2024. április 19. 15:58
KezdőlapMotorsportSzámadó Máté Spielbergben is folytatta a pontszerzést

Számadó Máté Spielbergben is folytatta a pontszerzést

Előző hétvégén az ausztriai Spielbergben rendezték az IDM Superbike utolsó előtti fordulóját, ahol Számadó Máté ezúttal is rajthoz állt a Supersport 300 kategóriában. Nézzük meg, hogyan telt az ő és a Hungarian Racing Engineering Team hétvégéje.

Még egy magyar induló

A Red Bull Ring-i hétvégén nem Máté volt az egyetlen magyar induló: a HRE Team ugyanis benevezte szabadkártyával a MAMS OB-n induló versenyzőjüket, Luki Owent is.

Szabadedzések

A pénteki két szabadedzés felemásan alakult Máté és Luki számára. Az első tréningen Máté a harmadik, Luki a 26. pozíciót szerezte meg. A másodikon Máté volt a leggyorsabb, amivel a két szabadedzés összesített listáján is az első helyet szerezte meg! Luki a 28., összesítettben a 27. helyen végzett – ami jórészt amiatt is volt, hogy a második edzésen csak kevesebb kört tudott megtenni, mivel a sikánnál elesett.

Időmérő

Két időmérőt rendeztek a mezőnynek – egyet pénteken, egyet szombaton. Az első kvalifikáción Máté a hatodik, a másodikon az ötödik helyen végzett, amivel végül a hatodik rajtkockát szerezte meg.

Fotó: IDM / Dino Eisele

Ám Luki számára a hétvége csak péntekig tartott: az első időmérőn nagyot bukott, és megütötte magát. Még kórházba is szállították kivizsgálásra. Nem tartották bent, de a csapat elővigyázatosságból visszaléptette a hétvége további részétől.

Íme Luki szavai, illetve fénykép róla és videó a sérült sisakról:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luki Owen (@luki_owen03)

A rajtelsőséget a világbajnokságon is induló német Dirk Geiger szerezte meg.

Első verseny

Az első verseny itt tekinthető meg, 0:21:00-nál kezdődik a rajt.

Máté a rajtnál veszített egy-két pozíciót, de a mezőnytől elszakadó kilenc fős élboly végén ott volt, folyamatosan tartva a tempót a többiekkel. Kiélezett csatákat követően a nyolcadik helyen futott be, ám egy utólagos büntetés miatt egy helyet előrelépett. A leintést követően ugyanis Marvin Siebdrathot és Dirk Geigert is hátrasorolták utolsó körös pályaelhagyásért, Geiger így Máté mögé került a végeredménylistán.

Végeredmény

Íme az első 10 helyezett, a teljes végeredmény itt látható.

1 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM
2 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 0.508
3 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 0.548
4 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 0.754
5 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 0.713*
6 Oliver SVENDSEN DEN Füsport Kawasaki KAWASAKI 0.883
7 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 1.012
8 Dirk GEIGER GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 0.758*
9 Ferre FLEERACKERS BEL B.art Racing  KAWASAKI 1.752
10 Sven DOORNENBAL NED Molenaar Racing KAWASAKI 13.050

 

Második verseny

A második futam itt nézhető meg, a rajt 4:04:20-nál kezdődik.

Máté ezúttal is visszaesett kicsit a rajtot követően, de a hamar visszazárkózott a hat fős élboly utolsó helyére: Geiger és a négy Freudenberg KTM mögé. Mátét később leelőzte Siebdrath és Jorke Erwig, így visszaesett a nyolcadik helyre.
Az utolsó körben a sikánnál összeütközött a két KTM-es csapattárs Leo Rammerstorfer és a címvédő Lennox Lehmann, így ők ketten kiestek Máté elől – igaz a bukásba belekeveredve ő is veszített a lendületéből. Végül a hatodik helyen látta meg a kockás zászlót, hivatalosan azonban csak kilencedik lett.

