2024. április 27. 16:24
KezdőlapMotoGPMarc Márquez egy fontos dolgot nem ért, ami közelebb repíthetné az élmezőnyhöz

Marc Márquez egy fontos dolgot nem ért, ami közelebb repíthetné az élmezőnyhöz

Marc Márquez malajziai tesztjére négy motorral készült a Honda. A spanyol versenyző már ki is „selejtezett” egyet.

A sepangi teszt második napján Marc Márquez már nem használta a 22-es specifikációjú motort és a 3 fekete prototípus közül félretettek egyet. Bár a korábbi világbajnok nem árulta el, hogy melyik gépet utasította el, azt azért elmondta, hogy azt a motort félreteszik, ami nagyban különbözik a többitől. Később azonban még ez a gép is visszatérhet.

„Ma a Repsol festésű motor nem volt a boxban, mert az volt a 2022-es motor, mi pedig a három különböző fekete motorra koncentráltunk. Mindhárom motort kipróbáltuk, már egyet elvetettünk, holnap pedig tovább kell dolgoznunk. Már csak egy napunk van itt Sepangban. Fontossági sorrendet kell felállítani, és azokon a motorokon dolgozunk tovább, amelyeken jobban érzem magam. Volt egy gép, ami egészen más volt, és abban a motorban nem érzek igazán jó potenciált, de van benne néhány érdekes dolog. Szóval most elemezniük kell a Hondánál, és van egy hónapjuk, hogy így vagy úgy folytassák.”

Marc Márquez azt is elárulta, hogy csak Portimãóban születik majd döntés arról, hogy melyik motor lesz a nyerő a 2023-as szezonra.

„A végső döntés az utolsó teszt utolsó napján születik majd meg. A csapat nagyon jó munkát végez, a japán és az európai oldalon is. Elég jól megszervezték, amit tesztelünk. Mert nagyon-nagyon sok dolog van, kicsi és nagy. Elég sok időt töltünk az összehasonlító teszteléssel, hogy nagyon pontosak legyünk, és ne tévedjünk el. Még mindig messze vagyunk az élmenőktől, ez nyilvánvaló. De ahogy mondtam, az első dolog, amit tennünk kell, hogy teszteljük a dolgokat. Utána már inkább a ritmusra és a részletekre fogunk koncentrálni. Sajnos ma nem sikerült, de holnap folytatjuk.”

„Elmondom a véleményemet, a Hondánál pedig döntenek majd [a folytatásról], vagy mindkét motorral tovább megyünk, vagy talán csak az egyik irány marad, nem tudom.”

Márqueznek a motorral is vannak gondjai, de Malajzia sem tartozik a kedvenc pályái közé, ezt el is mondta nyilatkozatában.

„Malajzia az egyik legrosszabb pálya számomra az eredmények, a vezetési stílus szempontjából… de messze vagyunk. Hiszem, hogy tudunk még javulni egy kicsit, de a motornak kell tennie egy lépést előre, Jelenleg nem vagyunk azon a szinten, hogy az első ötben harcoljunk. De hiszek a Hondában, és még van egy hónapjuk. Már Valencia után is azt mondták, hogy Malajziában teszünk egy lépést, Portimaóban pedig megpróbálunk még tovább haladni. Néha amit kintről látnak, az egy dolog, a valóság egy másik… De mi nyomni fogjuk, és én hinni akarok. Még cask a 2023-as szezon második napján vagyunk.”

Ezúttal az idei Ducati volt a leggyorsabb a MotoGP kevés lehetőséget hozó második tesztnapján

A spanyol versenyző beszélt arról is, hogy mire fókuszál az utolsó malajziai tesztnapon.

„Még mindig küzdök a motor elejével és a vezetési stílusommal. De még inkább keresem a megoldást a gázadással a kanyar kijáratánál. Ott ér el a Ducati nagy különbséget, az utolsó kanyarból való kigyorsításnál. Az első méterek.”

„A motor erős.” – folytatta Márquez. „A végsebesség és a motor rendben van. De későn érjük el a végsebességet, a gyorsulás nem rossz, de nincs meg a tapadás.”

„Egy kicsit minden területet tanulmányozok, de ez az a két terület, ahol mélyebbre kell mennem. Igaz, hogy jelenleg nem játszunk a beállításokkal. Csak ugyanazzal a beállítással motorozunk és próbálgatjuk az új dolgokat. Van elég lóerőnk. Most meg kell néznünk, hogyan lehetünk hatékonyak. Meg kell értenünk, hogy miért van az, hogy megvan a lóerő, de nem tudjuk kihasználni.” zárta gondolatait a Honda versenyzője.