2024. április 20. 01:21
KezdőlapHírekÚjra bűncselekménnyel gyanúsítják a családon belüli erőszak miatt elítélt egykori MotoGP-pilótát

Újra bűncselekménnyel gyanúsítják a családon belüli erőszak miatt elítélt egykori MotoGP-pilótát

Okirat-hamisítással vádolják, és akár hároméves börtönbüntetéssel is sújthatják Héctor Barberát, aki korábban évekig versenyzett a MotoGP -ben. A spanyol pilótának már többször volt dolga a rendőrséggel, egyszer családon belüli erőszak miatt ítélték el, később egy magyar csapat lopással vádolta meg.

Héctor Barberá jelen állás szerint a brit Superbike-ban, a TAG Racing színeiben fog versenyezni az idei szezonban, ám nagyon úgy tűnik, hogy ha lehetőséget is kap, egy rendőrségi ügy mindenképpen elvonhatja a figyelmét. Az andorrai altaveu.com ugyanis arról számolt be, hogy a helyi igazságszolgáltatás vizsgálatot indított ellene, mivel okirat-hamisítással gyanúsítják.

Moto2, Héctor Barberá, Pons HP40, Le Mans teszt 2018
Barberá újabb ügybe keveredett (Fotó: MotoGP Media)

A 36 éves motoros 2014-ben költözött a Spanyolország és Franciaország között található miniállamba, és egészen 2019-ig kapott tartózkodási engedélyt. Ezt nem hosszabbította meg, és manapság vélhetően ismét szülőföldjén, a valenciai autonóm közösség területén él. Ugyanakkor egyrészt feltehetően nem rögtön hagyta el Andorrát, másrészt amikor megtette, alapos indoka lehetett rá.

A lap jelentése szerint Barberá 2020-ban vásárolt egy furgont. A spanyol pilóta bemutatta a használt-autó kereskedőnek a 13 500 euróról (mai árfolyamon több mint 5 millió forint) szóló banki átutalás bizonylatát, a pénz soha nem érkezett meg az eladóhoz. A rendőrség nyomozása alapján nem véletlenül, ugyanis Barberá meghamisította a dokumentumot.

Ennek következtében okirat-hamisítás gyanújával vizsgálat indult ellene, de természetesen az ártatlanság vélelme őt is megilleti. Ha azonban bebizonyosodik a bűnössége, a helyi törvények alapján akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. A spanyol motorosnak egyébként messze nem ez az első rendőrségi ügye, hiszen korábban számos alkalommal volt összetűzése a hatóságokkal.

2019-ben a Supersport-világbajnokság mezőnyében szereplő Team Tóth csapatánál kapott helyet, amikor az aragóniai verseny előtt pár órával eltűnt a Yamaha R6-osa. Tóth Imréék azzal gyanúsították, hogy ő lopta el a motort, és ezt tárgyaláson is be akarták bizonyítani. Ez azonban a koronavírus-járvány miatt csúszott, és az ügyet azóta sem zárták le.

Egy évvel korábban a Moto2-es csapata, a Pons HP40 azért rúgta ki, mert 0,67 ezrelék véralkoholszintet mértek nála, miután vezetés közben lekapcsolták. 2014-ben szintén a közutakon volt konfliktusa, akkor jogosítvány nélkül vezetett, mert korábban bevonták a vezetői engedélyét. 2013-ban pedig féléves szabadságvesztésre ítélték családon belüli erőszak miatt, miután fizikailag bántalmazták egymást barátnőjével, akit szintén elítéltek. Igaz, ezt előbb 14 hónapos közmunkára konvertálták át, majd fel is függesztették.

MotoGP, Héctor Barberá,  Reale Avintia, Valenciai Nagydíj 2017
Fotó: MotoGP Media

Barberá 2002-től 2018-ig indult a gyorsaságimotoros-világbajnokság valamelyik kategóriájában, és a 125 köbcentiméteresek között hat, míg a 250-eseknél négy futamot nyert. Mindkét géposztályban az összetettbeli második helyig jutott. 2010-től 2017-ig versenyzett a MotoGP-ben, de ott még a dobogós helyezés sem jött össze neki. Az előző két évben a MotoAmericában szerepelt, ahol előbb a hetedik, aztán az ötödik pozícióban zárt a tabellán.