2024. április 25. 18:13
KezdőlapMotoGPDani Pedrosa elárulta visszavonulása valódi okát

Dani Pedrosa elárulta visszavonulása valódi okát

Dani Pedrosa, a KTM tesztpilótája elmélkedett a múlton egy interjú keretében. Itt felelevenítette egykori riválisait, illetve a kezdetektől egészen a 2018-as visszavonulásáig a történeteket. Köztük a meghatározó személyek, illetve Valentino Rossi is szóba került.

„A motorozás iránti szenvedélyt apámtól örököltem. A 90-es években néztem a Crivillé-futamokat, és emlékszem, ahogy a kanapén voltam vele, és egy maláj, vagy japán futamra is felkeltem emiatt.”

Egyik legfőbb egykori spanyol riválisával, Jorge Lorenzoval is régire nyúlik vissza a kapcsolata.

Forrás: Repsol Honda

„Legelőször a spanyol bajnokságban kerültünk össze. De már korábban is hallottam róla, mert az 50 köbcentisek között nyert Caja Madridban, és akkor mindenki mondta, hogy „van egy kissrác, aki minden versenyt megnyer, és nem enged mást győzni.”

Pedrosa pályafutásában fontos szerepe volt Alberto Puig-nak, akinek a sorozatában fedezték fel őt is további fiatal tehetségek mellett.

„Alberto nagyon szenvedélyes. Mindent jól akar csinálni. Lényegében vele nőttem fel, és 13 éves koromtól felnőttkorig kísérte a pályafutásomat.”

A királykategóriába háromszoros világbajnokként érkező spanyol már az első évében számos csatát vívott az akkor karrierje csúcsán lévő Valentino Rossival. Ez persze egyszerre óriási élmény, és egy kifejezetten nehéz feladat. Fiatal versenyzőként először találkozni Valentino Rossi stratégiáival élesben minden fiatalnak óriási tanulópénz.

Forrás: Repsol Honda

„Rossi taktikája sosem az volt, hogy a leggyorsabb legyen, mint ami például az én mentalitásom volt. Ő inkább úgy volt vele, hogy „megyek, és ha le tudom lassítani a másikat, akkor le is fogom”. Addig blokkolt, amíg ideges nem lettél, és aztán hibáztál. Stoneren is ezt alkalmazta, és velem is nagyon gyakran. Sokáig tartott, mire sikerült a taktikámon változtatni.”

Az egyik legillusztrisabb példa erre talán a mindenki által ismert Laguna Seca-i futam 2008-ból, ahol Stoner volt Rossi áldozata. De a Doktornak van egy másik klasszikus győzelme, amelyet Lorenzo személyesen elemzett ki utalva erre a startégiára.

„Mindig arra készült, hogy későn fékez. Az első villa is úgy volt beállítva, hogy nem teljesen elcsukott gázzal fékez, és teszi mindezt a többieknél kicsit később. Például Montmelóban 2009-ben lehetetlen volt őt féktávon megelőzni, mert 15 méterrel a többiek után fékezett.”

Forrás: Repsol Honda

Pedrosa királykategóriás pályafutása rengeteg sérüléssel volt tarkítva, és részben ez is közrejátszott a végső döntés meghozásában. A spanyol 2018 végén fejezte be aktív versenyzői pályafutását.

„Ez apránként érik az emberben, legalábbis velem így történt. Először hirtelen rád tör a gondolat, de még csinálod tovább. Aztán sokkal később jön egy újabb, amit még elhessegetsz. Aztán idővel egyre gyakrabban tér vissza addig, amíg azt nem mondod, elég volt. Volt egy incidensem egy másik versenyzővel, ami után meg kellett műteni a kezem (2018 Argentína – szerk.). A kórházban voltam, felébredtem az operáció után, és mondtam a szüleimnek, hogy ennyi volt. Nem akartam minden nap kórházban lenni, és ez vezetett végül ahhoz, hogy komolyan gondoljam a visszavonulást.”