2024. március 28. 18:39
KezdőlapMotoGPMarc Márquez megpróbálta „belevinni a rosszba” Max Verstappent

Marc Márquez megpróbálta „belevinni a rosszba” Max Verstappent

A MotoGP és a Forma-1 sztárja, Marc Márquez, illetve Max Verstappen közös videóban szerepeltek, amelyben nagyrészt a másikról, illetve annak sportágáról kellett beszélniük. A spanyol versenyző próbálta rávenni a motorozásra a holland pilótát, aki ezt nem teheti meg, bármennyire is szeretné.

Ahogyan a MotoGP a két-, úgy a Forma-1 a négykerekűek királykategóriája, vagyis a két sportág élmenői világsztárnak számítanak. Közülük kettő ült össze egy közös videóra: Marc Márquez és Max Verstappen azok után válaszoltak néhány kérdésre, hogy a holland pilóta nemrég felülhetett a spanyol versenyző motorjára, és egymást váltva vettek részt egy gokartversenyen, amelyet nem mellesleg meg is nyertek.

Max Verstappen is felült Marc Márquez Hondájára

A videó nagy részében egymásról, illetve a másik sportágáról kérdezték őket. Ettől egyikük sem jött zavarba, hiszen mindketten vannak annyira ismertek, hogy a másik alapvetően tisztában legyen eddigi munkásságukkal. Éppen ezért egyikük sem jött zavarba, amikor három szóban jellemezniük kellett a mellettük ülőt.

Marc Márquez egy csapatban gokartozott Max Verstappennel, többször ütközött a versenyen (videók)

Azt szeretem Marcban, hogy egy harcos, és nem adja fel – jelentette ki Verstappen. – Elkötelezett, kemény versenyző. Azonban már jóval több szót használtam a háromnál.” Természetesen a másik oldalról sem maradtak el a dicsérő szavak. „Ambiciózus: ezt nagyon szeretem benne, semmivel nem elégszik meg – fogalmazott Márquez. – Emellett persze tehetséges, továbbá egy gyilkos. A sportban az embernek ilyennek kell lennie, ha a legjobb akar lenni.”

A következő kérdés az volt, hogy mi az, amit a legjobban tisztelnek a másikban. Ezúttal Márquez felelt először, aki nem sokat gondolkodott. „Az, ahogyan kezeli a nyomást mondta a hatszoros MotoGP-világbajnok. – Sok versenyző tehetséges, sokan gyorsak a teszteken, de a futam napján, az adott pillanatban a legnehezebb megbirkózni a nyomással, ám ő ezt remekül csinálja.”

Végső soron a motorversenyzés is ugyanígy működik vette át a szót a tavalyi és az idei szezon F1-es világbajnoka. – Egy ponton sokan azt gondolják, hogy képesek összerakni egy jó kört, és elég jól mennek, de a versenyhétvégén nagyon más ezt kezelni. Ekkor a legerősebb és legtehetségesebb ember kerül ki [győztesen], és egészen biztos, hogy az elmúlt néhány évben ez Marc volt. Az előző két esztendő nyilván trükkös volt számára a sérülése miatt, de előtte 99,99 százalék esély volt arra, hogy megnyeri a versenyt. A MotoGP-t is szeretem, Marc pedig hihetetlen. Várom már, hogy ismét ereje teljében lássam őt.”

Márquez erre annyit reagált, hogy „jövőre megpróbáljuk”. A két versenyzőben sok közös van, ezek egyike, hogy mindketten saját kategóriájuk legfiatalabb futamgyőztesei. A spanyol motoros élete második MotoGP-versenyén, a 2013-as austini viadalon 20 évesen és 63 naposan diadalmaskodott először, míg Verstappen életkorát tekintve ennél is korábban, 18 esztendősen és 228 naposan állhatott először a dobogó tetejére a 2016-os Spanyol Nagydíjon. Mindketten rácsodálkoztak, hogy azóta mennyi idő eltelt már.

Soha nem gondoltam arra, hogy a legfiatalabb futamgyőztes akarok lenni, ez csak úgy megtörténik – magyarázta az F1 címvédője. – Természetesen nagyszerű pillanat volt megnyerni azt a versenyt, ez pedig hozta magával a statisztikai mutatót.” Márquez felhívta a figyelmet arra, hogy ez a csúcs mindkettejük esetében mulandó lehet. „Erről megint beszélni fogunk, amikor valaki jön, és megdönti a rekordot – vélekedett, bár Verstappen esetében ez a mostani szabályrendszerben nagyon nehezen történhet meg. – Ez meg fog történni, úgyhogy a világbajnoki címek sokkal fontosabbak.”

Zárásként a két szupersztárnak arra kellett válaszolnia, hogy mit tart a leglenyűgözőbbnek a másik sportágában. „Ezek a srácok őrültek – mondta Verstappen. – Az egyenesbeli sebességetek, a motor teljesítménye… Egy napon ki akarom próbálni, de még mindig nem szabad.” Márquez rákérdezett, hogy miért nem, erre a holland pilóta azt felelte, hogy a csapat nem engedi, ami nyilvánvalóan teljesen érthető. A spanyol versenyző még tett egy próbát, de a kétszeres F1-es világbajnok kijelentette, hogy a végén még eltöri a lábát. Különben is, ismeri magát, először csak éppenhogy akar kóstolni, aztán rossz vége lesz.

Lenyűgöző látni, hogy mennyire erősek, az egész testükön dolgozniuk kell, mert szó szerint lelógnak a motorról – folytatta az eredeti kérdés megválaszolását Verstappen. – A kigyorsításhoz is nagy erőre van szükség. Imádom nézni a MotoGP-t. Azt is szeretem, hogy manapság rengeteg különböző gyártó nyerhet futamot, ami szerintem nagyszerű.”

Számomra az [a legelképesztőbb], ahogyan sok körön keresztül fenntartják a koncentrációt, miközben a csapattal beszélgetnek – ezek már Márquez szavai. – Hisznek az istállóban, illetve a stratégiában. Ez olyasmi, amit MotoGP-versenyzőként nem tudok elképzelni, mert a saját futamunkra figyelünk, és nem foglalkozunk a csapattal.”

Verstappen ekkor közbevetette, hogy most már a MotoGP-versenyzők is kapnak üzeneteket. „Igen, de én csak a kritikus pillanatokban [szeretem ezeket], amikor valaki mögöttem van, és erről tudnom kell a bajnokság miatt – reagált a 29 éves motoros. – Erről kapok üzenetet, de különben nem engedem meg nekik [hogy beszéljenek hozzám].”