2024. április 24. 22:40
KezdőlapWheelieRégi barátja meghatóan emlékezett az elhunyt menedzserre, akinél túl későn fedezték fel...

Régi barátja meghatóan emlékezett az elhunyt menedzserre, akinél túl későn fedezték fel a bajt

Hervé Poncharal, a Tech3 csapatfőnöke megemlékezett nemrég elhunyt barátjáról, Laurent Fellonról. A francia szakember elárulta, hogy már fél éve voltak baljós jelek, és felidézte pályafutásuk közös pontjait.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk róla, Laurent Fellon, a Moto3-ban versenyző Lorenzo édesapja, egyben Johann Zarco egykori menedzsere. A sportágon belül alighanem Hervé Poncharal, a Tech3 csapatfőnöke ismerte őt a legjobban, hiszen két éven át dolgoztak együtt, de kapcsolatuk jóval régebbre nyúlik vissza.

Elhunyt a kétszeres Moto2-es világbajnok korábbi menedzsere és mentora

A szakember a Speedweeknek adott rövid interjújában elárulta, néhai barátja is része volt az apró „francia kolóniának” a paddockon belül. Lorenzo fia megemlékező Instagram-bejegyzésében megemlítette, hogy édesapja már pár hónapja küzdött a rákkal. Poncharal részletesen beszámolt arról, mikor és hogyan derült fény a súlyos betegségre.

Idén május-júniusban Laurent hirtelen elvesztette az étvágyát – emlékezett vissza. – Semmit nem akart enni, mert hányingere lett tőle. A felesége, Andrea ezért sürgette őt a nyári szünetben, hogy vizsgáltassa ki magát. Mi, férfiak ebben a korban azt hisszük, hogy sebezhetetlenek vagyunk, nem szeretünk orvosi vizsgálatokra járni. Sajnos rákot fedeztek fel nála, amely már messze előrehaladott állapotban volt. Azonban, mint a versenyzés világában sokan, Laurent is fáradhatatlan küzdő volt. Fejben nagyon erős volt, egy olyan fickó, aki soha nem adta fel. Elszántan küzdött, hogy legyőzze a rákot. Ilyen az ember, mindig reménykedik, és soha nem adja fel. Laurent szembeszállt a betegséggel, de a Holland TT után már nem láttuk.”

Fellon sokáig Zarco menedzsereként dolgozott. 2008-ban karolta fel honfitársát, amikor hiába nyerte meg a Red Bull Rookies Cupot az előző évben, nem talált ülést magának a 125 köbcentiméteres géposztályban. Ekkor pályafutásuk összefonódott Poncharaléval, de a menedzser és a csapatfőnök már régen jó viszonyban voltak. A francia szakember elárulta, barátja nemrég küldött is neki egy képet ebből az időszakból, amikor együtt állnak a rajtrácson.

Igen, akkor találkoztam vele, de valójában már kamaszkorunk óta ismertük egymást a 70-es évektől kezdve – idézte fel a Tech3 első embere. – Abban az időszakban sok versenyzőt fedeztek fel a Honda Cupban, például Dominique Sarront is. Utána elváltak útjaink, de mindig tartottuk a kapcsolatot. Amikor Johann Zarco 2016-ban Aki Ajo [csapatával] másodszor is megnyerte a Moto2-es bajnokságot, Laurent és Johann világossá tették, hogy velünk, a Tech3 Yamaha istállóval szeretnének felkerülni a MotoGP-be. Ez számunkra is logikus és érthető lépés volt, mert Zarco volt a legjobb versenyző Franciaországban, és készen állt a kategóriaváltásra. Utána két nagyszerű évünk volt közösen 2017-ben és 2018-ban, pole pozícióval és dobogós helyezésekkel. Laurent mindig velünk volt mint Zarco menedzsere.”

Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’5JSh8A_4TrlJCNb5t84vZA’,sig:’OfjuUWGJriyWLCJNZUwvVCJf4WFicj9kWixhPaxnZv8=’,w:’594px’,h:’396px’,items:’623718336′,caption: true ,tld:’com’,is360: false })});

Fellon és Zarco egészen 2018-ig elválaszthatatlan párost alkottak, olyannyira, hogy a francia versenyző sisakjának hátulján ott volt a menedzserének képe. Abban az évben kifejezetten gyors volt az előszezoni tesztelésen, így többek között a Honda gyári csapata is ajánlatot tett nekik. Csakhogy Fellon ügyfele tudta nélkül már 2017-ben megegyezett a Red Bull KTM-mel, így a két fél viszonya megromlott, ami szakításhoz vezetett.

Nézeteltérések alakultak ki – fogalmazott Poncharal. – Johann egy kicsit önállóbb akart lenni, már felnőtt. Ami ezután történt, azon már nem lehet változtatni. Azt gondoltam, hogy kár érte. Laurent Fellon ezt követően száz százalékban fia, Lorenzo karrierjének szentelte magát, aki a Moto3-as világbajnokságba is bekerült. Laurent megélte az álmát, azt akarta megismételni fiával, amit Johann-nal már sikerült neki. Most abban reménykedünk, hogy Lorenzo pályafutása is ebbe az irányba fog tartani.”