back to top
2024. május 03. 17:04
KezdőlapWheelieRedding: A motor -és kerékpárverseny sok mindenben hasonlít

Redding: A motor -és kerékpárverseny sok mindenben hasonlít

A motorversenyzők nagy része a kerékpározást is előnyben részesíti szabadidejében. Nincs ezzel másképp Scott Redding sem, akinek saját csapata is van.

SRCT – a Scott Redding Cycling Team rövidítése. Scott Redding, a BMW Motorrad gyári versenyzője a két kerék iránti szenvedélyének él a BMW M 1000 RR motorjának 999 köbcentiméteres gépével és a versenykerékpárjával egyaránt. A britnek nemcsak saját profi versenycsapata van, az SCRT Muc-Off, hanem rendszeresen részt vesz angliai kerékpárversenyeken is, amikor ideje engedi. Redding számára ez tökéletes felkészülés a Superbike Világbajnokságra is.

A kerékpárversenyzés ideális a fizikai erőnlét fenntartására – és, ahogy Redding hangsúlyozza, a testsúly ellenőrzésében is segít: „Sokat kerékpározom, hogy a súlyomat kordában tartsam. Most három kilogrammal vagyok könnyebb, mint a szezon elején. Ez mind annak köszönhető, hogy bicikliztem, és több kalóriát égettem el, mint amennyit bevittem. Általánosságban elmondható, hogy ez jót tesz az egészségemnek, és élvezem.”

Ez azonban csak az egyik pozitív hatás. Amellett, hogy segíti a kondícióját, a kerékpározás mentálisan is felkészíti őt a WSBK futamokra. „Amikor kerékpározom, a végsőkig feszegetem a határaimat” – mondta. „Amikor megyek versenyezni, és küzdök a motorral, a gumi csúszik, és kezdek elfáradni, akkor tudom, hogy még többet kell beleadnom. A kerékpárversenyeken annyi erőfeszítést teszek bele, hogy alig marad energiám. A motorversenyzésben valójában nem éred el a kimerültségnek ezt a szintjét, így most már mindig tudom, hogy az energiaszintem elég magas ahhoz, hogy befejezzem a versenyt, és egészen a célig harcoljak.”

A kerékpározás és a motorversenyek között sok hasonlóság van. Így a kerékpárversenyek tökéletes felkészülést jelentenek, ha a versenyzői készségekről van szó. Redding egyetért ezzel: „A Superbike-ban a gumik kímélésére kell gondolni. Egy kerékpárversenyen a lábaim kímélésére kell gondolnom. Az előzéshez is szükséged van némi versenyzői kézügyességre. Szóval véleményem szerint nagyon hasonló.”

Redding mindig magával viszi a versenybiciklijét – még a WorldSBK versenyeken is mindig megtalálható a teherautójában. Amikor a versenyhétvégére való utolsó előkészületekről van szó, a pályabejárásra is magával viszi a kerékpárját: „Ez lehetővé teszi számomra, hogy felismerjem a bukkanókat, hogy milyen ívek állnak rendelkezésre, milyen az aszfalt, például, hogy vannak-e különböző aszfaltfajták, és hogy esetleg más íveket kell-e választanom, hogy elkerüljek néhány bukkanót a pályán.” Ezeket az információkat aztán hasznosítja, amikor elindul a BMW M 1000 RR-rel.

A Donington Parkban megrendezett WorldSBK fordzlón Redding, az SRCT Muc-Off csapata és a BMW által biztosított csapattámogató autó együtt ment ki a pályára. Elkísérte őket a Global Cycling Network, a világ legnagyobb online kerékpárverseny-csatornája. Azért voltak ott, hogy egy dokumentumfilmet forgassanak, amely a kerékpárversenyzés és a motorversenyzés közötti párhuzamokat emeli ki, és amelyben Redding részletesen beszámol a sportág iránti rajongásáról.