2024. április 26. 11:31
KezdőlapMoto2A Moto2-es csapatfőnök még akadémiát sem üzemeltetett, mégis világbajnokok lettek a versenyzői

A Moto2-es csapatfőnök még akadémiát sem üzemeltetett, mégis világbajnokok lettek a versenyzői

Pol Espargaró, Rabat, Viñales, Rins, Quartararo, Augusto Fernández – csak néhány név azok közül, akiket Sito Pons mentorált. Amikor arra a kérdésre azonban kerüli a válaszadást, hogy közülük melyiküket tekinti a legjobbnak.

Más csapatokkal ellentétben, mint például Aki Ajo, Jorge Martínez, Rossi és Monlau, a kétszeres 250 köbcentis világbajnok Sito Pons soha nem működtetett junior akadémiát. Ennek ellenére már 31 GP-győzelmet ünnepelhetett a középső géposztályban. Ezen kívül 2013-ban Pol Espargaróval megnyerte a Moto2-es világbajnokságot, és 2022-ben is a címért küzdött – Arón Canettel a nyeregben.

„A jó versenyzők azért jönnek a csapatunkhoz, mert tudják, hogy itt jó technikusokat találnak, és nyerhetnek. Végül is 30 éves tapasztalatunk van a bajnokságban.” – magyarázta Sito Pons a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában.

Pons azt mondja, hogy egy akadémia nem életképes számára a manapság.

„Korábban volt egy Moto2-es csapatunk az Európa-bajnokságon. De végül is egy ilyen projekt rengeteg munkát és jelentős költségvetést igényel. Elég nehéz pénzt előteremteni. El lehet képzelni, milyen nehéz akkor az Európa-bajnokságra vagy egy junior akadémiára megteremteni az anyagi hátteret.”

Az ő receptje másképp néz ki: „A tehetségeket keressük, bármilyen osztályból is érkezzenek. Nincsenek meg a forrásaink ahhoz, hogy kifejezetten a fiatal tehetségeket támogassuk. Ehhez egy vállalat vagy egy gyártó pénzére van szükséged, aki mögötted áll.”

Melyik volt a legjobb Moto2-es versenyző, akivel Pons eddig szerződést kötött?

„Ez egy nehéz kérdés. Nehéz erre válaszolni. Sok jó pilótával álltunk már szerződésben. A mai MotoGP versenyzők közül sokan nálunk edződtek. Pol Espargaró, Maverick Viñales, Tito Rabat, Álex Rins, Fabio Quartararo, Augusto Fernández – ők mind velünk voltak. Aztán felkerültek a MotoGP-be. Mindegyikük jó versenyző. Bonyolult lenne a legjobbat kiemelni. Az értékelés attól is függ, hogy az egyes Moto2-es években milyen ellenfeleid vannak. Az biztos, hogy Rins nagyon jó versenyző, Viñales és Pol is. Fabiót semmiképpen sem lehet elfelejteni. Mindegyikük nagyon erős.”