back to top
2024. május 01. 21:23
KezdőlapMotoGPIsmét megszólalt korábbi botrányával kapcsolatban a MotoGP világbajnoka

Ismét megszólalt korábbi botrányával kapcsolatban a MotoGP világbajnoka

Francesco Bagnaia elárulta, elfogadja a pályán és azon kívül nyújtott teljesítményéért kapott kritikákat. Csapata, a Ducati sportigazgatója úgy véli, egy botlást még meg lehet bocsátani.

Francesco Bagnaia idén felért a csúcsra, hiszen megszerezte pályafutása első MotoGP-világbajnoki címét, ráadásul ezzel a Ducati 15 évig tartó nyeretlenségét is megtörte. Az olasz versenyző idénye azonban több szempontból sem volt zökkenőmentes: az idény első felét követően 91 pontos hátrányban volt Fabio WóQuartararóval szemben, vagyis jelentős lemaradást kellett ledolgoznia.

Bár utána ledolgozta mindezt, a közvélemény egy része nem felejtette el, hogy az első tíz versenyen négyszer is bukott, abból háromszor önhibájából, de ott volt a Portugál Nagydíj időmérője is, ahol akár súlyosan meg is sérülhetett volna. Ennek következtében számos kritikát kapott, amelyekre most reagált.

Embed from Getty Images

Szerintem mindenkinek meglehet a maga álláspontja, és mindenki elmondhatja, amit gondol – nyilatkozta az olasz motoros. – Szóval elfogadtam, hogy néhányan nem akartak nekem szurkolni, mert egy másik versenyzőt részesítettek előnyben. Ezt meg tudom érteni. Azt is mondhatom, hogy igazat beszéltek, mert amikor az ember győzelmi kényszerrel kezdi a szezont, akkor be kell bizonyítania, hogy megvan benne a potenciál, hogy világbajnok legyen. Én viszont sok futamot elvesztettem, mert buktam és hibáztam. Az biztos, hogy az év elején ez nem volt [könnyű] helyzet, mert a motorunk nem működött annyira jól, és sok idő kellett a javuláshoz. Ugyanakkor már Portimãóban is nagyot hibáztam, majdnem eltörtem a kulcscsontomat, nehéz futam volt. Jerezben aztán hihetetlen versenyt futottunk, ez volt a kulcsa annak, hogy újra versenyképesek legyünk, majd Le Mans-ban megint ostoba módon estem el.”

Bagnaia bajnoki címét egy négyes győzelmi sorozat alapozta meg, amelynek első állomása Hollandia volt. Az ünneplés során azonban jelentősen túllőtt a célon, és Ibizán autóbalesetet szenvedett, miután véralkoholszintje több mint háromszorosa volt a megengedettnek. Természetesen ezután is sokat bírálták, de a 25 éves pilóta nemcsak a teljesítményével kapcsolatos kritikákkal, hanem ezekkel is képes szembenézni.

Bagnaia ittasan szenvedett balesetet Ibizán

Barcelonában balszerencsénk volt, a sachsenringi versenyen viszont nem, mert ott voltam [az élmezőnyben], és próbáltam követni Fabiót – emlékezett vissza. – Nem így kellett volna hozzáállnom a futamhoz. Biztos voltam benne, hogy a második felében jobb lesz a kemény gumi. Ennyi hiba után normális, hogy kapok némi kritikát, úgyhogy elfogadom. Mint ahogyan azt is, hogy nyáron Ibizán hibáztam. Mindig próbálok fejlődni, és sajnos előfordulnak hibák. Ezek nélkül viszont nem lehet fejlődni.”

Utóbbival kapcsolatban Paolo Ciabatti is megszólalt. A Ducati sportigazgatója hangsúlyozta, hogy Bagnaia megbánást tanúsított az eset után. Hozzátette, hogy ez mindenkinél benne van a pakliban, éppen ezért mindenki érdemel második esélyt, és ha azzal sem tud élni, akkor valóban gond lehet.

Mindannyian emberek vagyunk, és hibázunk – kezdte. – Ha megtanuljuk a leckét, akkor szerintem meg kell adnunk a bizalmat valakinek, aki a magánéletében mindig is tisztelettudó volt. A legrosszabb az, ha az ember hibázik, és azt gondolja, hogy »ezúttal senki nem csípett fülön, ezért újra megteszem«. [Bagnaia esetében] nem ez volt a helyzet. Világosan elbeszélgettünk erről Peccóval, ő sajnálta a legjobban a dolgot, és megtanulta a leckét. Szóval szerintem el lehet fogadni a hibát, ha az ember megérti, hogy ilyesminek nem szabad többé előfordulnia. Ha kétszer esik meg, az már egy másik történet.”