2024. április 20. 13:42
KezdőlapWheelieElhunyt Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítója

Elhunyt Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítója

Hosszan tartó, súlyos betegség következtében 2022. október 22-én, 78 éves korában elhunyt a világ egyik legismertebb energiaitalának, a Red Bullnak az alapítója és tulajdonosa, az osztrák Dietrich Mateschitz.

Dietrich Mateschitz 1944. május 20-án látta meg a napvilágot az akkor a Harmadik Birodalomhoz (ma Ausztriához) tartozó stájerországi Sankt Marein im Mürztalban. 1972-ben diplomázott a bécsi Világkereskedelmi Főiskolán (a mai Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen) marketingből. Kezdetben az Unilever, majd a Blend-a-med fogkrémjéről ismert Blendax cégeknek lett a marketingese.

A Red Bull története

Az egyik thaiföldi üzleti útja során 1982-ben megismerte a Krating Daeng (thai nyelven: vörös bölény) nevű italt, majd hamarosan üzleti partnerségre lépett az italt 1976-ban megalkotó thai Chaleo Yoovidhyával. Ők ketten fejenként félmillió dollár befektetésével 1984-ben létrehozták a Red Bull GmbH-t. A cég 49%-a Mateschitzé, 51%-a pedig Yoovidhyáé és az ő fiáé lett, de megállapodtak abban, hogy a céget Mateschitz vezeti majd.

redbull
Fotó: PxHere

Mateschitz a nyugati ízlésvilágnak megfelelően átalakíttatta némileg az ital receptjét, majd 1987-től kezdve elkezdte árulni a termékét. Először az európai piacon, majd később az egész világon ismertté vált a Red Bull márka, amely rövidesen a világ első számú energiaitalává vált.

Szponzoráció

Felsorolni is nehéz lenne, hogy a Red Bull mennyi mindent szponzorált: a motorsportok és az extrémsportok valamennyi szakágában és bajnokságában jelen van, de a labdarúgásban éppúgy érdekelt, mint a kulturális rendezvényekben is (utóbbiaknál elég csak a Gulácsi Pétert és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzigra, valamint a Red Bull Pilvakerre gondolni). Több stadion is a Red Bull nevet viseli, ahogyan az ausztriai versenypálya, a Red Bull Ring is. Megemlíthetnénk még az egyik legnépszerűbb légisport-sorozatot, a Red Bull Air Race-t, valamint a tudományos kísérlettel is felérő Red Bull Stratos projektet is. Ennek során az osztrák extrémsportoló Felix Baumgartner 42 kilométeres magasságból hajtott végre ejtőernyős ugrást.

Brad Binder
Nincs gyári KTM Red Bull nélkül. Fotó: MotoGP Media

A motorsportok valamennyi szakágában és géposztályában szorosan együttműködik a szintén osztrák KTM márkával. A MotoGP-ben hosszú évek óta együttműködnek a Repsol Honda csapatával, de egyéni szinten is támogatnak versenyzőket, (pl. Jack Miller, Filip Salač) vagy a Superbike világbajnokságról mondhatnánk Kenan Sofuoğlu két tanítványát: Toprak Razgatlıoğlut és Can Öncüt. De szintén ők a tulajdonosai a Görbe Somát is soraiban tudó Red Bull Rookies Cup utánpótlás-szériának is.

Vagyona

A kiváló üzleti érzéke és ügyes marketingstratégiája révén a Red Bull mérhetetlenül gazdaggá tette Mateschitzet: a több, mint 20 (a Forbes szerint 27,4, a CEOWorld szerint 23,4) milliárd dolláros vagyona révén hosszú éveken át ő volt Ausztria leggazdagabb embere, de az európai Top15-ben is ott találtuk a nevét.

The Flying Bulls formation
The Flying Bulls – a „Repülő Bikák”. Fotó: Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool

Az ausztriai Fuchsl am See-ben élt, ahol a Red Bull GmbH székhelye is található. Luxusautói és repülőgép-gyűjteménye mellett még a Fidzsi melletti Laukala-sziget is az övé volt.

Nem nősült meg, egy fia van. Hosszan tartó, súlyos betegség következtében hunyt el,  életének 79. évében.