2024. április 19. 15:09
KezdőlapMotoGPRossi bírálta a Yamahát, melynek sztárja olykor megrémül a motoron

Rossi bírálta a Yamahát, melynek sztárja olykor megrémül a motoron

Valentino Rossi kritizálta régi csapatát, a Yamahát, amiért olyan motort adott Fabio Quartararónak, amely szerinte megnehezítette a küzdelmet Bagnaia és a Ducati ellen.

Quartararo a tavalyi év elején úgy tűnt, hogy megvédi 2021-es MotoGP-bajnoki címét, 91 pontos előnyre tett szert a MotoGP tabelláján, mígnem előnye végül 17 pontos hátránnyá nőtte ki magát.

Rossi szerint ez betudható annak a különbségnek, mely a Yamaha és a Ducati között van motorerő tekintetében:

„Pecco és Fabio bizonyult a legerősebbnek, ráadásul ők az egyetlenek Jorge Martínnal együtt, akik a kvalifikáción anélkül tudták megfutni a leggyorsabb időt, hogy szélárnyékot használtak volna. A Yamaha mindig is egy jól kiegyensúlyozott motor volt, de most a Ducatihoz képest a motorerő tekintetében nagyon jelentős a különbség. Quartararo számára nehéz volt így küzdeni.”

Quartararo ujjsérüléssel bajlódva fejezte be a szezont, és a Le Monde-nak így nyilatkozott:

„Nem félek, amikor a motoron ülök, bár néha megijedek, amikor majdnem 400 km/óránál elvesztem a tapadást elöl. Próbálok nem túl sokat gondolni rá, mert a bukástól való félelem miatt századmásodperceket veszíthet az ember. A szezon elején, címvédőként abban reménykedtem, hogy a második helynél jobban teljesítek majd, de rögtön világossá vált, hogy az egyenesekben nem tudok egyenlő esélyekkel versenyezni a leggyorsabb Ducatisokkal. Nem volt biztonsági tartalékom, tényleg a végsőkig hajtottam az egész szezonban. Ilyen körülmények között a Bagnaia mögötti helyezés kielégítő eredménynek tekinthető, még ha nem is vagyok elégedett.”

Quartararo kifejtette, hogy Lewis Hamilton az inspirálja őt, hogy 2023-ban visszahódítsa a bajnoki címet:

„Valentino Rossival a motorozásban és Cristiano Ronaldóval a labdarúgásban együtt ő az egyik olyan sportoló, aki inspirál. A futballban kedvelem Neymart és Sergio Ramost, akiket Spanyolországban ismertem meg, mielőtt a PSG-hez mentek. Kylian Mbappéval jól érzem magam, sok közös van bennünk, egyidősek és igényesek vagyunk, mindig igyekszünk teljesíteni. Hozzám hasonlóan ő is az amerikai kosárlabdáért rajong.”

Forráscrash.net