2024. április 24. 23:29
KezdőlapMotoGPHugh Anderson hivatalosan is MotoGP legenda lett!

Hugh Anderson hivatalosan is MotoGP legenda lett!

Hugh Anderson most már hivatalosan is MotoGP legenda! A négyszeres világbajnok egy különleges ünnepségen, hazájában, Új-Zélandon vette át kitüntetését, amikor beiktatták a MotoGP Hírességek Csarnokába.

A MotoGP versenyigazgatója, Mike Webb és a boxutcai riporter, Simon Crafar vezette a Hampton Downs Circuit pályán a tiszteletére tartott ceremóniát. Az ünnepséghez több mint 100 új-zélandi versenyző, barát és a Hamilton Motorcycle Club tagjai csatlakoztak, hogy gratuláljanak Andersonnak.

Anderson pályafutása:

Anderson 1960-ban az 500 köbcentis és a 350 köbcentis géposztályban mutatkozott be először a GP-n. A 350 köbcentis kategóriában dobogós helyezést ért el. 1962-ben pedig a 125 köbcentis és az 50 köbcentis géposztályokba is belekóstolt, és mindkettőben futamgyőztes lett. 1963-ban az új-zélandi versenyzett a 125 köbcentis és az 50 köbcentis világbajnokságon is, és ugyanabban az évben mindkettőben bajnok lett. 1964-ben is megtartotta az 50 köbcentis koronát, így egymás után szerezte meg a bajnoki címeket. Eközben a 125 köbcentisek között pedig harmadik lett, és ismét komoly sebességről tett tanúbizonyságot. 1965-ben visszaszerezte a 125 köbcentis koronát, és harmadik lett az 50 köbcentis osztályban.

Anderson 1966-ban vonult vissza, miután mindössze hat év alatt elképesztő 25 nagydíjgyőzelmet és négy bajnoki címet szerzett, és ma már MotoGP-legendaként ismerik el.

Hugh Anderson: „Hihetetlenül hálás vagyok a Dornának, amiért MotoGP Legendává tettek. Megtiszteltetés, hogy karrieremet és világbajnoki címeimet elismerik a Hírességek Csarnokában. Szeretném megköszönni a Dornának és Carmelónak, valamint családomnak, barátaimnak és támogatóimnak ezt a megtiszteltetést és az évek során nyújtott segítségüket. Nagyon hálás vagyok azért is, hogy megszervezték ezt a ceremóniát Új-Zélandon, ez egy nagyon különleges nap volt.”

A Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta is kifejezte gondolatait videóhíváson keresztül: „Nagy öröm ez számunkra. Sajnos nem tudunk együtt lenni, de mint tudod, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a MotoGP legendává avathattunk, és láthatjuk, hogy a MotoGP Hírességek Csarnokába kerülsz. Emlékszem, hogy versenyeztél a bajnokságban, mert én is elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek erre! Nagy öröm számunkra, és remélem, hogy hamarosan találkozunk, és hogy minél többet leszel velünk. Ma ünnepeljük az eredményeidet, miközben egy másik legendától, Phil Readtől elbúcsúzunk, és mindig nagyra fogjuk tartani azokat a versenyzőket, akiknek a pályafutása kikövezte az utat a sportágunk számára, hogy azzá váljon, ami.”

Anderson így csatlakozik a MotoGP legendává avatott hosszú listához, amelyen szerepel Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Kork Ballington, Dani Pedrosa, Stefan Dörflinger, Jorge Martinez, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Max Biaggi, Luigi Taveri és a néhai nagy Nicky Hayden.