2024. április 27. 23:06
KezdőlapSuperbikeSuperbike VB - hogy állnak a csapaton belüli statisztikák?

Superbike VB – hogy állnak a csapaton belüli statisztikák?

A Superbike világbajnokság feléhez és a nyári szünethez érkezve, íme egy kis statisztika a csapatokon belüli „párharcokról”.

A MOTUL FIM Superbike Világbajnokság szezonjának fele már befejeződött, és hat fordulóval a vége előtt egyértelmű sémák rajzolódnak ki az öt gyári csapatnál.

Ducati: Bautista – Rinaldi, 17-1 a spanyol javára

A Superbike bajnokságot vezető Álvaro Bautista 17-1-es előnyben van csapattársával, Michael Ruben Rinaldival szemben a szezon felénél, Rinaldi csak Doningtonban végzett Bautista előtt, amikor a spanyol kiesett. Az elmúlt két fordulóban azonban Rinaldi közelebb volt csapattársához: a Donington Parkban körönként 0,160 másodperccel, Mostban pedig 0,340 másodperccel volt lemaradva a négy futamon, amelyet mindketten befejeztek. A Superpole-ban Bautista 5-1-re vezet, Rinaldi csupán Csehországban előzte meg Bautistát. A spanyol egyike annak a két versenyzőnek, akinek az átlagos célba érési pozíciója jobb, mint kettő – 1,88, amikor befejezte a futamokat. Ami a fordulónkénti pontokat illeti, Bautista átlagosan 49,67 pontot szerez; ez a legmagasabb érték a mezőnyben.

Kawasaki: Rea egyértelműen Lowes előtt

Hasonló a helyzet a Kawasakinál is: a hatszoros bajnok Jonathan Rea 17-1-re vezet Alex Lowes előtt a futamokat illetően, 5-1-re pedig időmérőkön. Az egyetlen alkalom, amikor Lowes a versenyeken Rea előtt végzet az asseni második verseny volt, amikor Rea nem fejezte be a futamot. A Superpole-ban 5-1 az állás Rea javára, a Superpole-ban a kettejük közötti átlagos különbség 0,432 másodperc. Rea 2022-ben eddig átlag 44,5 pontot zsebelt be fordulónként, ami magasabb, mint amit Toprak Razgatlıoğlu 2021-ben szerzett a bajnoki címhez vezető úton (43,38).

Yamaha: Razgatlıoğlu elhúzott Locatelli előtt

A regnáló bajnok Razgatlıoğlu az egyetlen olyan versenyző, aki a Superpole-ban az idei szezonban egyértelműen lesöpörte csapattársát, 6-0-ra vezet Andrea Locatelli előtt. A futamokat illetően a mérleg a második legegyoldalúbb, Razgatlıoğlu 16-2-re vezet. Locatelli csak akkor végzett Razgatlıoğlu előtt, amikor a török nem fejezett be futamot. Razgatlıoğlu mindössze 1,17 ponttal kevesebbet gyűjt versenyhétvégénként, mint Rea. A futamokon elért átlagos pozíciója szintén a második legmagasabb a rajtrácson, átlagosan 1,94 (amikor célba tudott érni).

HRC: Szorosabb a helyzet, de Lecuona dominál

A HRC csapaton belüli csatája az egyik legszorosabb a gyári alakulatoknál, de Iker Lecuona kezd elhúzni Xavi Vierge előtt. Az időmérése tekintetében Lecuona 5-1-re vezet, míg a futamokon 12-6-ra áll a párharc kettejük között. A kvalifikációkon az átlagos különbség 0,353 másodperc a duónál, ami a legszorosabb a gyári csapatok közül, míg az átlagosan megszerzett pozíciók esetében a páros szorosan egymás mellett van: Lecuona 6,63, míg Vierge 9,29.

BMW: Nehéz az összehasonlítás van der Mark sérülése miatt

A BMW Motorrad csapatát a versenyzői felállás körülményei miatt lehetetlen összehasonlítani. Michael van der Mark ugyan visszatért a hazai holland fordulóra és közvetlenül utána az estorili fordulóra, de az edzésen egy balesetben ismét megsérült, és Assen második futama óta nem vett részt egyetlen versenyen sem. Illia Mykhalchyk ugrott be a helyére Misanóban és a Donington Parkban, míg Peter Hickman versenyzett Mostban Scott Redding csapattársaként. A brit mérlege 3-0 van der Mark előtt a futamokon és 1-0-ra a Superpole-ban ebben a szezonban. A duó csak a hollandiai fordulóban vett részt együtt, ahol van der Mark még mindig az első sérüléséből lábadozott.

Időmérő edzések összefoglaló:
  • Aruba.it Racing – Ducati: Ruben Rinaldi: Alvaro Bautista 5-1 Michael Ruben Rinaldi
  • Kawasaki Racing: Jonathan Rea 5-1 Alex Lowes – Kawasaki Racing Team WorldSBK: Jonathan Rea 5-1 Alex Lowes
  • Pata Yamaha: Toprak Razgatlioglu 6-0 Andrea Locatelli
  • HRC: Iker Lecuona 5-1 Xavi Vierge Xavi Vierge
  • BMW Motorrad: M: Scott Redding 1-0 Michael van der Mark
Futamok összefoglaló:
  • Aruba.it Racing – Ducati: Alvaro Bautista 17-1 Michael
  • Kawasaki Racing: Jonathan Rea 17-1 Alex Lowes
  • Pata Yamaha: Toprak Razgatlioglu 16-2 Andrea Locatelli
  • HRC: Iker Lecuona 12-6 Xavi Vierge
  • BMW Motorrad: Scott Redding 3-0 Michael van der Mark