2024. április 19. 07:37
KezdőlapMotoGPQuartararo: Minden a versenytempón múlik

Quartararo: Minden a versenytempón múlik

A világbajnokságot vezető Fabio Quartararo az ötödik helyre kvalifikálta magát szombaton. Elégedett, és egyben csalódott a francia versenyző.

„Elégedett vagyok az edzésünkkel, de csalódott vagyok a helyezésem miatt. Futottam néhány nagyon erős kört, de ez sosem elég.” – sóhajtott Quartararo.

„Ami a versenytempót illeti, jól állunk, mert a negyedik szabadedzés megmutatta, hogy hosszabb távokon viszonylag kíméletesen tudok bánni a gumikkal. A ritmusom erős, csak a kvalifikáció miatt vagyok frusztrált.” – ismételte meg.

A ravasz Marc Márquezzel ellentétben Quartararo nem próbálta meg elkapni egy másik versenyző szélárnyékát, és egyedül teljesítette a kvalifikációt.

„Minden alkalommal, amikor egy másik versenyző mögé kerülök, kipörög az első kerék. Ez azt jelenti, hogy tíz másodpercet veszítek, az első gumi veszít a hőmérsékletéből, és nem működik optimálisan, amikor újra támadni akarok. Ezért nem is próbálkozom ezekkel a taktikákkal.” – magyarázta a francia.

„Furcsa verseny lesz, mert minden versenyzőnek gondjai vannak a gumikopással. Phillip Island az egyik legnehezebb pálya ebből a szempontból. A kanyarokban fel kell gyorsulnom, és a kanyar kijáratáig fel kell hoznom a sebességet, ami természetesen még nagyobb terhelést jelent a hátsó gumikra. Nem sokat számít, hogy a lágy, a közepes vagy a kemény keveréket használod, mert a lágy keverékkel az elején gyorsabban tudsz menni, de a tapadás hamarabb csökken, és a verseny későbbi szakaszában lassabb leszel. A végén az a versenyző lesz az élen, aki a legjobban kezeli a gumikat. Viszonylag magabiztos vagyok, mert jó a tempónk. Konzervatívan bánok a gumikkal. Erősnek érzem magam.”

„Mindegyik motor kanyarodási viselkedése nagyon hasonló, és a lágy gumik jobb tapadása miatt mindenki hatalmas kanyarsebességgel hajt. Ráadásul a világ legjobb versenyzői egyesülnek ebben az géposztályban. Ezért minden a versenytempón múlik.”