2024. április 19. 16:34
KezdőlapMotoEMichelin: az első gumik és az időjárás lehet a kulcs Misanóban

Michelin: az első gumik és az időjárás lehet a kulcs Misanóban

Több szempontból is hatalmas szerepe lehet a gumiknak a hétvégi versenyen. Az időjárás előrejelzések szerint ráadásul nemcsak a száraz, hanem az esőgumikkal is érdemes készen állni.

A misanoi pálya a sok technikás szakaszával az első gumiknak is óriási terhelést jelent, amire a Michelin-nek is fel kellett készülni. A szokásoknak megfelelően három szárazpályás keverékből lehet választani elölre, hátul pedig asszimetrikus keverékek segítik a tapadást. Utóbbira azért van szükség, mert jelentősen több jobb kanyar van a pályán, 10 jobbos mellett mindössze 6 balkanyar. Ha az időjárás közbeszól, akkor pedig esőgumikból is két különböző keveréket lehet választani.

Forrás: MotoGP Media

Piero Taramasso, a Michelin managere: „Amióta újraaszfaltozták a pályát, a tapadás sokkal konstansabb lett. De a tavalyi két versenyen az esőnek meghatározó szerepe volt, és így a csapatoknak nem volt elég idejük megtalálni az ideális szárazpályás beállítást. Remélem ez a korábbi dátum a naptárban jobb és kiszámíthatóbb időjárást tesz lehetővé, hogy a legjobbat hozzák ki az idei gumikból.”

A királykategória mellett a MotoE is Michelin-abroncsokkal felszerelt, így ezen a hétvégén két helyre kell figyelniük.

„A fenntarthatóság érdekében külön erre a célra fejlesztettük ki a gumikat. Ezeknek sokkal kiszámíthatóbb lesz a tapadása, és hamarabb is felmelegszenek. Ezeknek köszönhetően a nézők is egy izgalmas finálét láthatnak a két MotoE versenyen.”