2024. április 26. 05:10
KezdőlapSupersportMagny-Cours: Az akciódús, drámai futamot Aegerter nyerte, Sebestyén a 6. helyről bukott

Magny-Cours: Az akciódús, drámai futamot Aegerter nyerte, Sebestyén a 6. helyről bukott

A vasárnapi futam is izgalmasra sikeredett a Supersport kategóriában. Rengeteg akciót és drámát láthattunk – Aegerter nyerni tudott, Baldassarri és Sebestyén Peti bukott. 

A szombati, kaotikus, piros zászlóval végződő Supersport futam után vasárnap napos időben kezdődhetett meg a verseny.

A szombati baleset résztvevője, Bahattin Sofuoğlu nem volt ott a rajtrácson. Sofuoğlu-t kórházba kellett szállítani a szombati eset után, medencéjén, a combján és a felsőtestén lévő súlyos zúzódások mellett a kórházban törést diagnosztizáltak a jobb könyökén, és valószínűleg a jobb karja is megrepedt. Kyle Smith, aki a balesetet okozta, dupla hosszú körös büntetést kapott felelőtlen motorozásért (később újabb büntetést kapott, mert nem teljesítette a hosszú kört).

Caricasulo kapta el legjobban a rajtot, a bajnoki aspiráns Aegerter pedig az ötödik helyig csúszott vissza a start után, majd a 8. helyen is járt. Innen kellett megkezdenie a felzárkózást, hiszen legnagyobb riválisa az élen motorozott. Az első kanyarok után Baldassarri vette át a vezetést Caricasulótól. Sebestyén Péter rajtja jól sikerült, az első körben a 9. helyig tört előre. Nagyon meggyőző motorozást mutatott be a futam elején, Baylisst előzve már a 7. helyig ért fel, közvetlenül Aegerter mögé.

A futam elején Aegerter hibázott nagyot, Öncüt támadta és majdnem eldobta versenygépét, így lemaradt török riválisa mögött. Kellett némi idő, mire maga mögé tudta utasítani Öncüt, de ekkorra már nagy lemaradásban volt az első négyessel szemben.

14 körrel a leintés előtt Caricasulo megelőzte Baldassarrit, mögöttük Bulega és Cluzel érkezett. Sebestyén Peti eközben Öncüt előzte, aki végül visszavette a pozíciót, így Peti továbbra is a 7. helyen haladt, nyakában a tavalyi SSP300-as bajnok Huertas-szal.

Miközben az élen nem volt változás, Aegerter megérkezett Bulegára, Sebestyén Péter mellett pedig el tudott menni Debise és Van Straalen is, így a magyar versenyző a 9. helyre csúszott vissza. A futam felénél Baldassarri állt vissza az élre. Eközben Sebestyén Peti környékén bukott Van Straalen és De Rosa is, amibe Öncü is belekeveredett, így Peti visszaért a 7. helyre.

9 körrel a leintés előtt Aegerter vette át a a negyedik pozíciót Bulegától, miközben Baldassarri továbbra is az élen haladt. Aegerter Cluzelt vette célba a dobogóért és néhány kanyar alatt meg is tudta közelíteni, 7 körrel a leintés előtt pedig sikerült is az előzés a svájcinak. Eközben Caricasulo próbált meg egy előzést honfitársával szemben, ami kudarcba fulladt és a svájci tabellavezető elkezdett közeledni a vezető duóra.

Először Baldassarri, majd Caricasulo is hibáztak. Utóbbi el is dobta versenygépét.

Aegerter így felért a második helyre, Sebestyén Peti pedig a 6. helyen motorozott. 5 körrel a leintés előtt a Ten Kate Yamaha versenyzőjének hátránya már csupán 0,4 másodperc volt olasz riválisával szemben, a svájci célba vette a futamgyőzelmet.

3,5 körrel a leintés előtt Aegerter maga mögé tudta utasítani Baldassarrit. Sebestyén Péter csodálatos futama 3 körrel a leintés előtt ért véget, amikor elesett és visszaesett a mezőny végére.

Az utolsó körökben Aegerter és Baldassarri külön versenyt futottak. Az olasz nem szakadt le riválisától, szorosan követte a svájcit.  Az utolsó kör kezdetekor nagyon közel volt egymáshoz a bajnoki címért küzdő páros. Baldassarri nyomás alatt tartotta svájci ellenfelét. A nyomás azonban nem Aegerternek okozott megbicsaklást, Baldassarri bukott, így Aegerter végül simán nyerte a futamot. A dobogó Aegerter – Cluzel – Bulega sorrendben alakult. Mögöttük Debise látta meg a kockás zászlót, míg Baldassarri, bukása után az 5. helyen ért célba. A szintén balesetet szenvedő Caricasulo a 9. lett, Sebestyén Pétert pedig a 20. helyen intette le a kockás zászló.

Aegerter előnye 19 pontra nőtt Baldassarival szemben a tabellán, őket követi Niccoló Bulega, 118 pontos lemaradással.

Az év végén búcsúzó Cluzel dobogóra állhatott hazai közönsége előtt, az ünneplés sem maradhatott el.

A bukás ellenére Sebestyén Péter csodálatos motorozást mutatott be a vasárnapi futamon!

Magny-Cours: SSP 2. futam végeredménye: 
1 D. AEGERTER Ten Kate Racing Yamaha Yamaha
2 J. CLUZEL GMT94 Yamaha Yamaha 4,507
3 N. BULEGA Aruba.it Racing   Ducati 7,789
4 V. DEBISE GMT94 Yamaha Yamaha 11,646
5 L. BALDASSARRI Evan Bros. Yamaha 18,179
6 C. ONCU Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki 18,698
7 S. MANZI Dynavolt Triumph Triumph 18,977
8 O. BAYLISS BARNI Spark Racing Team Ducati 19,305
9 F. CARICASULO Althea Racing Ducati 19,558
10 Y. MONTELLA Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki 20,197
11 N. TUULI MV Agusta Reparto Corse MV Agusta 22,172
12 A. HUERTAS MTM Kawasaki Kawasaki 23,757
13 A. VERDOIA GMT94 Yamaha Yamaha 23,981
14 R. DE ROSA Orelac Racing Verdnatura  Ducati 35,067
15 I. VINALES D34G Racing Ducati 35,164
16 S. JESPERSEN Kallio Racing Yamaha 35,803
17 T. BOOTH-AMOS Prodina Racing  Kawasaki 41,040
18 M. KOFLER CM Racing Ducati 41,960
19 U. ORRADRE MS Racing Yamaha  Yamaha 44,898
20 SEBESTYÉN PÉTER Evan Bros. Yamaha 46,135
21 P. HOBELSBERGER Kallio Racing Yamaha 48,370
22 O. VOSTATEK MS Racing Yamaha  Yamaha 50,951
23 B. CURRIE Motozoo Racing Kawasaki 53,308
24 K. SMITH VFT Racing Yamaha 114,276
25 J. BUIS Motozoo Racing  Kawasaki 115,292
26 F. FULIGNI D34G Racing Ducati 1 kör
Nem ért célba
RET L. TACCINI Ten Kate Racing Yamaha Yamaha 9 kör
RET G. VAN STRAALEN EAB Racing Team Yamaha 10 kör
RET H. SOOMER Dynavolt Triumph Triumph 17 kör