2024. április 20. 16:15
KezdőlapMotoGPBagnaia: Fabio a teljesebb versenyző

Bagnaia: Fabio a teljesebb versenyző

A MotoGP világbajnoka, Pecco Bagnaia elismerő szavakat intézett a legyőzött riválisához, Fabio Quartararóhoz, és nyíltan beszélt a Sachsenringen történt botlásról, amikor rájött: „Van egy problémám”.

Francesco „Pecco” Bagnaia és Fabio Quartararo között nagy a kölcsönös tisztelet. Ez vasárnap Valenciában is megmutatkozott, amikor a trónfosztott címvédő volt az első, aki gratulált az új világbajnoknak. Ezt követően „El Diablo” is utat tört magának az éljenző Ducati-csapat között, hogy a parc fermé-ben még egyszer gratuláljon Bagnaiának.

Misanóban 2021-ben éppen fordítva történt. „A mai motorsportban elismerjük egymás lehetőségeit, és ez a helyes dolog” – mondta.

A Német Nagydíj után, amikor Bagnaia lemaradása Quartararóval szemben 91 pontnál tetőzött, az olasz kijelentette, hogy Fabio a teljesebb versenyző. Négy és fél hónappal később és a jól megérdemelt bajnoki címmel a zsebében még mindig így látja? Pecco röviden elmosolyodott, majd így válaszolt:

„Igen, a Sachsenringen ezt mondtam, és még mindig úgy gondolom, hogy Fabio az egyik legteljesebb versenyző. Mert soha nem veszítette el az ambícióját és az akaratát, még akkor sem, ha lassabb a motorja.”

„Igaz, hogy általában én voltam az első Ducati-pilóta, de ő még mindig a bajnoki címért küzdött, annak ellenére, hogy az ő motorjával több probléma volt, mint az enyémmel. Továbbra is úgy gondolom, hogy Fabio még mindig teljesebb versenyző hozzám képest. Sokat fejlődtem idén. Versenyzőként és emberként is fejlődtem, és azt hiszem, most már jobban megértem a helyzeteket – az embereimmel végzett munkának is köszönhetően. Azt hiszem, jó szinten vagyok, és remélem, hogy tovább tudok fejlődni.”

„Nagyon versenyképes voltam a Sachsenringen. Akárcsak Le Mans-ban, itt is megvolt az esélyem a futam megnyerésére, de kiestem. Abban a pillanatban rájöttem, hogy ott volt a gyenge pontom.” – tekintett vissza a világbajnok.

„Egy olyan versenyző voltam, akinek sok hullámvölgye volt, jó sebességgel, de az állandóság hiányzott. Ezt elfogadni nem volt könnyű. Attól a pillanattól kezdve azonban rájöttem, hogy van ez a problémám. Ezután megpróbáltam magamon dolgozni – hála az otthoni csapatomnak is, sokat segítettek. Azt hiszem, sokat fejlődtem ebben a szezonban.”

Sok kollégájával ellentétben Bagnaia azonban nem vette igénybe sportpszichológus segítségét.

„Mert szerintem azok az emberek tudnak a legtöbbet segíteni, akik közel állnak hozzád” – jegyezte meg.

„Szeretem, ha a körülöttem lévő emberek elmondják, mit gondolnak, és miben kell fejlődnöm. Kicsit nehéz eset vagyok ebből a szempontból, mert először tagadom. De utána megpróbálok változtatni a hozzáállásomon, és megértem és elfogadom a tanácsokat. Mert ez egy életre szóló tanács. Az edzőm; Uccio, Vale, Albi és Babi körüli akadémia, a csapatom, a barátnőm és a családom nagyon fontos számomra” – tette hozzá a 25 éves olasz.