2024. április 23. 19:29
KezdőlapMoto2Carlos Ezpeleta: A piros zászlót be kellett volna lengetni Navarro bukásánál

Carlos Ezpeleta: A piros zászlót be kellett volna lengetni Navarro bukásánál

Mike Webb versenyigazgató a SPEEDWEEK.com-nak elmondta, hogy miért nem állították le a versenyt Ausztráliában, miután Navarro és Corsi balesetet szenvedett. Carlos Ezpeleta elismeri: „A piros zászlót be kellett volna lengetni.”

A MotoGP versenyigazgatóját, Mike Webbet a MotoGP versenyzői, köztük Marc Márquez és Alex Rins is hevesen kritizálták a Maláj GP péntek esti biztonsági bizottsági ülésén, amiért nem szakították meg piros zászlóval az október 16-i Phillip Island-i Moto2 futamot, miután Jorge Navarro és Simone Corsi összeütközött.

Jorge Navarro a kanyar belső oldalán feküdt másfél méterre a pályától, combtörést szenvedett, míg Corsit később ujjsérüléssel diagnosztizálták és meg is kellett műteni.

Carlos Ezpeleta, a világbajnokságot szervező Dorna Sports sportigazgatója egyetért a MotoGP pilótáival: „A versenyzőknek igazuk van, a futamot a piros zászlóval meg kellett volna állítani.”

A versenyt megszakító jelzés azonban nem érkezett. „Orvosi beavatkozás esetén közvetlenül kommunikálok az orvosi stáb vezetőjével, aki közvetlen kapcsolatban áll a pályán tartózkodó mentős egységgel. És még soha egyetlen piros zászlót sem utasított el az orvosi csapat vezetője. A Phillip Island-i Moto2-es versenyen a következő információt kaptam: ’A versenyző eszméleténél van, kezelik, elvisszük’. Egy ilyen eljárás általában egy-másfél körig tart. De mivel Jorge Navarro a kanyar belső részén volt, ahol nagyon ritkán végződik bukás, kevés sportbírókat volt elérhető azon a ponton. Végül az ellátás több mint két körig tartott, ami elfogadhatatlan. Ezt mindannyian tudjuk.”

Marc Márquez egyébként egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a Biztonsági Bizottság pénteki ülésén Sepangban.

„Marc Márquez a Biztonsági Bizottság ülése előtt beugrott hozzám, és kérdezett az esetről” – mondta Carlos Ezpeleta a SPEEDWEEK.com kérdésére. „Elmondtam neki az eseményeket, ahogyan azokat Mike Webb előadta. Elismertem, hogy piros zászlót kellett volna lengetni.”

„Engedélyeztem Navarro ellátását sárga zászlós jelzés mellett” – folytatta Mike Webb. „Mert az orvosi csapat tájékoztatott arról, hogy elviszik. A zárt láncú televíziós képsorok, amelyeket a monitoraimon láttam, sokkal világosabb jelzést adtak arról, hogy Navarro mennyire volt veszélyben, mint az élő televíziós felvételek.”

Az orvosi stáb vezetője azonban nem szólított fel a leállításra.

„Nem minden balesetnél kell piros zászló – mondta Mike Webb. „De a következtetés az, hogy igen, ennél az esetnél jobb lett volna belengetni. A malajziai Biztonsági Bizottságban beszéltünk erről a pilótákkal, és elmagyaráztuk nekik a körülményeket. Azt is elmondtuk, hogy elgondolkodunk azon, hogy a jövőben hol helyezzük el ott a sportbírókat és az orvosi személyzetet. Emellett felülvizsgáljuk az egész eljárást a versenyirányítással való kommunikációval, hogy ilyen helyzet soha többé ne fordulhasson elő.”

Carlos Ezpeleta elmondta: „Félreértés történt a versenyigazgatóság és az orvosi stáb vezetője közötti kommunikációban. A versenyirányítás azt akarta, hogy az orvosi személyzet menjen át a pályán, hogy ellássák a versenyzőt. De a helyi szabályok általában nem engedik meg ezt az eljárást. Ha ezt előzetesen tudták volna, akkor a versenyt azonnal leállították volna a piros zászlóval.”

Jorge Navarro az eset után bejelentkezett közösségi média oldalán, hogy elmondja hogyan érintették az események:

„Sziasztok, azért akartam ezt a videót készíteni, hogy elmondjam, jól vagyok, a fizikai állapotom napról napra javul, és azt is szerettem volna, ha tudjátok, hogyan éreztem magam vasárnap. Minden kétséget kizáróan ez volt versenyzői pályafutásom és életem legfélelmetesebb pillanata. Nagyon közel voltam a pályához, miközben a motorok elhaladtak mellettem, és láttam, hogy eltörött a lábam. Ilyesminek soha senkivel nem szabadna megtörténnie.

Köszönöm Simone Corsi-nak és a sportbírónak, akik mellettem maradtak. Nagy köszönet a pálya és az Alfred Kórház orvosi stábjának is, akik nagyon jól gondoskodtak rólam.

„Köszönöm mindenkinek a kedves üzeneteket, sokat jelentenek nekem. A műtét jól sikerült, és már lábadozom. Köszönöm.”