back to top
2024. május 01. 11:47
KezdőlapMotoGPA világbajnok folyamatos segítségre szorult szemproblémái miatt, most ő segít másoknak

A világbajnok folyamatos segítségre szorult szemproblémái miatt, most ő segít másoknak

Marc Márquez a „Learn for Sight” projekt nagykövete lett. Ez a téma érzékenyen érinti a világbajnokot, hiszen többször küzdött diplópiával.

Márquez jelen volt a „Learn for Sight” nevű projekt barcelonai bemutatóján, amelynek célja Haiti lakosságának szemészeti egészségügyi állapotának javítása. Ez a téma mélyen érinti a MotoGP versenyzőjét, akinek az elmúlt évben kétszer is meg kellett küzdenie a kettős látással. Először egy edzésen történt bukás után, majd az indonéziai bemelegítésen történt highside-ja következményeként. A Repsol Honda versenyzője 100 000 euróval járult hozzá a jótékonysági kezdeményezéshez.

Marc Márquez mellett Bernardo Sánchez Dalmau, Jorge Peraza, Alfredo Adán és Josep M. Campistol is részt vett a rendezvényen. A jótékonysági eseményen a spanyol versenyző felidézte, hogy „amikor diplopiám volt, nem csak versenyezni nem tudtam, de még önálló sem voltam. Nem tudtam autóval közlekedni, és másokra voltam utalva; nem tudtam mindkét szememmel olvasni. A vállsérülés fájt, de meg lehetett feledkezni róla időnként. Ellenben amikor kettős látásod van, az egész nap elkísér, csak akkor jobb, amikor alszol.” A 93-as számú pilóta örül, hogy ennek a projektnek a nagykövete lehet, és hogy segíthet a világ egyik legszegényebb országán. „A látás értékes ajándék, és a látásproblémák után, amelyekkel küzdöttem, még jobban értékelem.” A diplópiával körülbelül tíz évvel ezelőtt, a Moto2-ben elszenvedett malajziai baleset után találkozott először.

Márquez nem csak részt vett az eseményen, de 100.000 eurót is adományozott a nemes cél érdekében.

Haitin jelenleg csak 30 szemészorvos jut közel 12 millió lakosra, ami valljuk be, nem segíti a szemproblémák feltárását és kezelését. „Mindig hálás leszek a Hospital Clínicnek a szememmel kapcsolatos segítségért, teljes mértékben megbízom bennük. Amikor megkérdezték tőlem, hogy szeretnék-e csatlakozni ehhez az együttműködési projekthez, egy pillanatig sem haboztam.”

Marc Márquez 2023-as céljai

A spanyol versenyző beszélt a 2023-as céljairól és arról, hogy mit vár a Hondától a következő szezonban. „Amit leginkább kértem tőlük, az egy versenyképes motor. A magam részéről megpróbálok mindent megtenni, hogy a legjobb formámat nyújtsam, mert ez a munkám és a szenvedélyem. Az az álmom, hogy újra világbajnoki címért harcoljak a Hondával… Elégedett vagyok a munkájukkal, most már csak az eredményeket kell látnunk a pályán. Én kérek tőlük, ők is kérnek tőlem, egy csapat vagyunk. Nem csak egy motorral, hanem mind a négy Hondával versenyképesek akarunk lenni” – tette hozzá Marc Márquez. „Sem a Honda, sem én nem indulunk favoritként, a Hondának és nekem is keményen kell dolgoznunk. Megvan a kölcsönös bizalom, és most már csak azt kell megnéznünk, meddig tudunk elmenni.”

Ezután arról beszélt, hogy jelenleg milyen a fizikai állapota. „Most, december óta jobban vagyok és erősebbnek érzem magam, mint a legutóbbi valenciai versenyen. A hónapot az izmaim erősítésének szentelem” – zárta a nyolcszoros világbajnok. „Januártól újabb lépéseket teszek előre, és meglátjuk 100%-os leszek-e. De már most jobban vagyok, mint az elmúlt néhány versenyen. Meglátjuk, milyen helyzetben leszünk az első napon. A célom a világbajnokság megnyerése.”