2024. április 19. 23:02
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint az aeroelemek nincsenek hatással a versenyzésre

Bagnaia szerint az aeroelemek nincsenek hatással a versenyzésre

Francesco Bagnaia kitart amellett, hogy a MotoGP nem kerül olyan helyzetbe, hogy a versenyzést az aerodinamikai fejlesztések befolyásolják.

A MotoGP-ben az idei szezon nagy részében forró beszédtéma volt az előzés, ami az elmúlt szezonokhoz képest látszólag nehezebbé vált.

Sőt, néhány versenyző, köztük a nyolcszoros világbajnok, Marc Márquez ellenezte a legújabb aerodinamikai újításokat. Legyen szó akár a szárnyakról, akár a magasságállító rendszerről.

Bár az amúgy is egyedi gépek lenyűgözően néznek ki, és gyorsabbnak bizonyulnak, mint valaha, a leszorítóerőt állítólag befolyásolták az ilyen aeroelemek. Így nehezebbé vált az előzés, valamint az első gumik hőmérséklete is komoly problémát jelent a versenyzők számára.

Francesco Bagnaia azonban nem egészen így látja a dolgot. Az olasz meg van győződve arról, hogy a MotoGP-ben nincs előzési probléma. Ehelyett a Ducati versenyzője úgy véli, hogy ha egy versenyző gyorsabb, mint a körülötte lévők, akkor lehet kezelni a helyzetet, ahogy Portimaóban és Mugellóban is tette.

A GQ Italia-nak a múlt hétvégi Ducati Világhét során Bagnaia ezt mondta, amikor arról kérdezték, hogy az aerodinamika a fő probléma az előzéssel kapcsolatban:

„Nem hiszem, és Quartararo is egyetért velem. Azokon a versenyeken, ahol vissza kellett állnom, megtettem és előztem.”

„Persze, az aerodinamika több turbulenciát okoz, és azt is el kell mondani, hogy mindig a határon megyünk. Így ebben a helyzetben nagyon könnyű széles ívre menni és hibázni.”

„Ugyanakkor, ha gyorsabb vagy, akkor nincs gond, ahogy azt Rins is bizonyította, aki Portimaóban utolsónak indult és negyedik lett, vagy én magam, aki utolsónak indultam és nyolcadik lettem, vagy Mugellóban, hogy a rajt után kilencedik voltam és nyertem. Egyszóval, ha megvan benned a potenciál, akkor tudsz győzni.”

Mivel a nyári szünetnek már majdnem vége, a 2022-es MotoGP-szezon döntő fontosságú második fele vár Bagnaia számára.

Bagnaia idén eddig három futamot nyert meg, köztük a legutóbbi, asseni versenyt. Hibátlanul kell teljesítenie, ha el akarja érni Aleix Espargarót és a tabellát vezető Fabio Quartararót.

„A szezon elején kicsit többre számítottunk, de nem volt könnyű dolgunk, mert különböző nehézségek adódtak technikai szinten, amelyeket aztán sikerült megoldanunk.” – folytatta Bagnaia.

„Az utóbbi néhány versenyen, mióta visszatértünk Európába, sokkal gyorsabbak lettünk, és mindig az élen álltunk.”

„Voltak hullámvölgyek, balszerencse és az én hibáim. Az utóbbi néhány futamon vagy nyertem, vagy buktam, szóval nem éppen a legjobb.”

„A lényeg az, hogy tudjuk, hogy nagyon gyorsak vagyunk, és a szezon második felében fontos lesz, hogy megtaláljuk a folytonosságot.”

 

Forráscrash.net