2024. április 20. 10:02
KezdőlapMoto2Motegi: Japán győzelem japán földön

Motegi: Japán győzelem japán földön

A Moto2-es pilóták versenyét sem árnyékolták be az esőfelhők. Szikrázó napsütés fogadta  a középső géposztály mezőnyét.

Arón Canet indult a pole pozícióból, és már az első kanyar után az élre állt. Fermín Aldeguer kísérte honfitársát. Így együtt már az első kör végén egy másodperces előnyt motoroztak ki. Az idény elején világbajnoki esélyesnek titulált Vietti szenvedése továbbra is folytatódott. Mindössze a 19. helyen haladt az olasz.

Sajnos Aldeguer nagy igyekezete ismét bukásba torkollott. A hazaiak versenyzője, Ai Ogura azonban repülőrajtot vett, a 15. helyről jött fel alig néhány kör alatt a 4. pozícióba.

Újabb dráma következett. Nemcsak a második helyezett, Aldeguer, hanem az élen haladó Arón Canet is eldobta a motort. Chantra ezáltal ajándékba kapta az első helyet.

A második bolyban olyan nevek sorakoztak, mint López, Arbolino, valamint Ogura. Vietti a bukásoknak köszönhetően már az egy pontot érő 15. helyen haladt. Chantra előnye szépen lassan elolvadt az üldözőkkel szemben, így a Moto3-as futamhoz hasonlóan itt is összeért az első 4 versenyző. A thaiföldi pilóta tempója hirtelen visszaesett, így a 3. helyre esett vissza. López állt az élre, aki rövid idő alatt fél másodperces előnyt motorozott ki.

Celestino Vietti vesszőfutása továbbra is folytatódott. 15 körrel a vége előtt elesett. Ez már a 6. nullázása a szezonban az olasz versenyzőnek. Canet és Vietti is visszaálltak a versenybe.

López előnye szépen lassan megfogyatkozott, Arbolino hihetetlen köröket futott a 3. helyen, igyekezett közelebb kerülni Ogurához. Az olasz versenyzőnél azonban a világbajnoki éllovas, Fernández gyorsabb volt, így sikerült maga mögé utasítania Chantrát, és azonnal a dobogós helyezéseket célozta meg. Csapattársa, Pedro Acosta mindeközben a 7. helyre küzdötte fel magát.

Fernández mintegy fél másodperccel volt gyorsabb, mint az élmenők. Ogura igyekezett előre menekülni, mivel mögötte Arbolino már Fernández áldozatává vált. Az olasz versenyző ezután jelentősen elmérte az ívet, így egy körön belül a 3. pozícióból az 5.-re esett vissza. Ogura és López hatalmas csatát vívtak az élen. Ennek eredményeképp Fernández felzárkózott rájuk.

Ogura nem bízta a véletlenre, hét tizedmásodperces előnyt motorozott ki az élen, maga mögött hagyva Lópezt és Fernándezt. A két spanyol versenyző vérre menő csatát vívtak a második helyért. Ogura előnye a nagy csatározásnak köszönhetően már 1,7 másodpercre növekedett.

Canet hiába állt vissza a futamba, és próbált felzárkózni, második bukását is elszenvedte a japán aszfaltcsíkon.

Fernández végül leszakította magáról Lópezt, és sorozatos piros szektorokat teljesítve az élen haladó Ogura nyomába eredt. 5 körrel a vége előtt hatalmas időt futott a spanyol. López nem lehett nyugodt a harmadik helyen, hiszen Dixon folyamatosan megnehezítette a dolgát. A spanyol gumijai úgy néz ki, kezdtek elfogyni.

Ogura és Fernández egymás után futották meg a verseny leggyorsabb körét. Olyannyira erős köröket produkáltak, mint a szombati időmérőn. Franco Morbidelli korábbi körrekordjának megdöntése szinte csak egy karnyújtásnyira volt. Ogura előnye azonban megnyugtatónak tűnt.

Hatalmas volt az izgalom a Team Asia bokszban, de Ogura másfél másodperces előnnyel fordult rá az utolsó körre. Végül nem lehetett elvenni a japán versenyzőtől a győzelmet. Ezzel a sikerrel 2 pontra zárkózott fel a világbajnoki tabellán Augusto Fernández mögé.

A Moto2-es futam végeredménye:

1 Ai OGURA IDEMITSU Honda   KALEX 40’56.269
2 Augusto FERNANDEZ Red Bull KTM Ajo  KALEX 1.192
3 Alonso LOPEZ Beta Tools Speed Up  BOSCOSCURO 7.168
4 Jake DIXON Shimoko GASGAS  KALEX 7.597
5 Somkiat CHANTRA IDEMITSU Honda  KALEX 12.255
6 Tony ARBOLINO Elf Marc VDS Racing  KALEX 14.189
7 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Ajo  KALEX 14.520
8 Albert ARENAS Shimoko GASGAS  KALEX 18.410
9 Bo BENDSNEYDER Pertamina Mandalika  KALEX 20.398
10 Filip SALAC Gresini Racing Moto2  KALEX 23.140
11 Cameron BEAUBIER American Racing  KALEX 23.604
12 Joe ROBERTS Italtrans Racing  KALEX 23.733
13 Marcel SCHROTTER Liqui Moly Intact  KALEX 24.171
14 Barry BALTUS RW Racing GP  KALEX 33.795
15 Lorenzo DALLA PORTA Italtrans Racing  KALEX 35.548
16 Zonta VD GOORBERGH RW Racing GP  KALEX 40.006
17 Taiga HADA Pertamina Mandalika  KALEX 42.496
18 Keminth KUBO Yamaha VR46 Master  KALEX 46.492
19 Sean Dylan KELLY American Racing  KALEX 49.126
20 Marcos RAMIREZ MV Agusta Forward  MV AGUSTA 1’09.754
Nem ért célba:
Jeremy ALCOBA Liqui Moly Intact  KALEX 1 kör
Jorge NAVARRO Flexbox HP40 KALEX 2 kör
Niccolò ANTONELLI Mooney VR46  KALEX 7 kör
 Aron CANET Flexbox HP40 KALEX 7 kör
Celestino VIETTI Mooney VR46  KALEX 15 kör
Simone CORSI MV Agusta Forward  MV AGUSTA 17 kör
Alessandro ZACCONE Gresini Racing Moto2 KALEX 17 kör
Fermín ALDEGUER Beta Tools Speed Up BOSCOSCURO 20 kör