2024. április 23. 21:24
KezdőlapMotorsportVarga Tibor első NTC-győzelmét szerezte a bajnok nélküli bajnokavatón

Varga Tibor első NTC-győzelmét szerezte a bajnok nélküli bajnokavatón

Szezonzáró fordulójához érkezett a 2022-es Northern Talent Cup, amelyet Ausztriában, a Red Bull Ringen rendeztek. Ahogy a cím is mutatja, Varga Tibike megszerezte első győzelmét a Northern Talent Cupban. De a futamról és a magyar fiú zseniális győzelméről csak két bekezdéssel később írunk.

A bajnokavató elmaradása

Alapesetben arról kellene írnunk ebben a cikkben, hogy a két bajnokesélyes, Rossi Moor és Farkas Kevin címért folytatott csatája hogyan alakult: Rossi tudta-e növelni a 14 pontos előnyét, vagy Kevin faragott-e belőle. Csakhogy ez nem alapeset. Ugyanis a bajnoki döntőn egyik bajnokaspiráns sem tudott részt venni!

Csütörtökön robbant az első bomba: a Rossi Moort versenyeztető Fairium NGRT bejelentette a közösségi médiában, hogy a bajnoki listavezető kihagyni kényszerül a szezonzárót! Rossi ugyanis egy, a versenyhétvégét megelőző edzésen eltörte a jobb csuklóját! Ausztriába elutazott, de a hétvége programjain értelemszerűen nem vett részt.

Rossi Moor begipszelt karral beszélget a versenyzőtársaival. Fotó: Dorna Sports

Ez lényegében tálcán kínálta a bajnoki cím lehetőségét Farkas Kevinnek, hiszen az idei formáját tekintve két futam alatt könnyűszerrel szerezhetett volna 15 pontot. A két szabadedzésen is domináns teljesítményt nyújtott: az elsőn harmadik, a másodikon pedig első helyen végzett, az összetett eredménylistán első helyen állva. Ám ekkor robbant a második bomba: Farkas Kevin számára is idő előtt ért véget a szezon!
A pénteki időmérő edzést megelőzően Kevint alhasi fájdalom kezdte kínozni, ami miatt felkeresték a pálya orvosi központját. Ott megállapították, hogy a probléma azonnali műtétet igényel, így egy közeli kórházba szállították. A műtétet még aznap végre is hajtották.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin Farkas (@kevin.farkas.28) által megosztott bejegyzés

Kevin szombaton elhagyhatta a kórházat, de a szezonzáró fordulón érthető módon nem vehet részt.

Szóval mindent eldöntő forduló előtt először az egyik, majd röviddel utána a másik bajnokaspiráns esik ki egészségügyi okokból… a katarzis így elmaradt. Rossi Moor és Farkas Kevin ugyanannyi futamot teljesítettek idén, bár a pontvadászat számukra Assenban, és nem Spielbergben ért véget.
Ez azt jelentette, hogy maradt a pontállás: ennek értelmében a Northern Talent Cup 2022-es győztese Rossi Moor, a bajnoki ezüst pedig Farkas Keviné.

Ami főleg szomorúvá teszi a dolgot, hogy a srácoknak jövő héten lenne a Red Bull Rookies Cup válogatója Olaszországban, a jelenlegi egészségügyi helyzetükben pedig igencsak kérdéses a résztvételük.

A P1RACE SZERKESZTŐSÉGE MIELŐBBI JOBBULÁST KÍVÁN A SRÁCOKNAK, ÉS GRATULÁL A BAJNOKI ARANYHOZ ÉS EZÜSTHÖZ!

Időmérők

Az időmérő edzéseken így már csak három magyar srác vett részt: Varga Tibike a harmadik, Vincze Martin a hatodik, Lőrinc László pedig az utolsó, 24. helyet szerezte meg az időmérők összesített eredménye alapján. Az első kvalifikációt Varga nyerte meg, de a másodikon Rossi Moor olasz csapattársa, Matteo Masili „Titino” volt a leggyorsabb, így ő indulhatott az első rajtkockából. Titino és Varga közül a holland Jurrien van Crugten foglalt helyet.

Farkas Kevin visszatért a műtét után. Itt Varga Tiborékkal a rajtrácson. Fotó: Dorna Sports

Szombati verseny

Itt nézhető vissza a szombati futam, a rajt 1:10:40-nél kezdődik.

Titino jól kapta el a rajtot, de Varga Tibi már az első körben átvette az első helyet. Titino próbálta tartani az első helyet, de később hátrébbcsúszott, és az ötödik helyek környékére ragadt be. Kialakult egy tízfős élboly, amelyben rajtuk kívül ott volt Vincze Martin, valamint Valentino Herrlich, Dustin Schneider, Kilian Holzer, Loris Veneman, Jurrien Van Crugten, Julius Coenen és Maxime Schmid. A futam nagy részében Varga Tibor állt az élen, de olykor Vincze Martin, Titino, Valentino Herrlich, Dustin Schneider és Loris Veneman álltak az élen.

Az élboly, benne Vincze (12) és az épp hátrébbcsúszó Varga (44) Fotó: Dorna Sports

Az utolsó kör a lehető legjobb módon kezdődött magyar szempontból: Tibor és Martin voltak az élen a kör feléig, így kinézett egy kettős magyar győzelem. Ám először Herrlich, majd Schneider is leelőzték Martint, Schneider pedig az utolsó előtti kanyarban átvette a vezetést. A célra is ő fordult elsőként, ám a kigyorsításon Varga le tudta előzni, és mindössze 13 ezreddel, de megszerezte pályafutása első Northern Talent Cup győzelmét! Schneider lett a második, a dobogót Herrlich tette teljessé.

A dobogó: 2. Dustin Schneider – 1. Varga Tibor – 3. Valentino Herrlich

Vincze Martin, bár hősiesen küzdött, sajnos lecsúszott a pódiumról. A befutónál mindössze 61 ezreddel maradt el Herrlichtől. A pole-ból induló Matteo Masili végül a hetedik helyen futott be.
De hozzá kell tenni, hogy az első kilenc helyezett egy másodperce belül futott be, tehát a helyezések nem igazán adják vissza a srácok valódi teljesítményét.

Nincs igazság: Vincze Martin hiába tett meg mindent, lemaradt a dobogóról. Fotó: Dorna Sports

Lőrinc Laci hősiesen küzdött a mezőny végén, és végül három helyet előrelépve, a 21. pozícióban látta meg a kockás zászlót.

Lőrinc Laci (21) nagyot küzdött Loris Dekkerssel (41). Fotó: Dorna Sports

Végeredmény:

Varga Tibi ezt nyilatkozta a győzelem után:

Hatalmas boldogság! Megnyertük az első versenyt! Ezúttal értem szólt a magyar himnusz.
Viszont ez a himnusz nekünk/ nektek szólt! Nagyon hálás vagyok minden lájkért és hozzászólásért!
Köszönöm, hogy itt vagytok! Holnap találkozunk!
Kevinnek gyors gyógyulást és köszönjük a szurkolást!

Vincze Martin ezeket mondta a negyedik helyezését követően:

„Örülök ennek a helyezésnek, mivel megvan a tempóm a dobogóhoz, de most kicsit balszerencsés voltam az utolsó körben. De vasárnap már egy másik verseny lesz, és remélem, hogy dobogóra állhatok!
Gratulálok minden magyarnak!”

A vasárnapi verseny

A vasárnapi futam 13:15-kor kezdődik, és ezen a linken lehet majd nézni: