2024. április 19. 04:32
KezdőlapWheelie15 éve lett világbajnok Talmácsi Gábor

15 éve lett világbajnok Talmácsi Gábor

2007. november 4-én történelmet írt Talmácsi Gábor a magyar motorsportban, amikor Valenciában a 125 köbcentis kategóriában megszerezte a világbajnoki címet.

Aki látta ezt a futamot (két televíziós csatorna is közvetítette Magyarországon), az aligha ne emlékezne erre a napra, és arra az elképesztő feszültségre és izgalomra. A magyar versenyző a szezon során 3 futamot nyert, és 10 pont előnnyel érkezett Spanyolországba, ahol spanyol csapatban, spanyol ellenfél ellen kellett helytállnia. Szinte megszámolni is nehéz, hányszor előzgették oda-vissza egymást a vetélytársak. Hector Faubel mindent megpróbált, hogy kettejükön kívül minél többen is versenyben maradjanak a győzelemért, de pechére annyira kiemelkedtek azon a hétvégén, hogy csak Sergio Gadea érte őket utol, aki viszont a csapatutasítást betartva nem előzött.

Embed from Getty Images

Talmácsi Gábor végül a futamon második lett, ami elégnek bizonyult a világbajnoki címhez. Ezzel ő lett Magyarország első és máig egyetlen világbajnoka a sportág 1949 óta íródó történelmében. Alighanem a világbajnoki fotó is idehaza legendás, hiszen Casey Stoner és Jorge Lorenzo (többszörös MotoGP világbajnokok és legendák) mellé egy magyar versenyző motorját állították ki.

A 10 éves évfordulón újra leközvetítették a 2007-es futamokat Talmácsi szakkommentálásával. Idén pedig jó eséllyel a Ducatinak lehet egy történelem, hogy amennyiben Bagnaia nyer, akkor 2007 óta először állhat oda a fotóra ismét egy Ducati. De ez már egy másik, magyar szempontból kevésbé jelentős történet.

Talma sikereit személyesen is visszaidézhetjük a Talmácsi Ringen, ahol számos motor, bőrruha, trófea, és egyéb képek vannak kiállítva. Az emlékek mellett pedig egyszer akár a jövő Talmácsiját is fel lehet fedezni a gyerekek között, akik akkor még meg sem születtek.