2024. április 19. 20:57
KezdőlapWheeliePedrosa két kerék helyett Portimãóban versenyez a MotoGP szezonzárójának időpontjában - négy...

Pedrosa két kerék helyett Portimãóban versenyez a MotoGP szezonzárójának időpontjában – négy keréken

A KTM tesztpilótája, Dani Pedrosa eredetileg a MotoGP szezonzáróján, Valenciában állt volna rajthoz az RC16-os motorral. A spanyol azonban ehelyett a jövő hétvégén Portimãóban ismét négy kerékre vált.

A San Marinó-i GP-n Misanóban kiderült, hogy az osztrák gyártó KTM szabadkártyát kért tesztpilótája, Dani Pedrosa számára a valenciai MotoGP szezonzáróra. A Red Bull-KTM korábban is tervezte már és kérvényezte tesztpilótája indulását, de aztán visszavonta azt.

„Az ilyen nevezéseknek csak akkor van értelme, ha már új anyaggal rendelkezünk a következő szezonra” – hangzott a KTM magyarázata.

Pedrosa 2006 és 2018 között 31 MotoGP-futamot nyert a Repsol Hondával, majd befejezte versenyzői pályafutását, és azóta a KTM tesztpilótájaként dolgozik. A 2019 óta végzett munkája nagy szerepet játszott a motor fejlesztésében.

A spanyol 2021-ben egy versenyt teljesített a KTM-el Spielbergben, amikor a Stájerországi GP-n a 10. helyet szerezte meg. Amikor a szeptemberi misanói GP-n kiderült, hogy Valenciában Pedrosa számára szabadkártyát terveznek, a háromszoros világbajnok rajongói örültek.

A Red Bull KTM csapatfőnöke, Francesco Guidotti azonban már akkor hangsúlyozta a SPEEDWEEK.com-nak: „Egy világbajnoki futamra való felkészülés során lehetőséget kellene adnunk neki, hogy kidolgozza a beállításokat az egyéni gyors körökre. Meg kellene adnunk neki ezt a lehetőséget. Hogy ezt meg tudjuk-e tenni, azt jelenleg nehéz megjósolni. Szezononként csak korlátozott számú tesztgumink van, és az őszi tesztnapokra elsősorban a legújabb, 2023-as újítások kipróbálásához van szükségünk.”

A valenciai GP után kedden lesz az első hivatalos teszt a 2023-as MotoGP-szezonra, Pedrosa pedig novemberben és decemberben Jerezben is kipróbálja az RC16-ost. A 37 éves pilóta szabadkártyás nevezését ennek megfelelően vissza is vonták.

Pedrosa ezen a hétvégén nem lesz ott Valenciában, mivel a versenyautóba fog ülni. A portimãói versenypályán Pedrosa egy Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO2-t fog vezetni a Lamborghini Super Trofeo nagydöntőjében. Ezzel az autóval már versenyzett Imolában és Misanóban 2022-ben.