

Haslamot július közepén láthatjuk újra a Superbike-világbajnokságban a Team Pedercini Kawasakival, amikor is a Donington Parkban rendezik meg a hazai versenyét.