2024. április 18. 23:36
KezdőlapMotoGPNagyon kikapott csapattársától, de főnöke megvédte a régi önmagát csak kereső MotoGP-versenyzőt

Nagyon kikapott csapattársától, de főnöke megvédte a régi önmagát csak kereső MotoGP-versenyzőt

Sokak számára még mindig nagy kérdés, hogy mi történt Franco Morbidellivel 2022-ben. A római pilóta nemhogy dobogós helyezést nem tudott szerezni azon a 20 futamon, amelyen részt vett, de még a top 15-ért is meg kellett küzdenie.

Morbidelli a 19. pozícióval és mindössze 36 ponttal zárta az évet ami futamonként átlagosan 1,8 pontot jelent , ami kétségtelenül kiábrándító egy olyan versenyző számára, aki 2022-ben a MotoGP címvédő versenyzővel, Fabio Quartararóval osztozott a garázson, és ugyanazon a motoron a bajnokság második helyén végzett.

Annak ellenére, hogy Morbidelli katasztrofális évet zárt, a Yamahánál továbbra is bíznak az olaszban; Lin Jarvis, a Yamaha vezetője meg van győződve arról, hogy az olasz pilótának csak „újra meg kell találnia önmagát”, hogy visszanyerje azt a szintet, amit 2020-ban mutatott a Petronas csapat M1-esén, amikor három győzelem és két további dobogós helyezés után a bajnok Joan Mir mögött végzett a tabella második helyén.

A Crash.net-nek adott interjúban Jarvis elmondta, hogy Morbidelli 2021 közepén, a Monster Energy Yamaha csapathoz való átigazolása előtt bekövetkezett sérülése „fordulópont” volt, amely megakadályozta, hogy az olasz versenyző jól kezdje pályafutását a gyári csapatban.

Frankie öt futamra kiesett, majd a Viñales-ügy után felhoztuk őt a gyári csapathoz. Szóval rendkívüli helyzetbe kerültünk, 2021-ben Misanóban meghívtuk Frankie-t a gyári csapatba, és a szezon utolsó öt futamát velünk teljesítette, de nem volt egészséges. Csatlakozott a csapatunkhoz, de vitathatatlanul túl korai volt. Valójában nem volt elég fitt ahhoz, hogy versenyezzen. Szóval ez volt az oka annak, ami tavaly történtmagyarázta a Yamaha főnöke.

2022-ben azonban Jarvis elmondása szerint Morbidelli térdproblémája „már nem jelentett problémát”. Ennek ellenére az eredmények nem jöttek, aminek oka a brit menedzser szerint az volt, hogy „valami hiányzott, soha nem volt képes igazán megtalálni a bizalmat a motorral.”

Jarvis versenyzője védelmére kelt: „Egyszerűen nem volt képes arra a sebességre, agresszív fékezésre és gyorsaságra a kanyarokban, amire a Yamahának szüksége van. Ahhoz, hogy a Yamaha jól működjön, agresszívan kell fékezned és gyorsan kell bemenned a kanyarba .”

A Yamaha vezetője elmondta, hogy „ehhez nagy önbizalomra van szükséged”, pontosan ez „Fabio erőssége”, aki Morbidellivel ellentétben „nagyon bízik a motor elejében és Frankie szenvedett, hogy megtalálja ezt.”

Jarvis továbbra is megbízik Morbidelliben és elmondta, hogy az olasz „gyors lehet”, vissza kell emlékeznie arra, hogy „nyert már futamokat és lett második a MotoGP-ben, szóval a képességei megvannak, de újra rá kell találnia önmagára, és jobb eszközöket kell adnunk neki, hogy segítsük ebben a folyamatban”. „Nyilvánvalóan az a célunk, hogy jobb motort adjunk neki a jövőre nézve.”

A Yamaha jelenlegi helyzete kezd veszélyesen hasonlítani a Hondáéra; Marc Márquez még a kar sérülésével együtt is az egyetlen mérsékelten versenyképes HRC-pilóta volt 2022-ben. A Yamahánál is hasonló dolog történik, ahol csak Quartararo tud valamit kihozni a motorból, amivel Maverick Viñales, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow és maga Morbidelli is szenvedett.

Jarvis szerint „nem könnyű olyan gyors csapattársat kapni, mint Fabio, láttam ezt más versenyzőknél is, amikor a csapattárs rendkívül gyors, néha nehéz a box másik oldalán lenni, nézni az adatokat és azt kérdezni, hogy ’hogyan lehetséges ez?’” – magyarázta a brit szakember.

„Azt hiszem, van némi hasonlóság a Hondával. Marc mindig is egy rendkívüli versenyző volt, aki olyan dolgokra képes, amire más pilóták egyszerűen nem voltak képesek. Szóval remélhetőleg Frankie is újra megtalálja magát.”