2024. március 29. 06:24
KezdőlapMotoGPAndrea Dovizioso Misano után visszavonul!

Andrea Dovizioso Misano után visszavonul!

Andrea Dovizioso nem túl sikeres szezonja és egyben MotoGP-s pályafutása a szeptemberi misanói nagydíj után véget ér. Az olasz hazai pályán fog visszavonulni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Andrea Dovizioso a 2023-as szezonban nem folytatja királykategóriás pályafutását és visszavonul a versenyzéstől. Azonban a hír hideg zuhanyként érkezett, miszerint Misano lesz az utolsó futama a MotoGP-ben.

Dovi és a Yamaha jó kapcsolatot ápoltak azóta, hogy 2012-ben sikeres szezont teljesített a Tech3 Yamaha szatellitcsapatával, aminek eredményeként hat harmadik helyet és a tabella negyedik helyét szerezte meg. A 2021-es San Marino GP-n csatlakozott újra a Yamaha szatellit versenyzőihez, amikor Franco Morbidelli felkerült a gyári csapathoz.

Lin Jarvis az alábbi nyilatkozatot tette a bejelentés kapcsán: „Azzal szeretném kezdeni, hogy természetesen mindannyian szomorúak vagyunk, hogy Andrea a vártnál korábban távozik a sportból. Ő egy nagy név a MotoGP-ben, és hiányozni fog a paddockból. Tavaly nagyon szerencsésnek tartottuk magunkat, hogy csatlakozott a MotoGP-programunkhoz, amikor Franky a Yamaha gyári csapatához igazolt, így szükségessé vált, hogy a 2021-es szezon hátralévő részére helyettesítő versenyzőt találjunk. Andrea nagy szakértelme, tapasztalata és módszeres természete nagyon jó volt a Yamaha és az RNF csapat számára, és a projektet a teljes 2022-es szezonra továbbvitték. Sajnos Andrea nehezen tudta kihozni az M1-ből a maximális potenciált, így az eredmények elmaradtak, ami érthető frusztrációt okozott Andrea számára. Végül a nyári szünetben megerősítette nekünk, hogy még a szezon vége előtt vissza akar vonulni.

Közös megbeszélések után úgy ítéltük meg, hogy Andrea az utolsó futamát Misanóban, a hazai GP-jén teljesíti. Természetesen a Yamaha továbbra is teljes mértékben támogatja ‘Dovit’ a következő három versenyen. Addig is élvezzük ki az utolsó három nagydíját, és ünnepeljük Misanóban egy nagyszerű pályafutás végét.”

Andrea Dovizioso sem hagyhatta szó nélkül távozásának hírét. „Köszönöm Linnek a szavait, teljesen egyetértek velük. 2012-ben nagyon pozitívak voltak számomra a MotoGP-ben szerzett tapasztalataim az Iwata gyártóval, és azóta mindig is úgy gondoltam, hogy előbb-utóbb szeretnék hivatalos szerződést kötni a Yamahával. Ez a lehetőség 2021-ben jött el, igazából kissé merész módon. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom, mert erősen hittem ebben a projektben és a lehetőségben, hogy jól fog menni.

Sajnos az elmúlt években a MotoGP alaposan megváltozott. A helyzet azóta nagyon más: Soha nem éreztem jól magam a motorral. A csapat és az egész Yamaha értékes és folyamatos segítsége ellenére sem tudtam kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Az eredmények rosszak voltak, de ezen túlmenően még mindig nagyon fontos élettapasztalatnak tartom. Amikor ennyi nehézséggel kell szembenézni, akkor jól kell tudni kezelni a helyzetet és az érzelmeidet. Nem értük el a kívánt célokat, de a Yamaha technikusaival és a csapatom tagjaival folytatott egyeztetések mindig pozitívak és építő jellegűek voltak, mind számukra, mind számomra. A kapcsolat még a legkritikusabb pillanatokban is lojális és szakmailag érdekes maradt: nem volt annyira nyilvánvaló, hogy ez így lesz.

Mindezért és a támogatásukért köszönetet mondok a Yamahának, az RNF Racing Teamnek, a WithU-nak és a projektben részt vevő többi szponzornak. Nem úgy sikerült, ahogy reméltük, de helyes volt megpróbálni. A kalandom Misanóban véget ér, de a kapcsolatom mindazokkal, akik részt vettek ebben a kihívásban, örökre megmarad. Köszönöm mindannyiuknak.” – nyilatkozta Dovizioso.

Az olasz helyét az RNF Yamaha csapatánál egy régi ismerős, a tesztpilótaként tevékenykedő Cal Crutchlow veszi át a szezon hátralevő részében.