2024. április 18. 22:18
KezdőlapMotoGPMarini kifejtette: Hosszú távon problémát jelenthet-e a Ducati dominanciája?

Marini kifejtette: Hosszú távon problémát jelenthet-e a Ducati dominanciája?

A Ducati számszerű fölénye a MotoGP világbajnokságban még Jorge Viegas, FIM-elnöknek sem tetszik. A VR46 versenyzője, Luca Marini azonban Ducati-pilótaként nem bánja az olasz gyártó dominanciáját.

Francesco „Pecco” Bagnaia 15 évvel Casey Stoner után lett világbajnok idén a Ducatival. A Borgo Panigale-i gyártó 20 versenyen összesen 32 dobogós helyet gyűjtött hét különböző versenyzővel (10 Bagnaia, 7 Miller, 6 Bastianini, 4 Zarco, 4 Martin, 1 Bezzecchi), köztük tizenkét győzelmet (7 Bagnaia, 4 Bastianini, 1 Miller).

Még lenyűgözőbb az elmúlt szezon kvalifikációs rekordja: 16 pole pozíció hét különböző pilótával (5 Martin, 5 Bagnaia, 2 Zarco, 1 Miller, 1 Di Giannantonio, 1 Bastianini, 1 Bezzecchi), ahol hatszor még a teljes első sor is a Ducati kezében volt.

A szezon során az elmúlt 26 MotoGP-futam mindegyikén legalább egy Ducati-pilóta állt a dobogón. A Ducati nyolc versenyzővel van jelen a rajtrácson. Ez a 22 versenyzős mezőny 36 százalékának felel meg 2023-ban.

Ez óhatatlanul felveti a kérdést: Vajon ez a Ducati dominancia hosszú távon problémává válik a MotoGP számára?

Luca Marininek egyértelmű a véleménye:

„Nem, egyáltalán nem” – jelentette ki nyugodtan a Mooney VR46 Racing Team Ducati-pilótája. „Ez a versenyzés. Mindig is ott volt. A Honda például tíz évig dominált, és senki sem panaszkodott rá. Ezután egyszerűen csak arról van szó, hogy több pénzt kell a kezedbe adni, vagy jobb munkát kell végezni a fejlődés érdekében.”

Az Aprilia élharcosa, Aleix Espargaró például abszurdnak és frusztrálónak nevezte a Ducati idei fölényét.

„Az Aprilia máris nagy lépést tett. Aleix tehát boldog és büszke lehet arra, amijük most van. A motor nagyon erősnek tűnik” – reagált az olasz Espargaró kritikájára.

„Egyszerűen csak sok erős versenyző van a Ducatinál. Azt hiszem, ez teszi a különbséget.” – fejtette ki Marini.

„Minden pályán minden versenyzőnek megvan az erőssége. Tehát ha megnézed az egyes versenyzők adatait, sokat javulhatsz – javíthatsz a motoron, de a vezetési stílusodon is. Minden hétvégén hajtjuk egymást. Szerintem ez főleg azért van, mert a Ducati erősebb.”

„Az biztos, hogy nagyszerű munkát végeztek. A Ducati mérnökei a legjobbak, a motor a leggyorsabb. Véleményem szerint nekik vannak a legjobb versenyzőik is.” – erősítette meg Marini.

Mindenekelőtt az a tény, hogy a Ducati ennyi gyors versenyzővel rendelkezik a MotoGP mezőnyében, egyértelműen különbséget tesz:

„Az Aprilia eddig csak két versenyzőt indított, így kevesebb adatuk van. Néha Aleix gyorsabb lehet, mint Maverick Viñales, így nem igazán lehet összehasonlítani az adatokat, és azt sem lehet megérteni, hogyan lehetnének gyorsabbak. Míg én minden alkalommal látom, hogy Pecco, Martin, Bezzecchi vagy Zarco mit csinál. Mindenki erős, még Di Giannantonio is. Megnézheted az adatokat, és aztán versenyzőként két-három tizedet is kihozhatsz belőle. Ez jelenti a különbséget, ha egy verseny megnyeréséről van szó.”