2024. április 24. 22:13
KezdőlapMotoGPHivatalos: Espargaróval jön a MotoGP-be a GASGAS

Hivatalos: Espargaróval jön a MotoGP-be a GASGAS

GASGAS Factory Racing néven lép házasságra 2023-tól a márka és a Tech3 csapata. Az egyik versenyző is megvan Pol Espargaró személyében.

2023-ban egy új névvel kell majd megismerkednünk a MotoGP paddockjában, ez pedig a Gasgas Factory Racing lesz. Az istálló a Tech3-vel kötött együttműködési megállapodásból születik, és megvan már az egyik versenyzője is – ez Pol Espargaró lesz.

A bejelentésre hol máshol, mint az anyacég KTM hazai futamán, az Osztrák Nagydíj péntekjén került sor. Az eredetileg spanyol márka 2019 óta tartozik az osztrákok égisze alá. A Tech3 ezzel bíborvörösbe öltözik. Pol Espargaró csapattársát egyelőre nem jelentették be.

GASGAS
Fotó: MotoGP Media

A GASGAS eredetileg a trial-, valamint az enduromotorozásban ért el komoly sikereket, néhány éve viszont már jelen voltak a gyorsasági versenyzésben is – igaz, csak a kis kategóriákban, a Moto3-ban és a Moto2-ben. Itt a márka partnere az Aspar. A kicsiknél a tabella első két helyen ők állnak, Sergio García és Izan Guevara összesen hat futamot nyertek már meg. A Moto2-ben a GASGAS Aspar Team Jake Dixon révén, bár futamokat nem tudott még nyerni, dobogókat szintén begyűjtött már. Csapattársa, Albert Arenas az esetek többségében szintén stabil pontszerző.

2023-tól pedig jöhet a következő lépés: a MotoGP.

A GASGAS belépésével kapcsolatos gondolatok

A GASGAS egy győztes márka, amely az évek során egészen elképesztő magasságokat ért el olyan vállfajokban, mint az MXGP, az enduro, a trial vagy a supercross. Itt futamgyőzelmek, világbajnoki címek és kategórigyőzelmek szegélyezték az istálló útját” – mondta el a márka 2023-as belépése kapcsán Pit Beirer. „Ez egy viszonylag új brand számunkra, amellyel új céljaink vannak. Remélhetőleg minden szurkolónk élvezni fogja, amit lát. Másik erős partnerünknek, az Aspar Teamnek köszönhetően a GASGAS név már ott van a Moto3 és a Moto2 élmezőnyében. Nagyszerű lenne valami hasonlót látni a legkeményebb kategóriában is. Köszönettel tartozom Hervének és a Tech3-nek is, hogy partnerek voltak ebben az átalakulásban.

Nagyon sokféleképpen volt sikeres az, ahogy a GASGAS nevét szélesebb körben igyekeztünk ismertebbé tenni. Azok után, hogy láttuk, mire vagyunk képesek a Moto3-ban és a Moto2-ben, a következő kérdés az volt, érdemes-e belevágni a MotoGP-projektbe is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a lépés most lehetővé válik. Biztos vagyok benne, hogy a GASGAS brand rögtön az elején ki fog már tűnni” – tette hozzá Hubert Trunkenpolz igazgatósági tag.

A csapatfőnök

A GASGAS Factory Racing a Hervé Poncharal vezette Tech3-ből növi majd ki magát.

Karrierem legszebb évei azok, amelyek során a Pierer Mobility Group része voltunk. Amikor olyan emberekkel dolgozol, mint Stefan, Hubert vagy Pit, mindig nagyon magas célok lesznek kitűzve. Emellett viszont nagyon szívesen töltök velük időt magánemberként is. Nagyszerű hír, hogy egy európai gyártó projektjének részese lehetek. A teljesen gyári GASGAS csapat részének lenni pedig óriási büszkeség. Jó dolog lesz ez a KTM számára is, hiszen így több adat vándorolhat majd a narancs és a piros motorok között is a Pierer Mobility Group házán belül. Köszönettel tartozom az idáig vezető úton nyújtott szerepükért az Asparnak is. Ők nyitották meg nekünk az utat a nagyszerű munkájukkal, ami azóta is tart. Minden tiszteletet megérdemelnek.

A csapat egyik versenyzője tehát Pol Espargaró lesz. „Néhány évvel ezelőtt egy fiatalember egy Moto2-es vb-cím után csatlakozott hozzánk. Az ő neve Pol Espargaró volt. Együtt töltöttünk néhány évet, együtt fedeztük fel a MotoGP-t. Mindig tudtam, hogy ő egy óriási harcos, így jó őt ismét a köreinkben üdvözölni. Nagyszerű nagykövete lesz a GASGAS brandnek. Mint egy tündérmese. Üdv ismét, Pol. A fellegekben járok a projekt miatt, ehhez pedig Polnál jobb embert nem is találhattunk volna. Ez egy nagyszerű hír.

ForrásMotoGP