Számadó Máté (65) nagyot küzdött a gyári támogatású KTM-ekkel és Kawasakikkal. Fotó: IDM / Dino Eisele

Ennek az oka, hogy Máté (más versenyzőkkel egyetemben) hat másodperces időbüntetést kapott, mivel a változékony időjárás miatt nehezen tudták eldönteni, hogy milyen gumival vágjanak neki a versenytávnak, és a rajtrácson a háromperces jelzés után rakták fel a kerekeket – amiknek a szabály szerint addigra már a motoron kell lenni.

Végeredmény

Íme az első 10 helyezett, a teljes végeredmény itt látható.

1 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM
2 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 0.023
3 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 0.119
4 Jorke ERWIG GER Weber Motos KAWASAKI 0.549
5 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 5.636
6 Ferre FLEERACKERS BEL B.art Racing  KAWASAKI 5.658
7 Dirk GEIGER GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 6.322
8 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 8.441
9 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 11.003
10 Toni ERHARD GER Roto-Store BRT KTM 12.451

 

Nyilatkozatok

Máté ezt mondta az ausztriai futamok után:

„Nehéz érzelmek nélkül beszélni a hétvégéről..
Mindkét futamon az első csoportban küzdöttem. Ott voltam a nyakukon végig. Sajnos a kigyorsításokon összeszedett hátrányokat,a pálya stop and go jellege miatt éppen csak vissza tudtam dolgozni a pálya kevés technikás részén. Így előzésre elég kevés lehetőségem adódott. Ezen felül messze nem tudtam menni azt a köridőt amit tudok,mert a bolyban való motorozás során a kanyarokban feltartanak épp annyira,hogy a a lendület motorozást megakadályozzák! Ez pedig nem kedvező a motorom karakterisztikájának.
Dolgozunk tovább, hogy megtaláljuk a megoldást!
Köszönöm mindenkinek a szurkolást!”
Továbbá ezeket mondta még a csapat oldalán Máté és Lévai Károly csapatfőnök:
Luki Owen utólag ezeket mondta a hétvégéről:
„Nagyon izgatottan vártam a hétvégét, mivel előtte egy sikeres teszten voltunk a Pannónia-Ringen, ahol megdöntöttem egyéni legjobb időmet. Csütörtökön érkeztünk a pályára, ahol felkészítettük a motort a futamra. Új rajtszámom volt a hétvégére, a 68-as, ami az apukám rajtszáma. Azért ezt választottam, mert neki köszönhető az, hogy ideáig eljutottam. Az első szabadedzésen próbáltam minél több kört menni, hogy szokjam a pályát és a sok versenyzőt. Második szabadedzésen sajnos gondok voltak a váltóval és a sóderben eldőltem. A sisakom nem ment át a vizsgán, ezért a tartalék sisakommal kellett az időmérőre mennem. A kvalifikáció első felében nem találtam semmilyen csoportot akikkel tudtam volna menni, ezért mentem egy boxutcát. Sikerült egy bolyba bekerülnöm, és elkezdtem a gyorskörömet. A 4-es kanyar előtt az előttem lévő versenyző jóval a féktáv előtt fékezett. Erre nem számítottam, nem tudtam nagyon hova menni, és eltaláltam a motorját hátulról. A motorról leestem, a motor átfordult a levegőben, és teljesen összetört. Nehéz levegővétel miatt bevittek a kórházba, röntgeneztetésre. Hála Istennek semmi sem tört, és még aznap este kiengedtek. Most hogy eltelt néhány nap, kezdek egyre jobban lenni, mély levegővétellel még vannak nehézségeim, de igyekszem amikor tudok pihenni és minél gyorsabban gyógyulni!”

A bajnokság állása

Íme az első tíz helyezett, a teljes tabella itt tekinthető meg.

1 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 191
2 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 184
3 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 155
4 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 153
5 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 133
6 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 113
7 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 103
8 Troy BEINLICH GER Roto-Store BRT KAWASAKI 91
9 Jorke ERWIG GER Weber Motos KAWASAKI 84
10 Oliver SVENDSEN DEN Füsport Kawasaki KAWASAKI 69

 

A bajnokság utolsó fordulójára szeptember 23-25-én kerül sor Hockenheimben. Máté azonban a mostani hétvégén elindul a Supersport 300 VB Magny-Cours-i futamán!