2024. április 25. 01:53
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Nincs kapcsolatom Rossival, és nem is akarom, hogy legyen

Marc Márquez: Nincs kapcsolatom Rossival, és nem is akarom, hogy legyen

Ha már Sepang, az a bizonyos 2015-ös vita is téma volt Valentino Rossi és Marc Márquez között, amelyet soha nem sikerült lezárni. Marc: „Nincs kapcsolatom Rossival. És nem is akarom, hogy legyen.”

A szupersztárok viszálya akkor kezdődött, amikor Rossi úgy érezte, Márquez akadályozta őt a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon. Ezt követően a Malajziában tartott hivatalos, verseny előtti sajtótájékoztatón azzal vádolta meg a spanyolt, hogy szándékosan feltartotta őt, hogy a világbajnoki címért folytatott végső sprintben Jorge Lorenzót segítse. A sepangi versenyen a két szupersztár ismét összecsapott. Egy furcsa, szinte lassított felvételen lejátszott macska-egér játékban végül Márquez a földre került.

Rossi, Márquez és rajongóik között elkeseredett háború kezdődött, mindegyikük intrikával vádolta a másikat. Rossi időmérőkkel támasztotta alá vádjait, Márquez az ártatlant játszotta, ami nem akadályozta meg a Rossi-szurkolókat abban, hogy transzparenseiken pestist és rosszabbat kívánjanak Márqueznek, és hosszan tartó tapssal nyugtázzák a spanyol bukásait.

„Volt egy ember, aki meghúzhatta volna a vonalat a cicahangok és a tapsok alatt a balesetek során. Ez az ember nem akarta. Ezt tudomásul vettem, és úgy döntöttem, továbblépek.” – magyarázta Márquez.

Ugyanebben az interjúban ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, hogy akkoriban Ausztráliában csak kötelességtudóan teljesítette a saját versenyét.

„Aztán amikor Rossi megérkezett a malajziai sajtótájékoztatóra ezekkel az időmérőkkel és a vádjaival, egyáltalán nem értettem semmit. Körülbelül olyan volt, mintha azt mondanám, hogy múlt vasárnap Phillip Island-en az egész futam alatt oda-vissza játszottam az előzési manőverekkel. Bagnaiát azért előztem meg, mert meg akartam, Rins-t pedig azért nem, mert nem akartam. Az ilyen állítások teljesen légbőlkapottak lennének – és akkoriban azok is voltak. Ha 2015-ben Phillip Island-en színházat játszottam volna, és Lorenzo kegyeit kerestem volna, nem előztem volna meg, pláne nem a 10-es kanyarban lefelé.” – mutatott rá Márquez.

Azt is elmondta, hogy az ezt követő Maláj Nagydíjon nem ő volt a hibás, amiért olyan feltűnően lassú maradt Rossi körül.

„Nem tudtam elszakadni Rossitól. Ha megnézzük az időket, semmi tartalékom nem volt. Lorenzónak és Pedrosának több volt a tarsolyában, mint bárki másnak.”

Ha újra 22 éves lenne, és még egyszer ugyanabban a helyzetben lenne, ugyanúgy cselekedne, mint akkor – erősítette meg Márquez.

„Ahogy telnek az évek, és ahogy telik az idő, egyre kevésbé akarom ezt a vitát. Egyre kevésbé érdekel ez a téma.”

Az, hogy ezt a témát egyáltalán ilyen sokáig tárgyalták, egy okos kérdéssel függött össze: Vajon a motoros világnak a visszavonult Rossi vagy a sérült Márquez hiányzott-e jobban az elmúlt hónapokban.

„Ahhoz, hogy hiányozzon valaki, szükség van a visszatérés reményére. Valentino visszavonult a világbajnokságtól, és bármennyire is hiányzik a MotoGP-nek és sok rajongónak, ezt el kell fogadni, akárcsak más versenyzők visszavonulását. Ha egy lovas megsérül, mindig van remény a visszatérésre, és ezért fog hiányozni!”