2024. április 19. 12:40
KezdőlapMotoGPRossi, Marc Márquez és a Forma-1 is szerepet játszott a MotoGP visszaesésében?

Rossi, Marc Márquez és a Forma-1 is szerepet játszott a MotoGP visszaesésében?

Lin Jarvis úgy véli, Valentino Rossi visszavonulása és Marc Márquez sérülése mellett a Forma-1 népszerűségnövekedése az oka, hogy a MotoGP ebben a tekintetben visszaesett az elmúlt időszakban. A Yamaha ügyvezető igazgatója bizonyos szempontból szurkol rivális gyártónak.

A MotoGP népszerűsége érzékelhetően csökkent a közelmúltban. Hiába hozott a tavalyi szezon rendkívül izgalmas világbajnokságot, amely matematikailag még két futammal a vége előtt is négyesélyes volt, a nézettség minden szinten csökkent. Bizonyos helyszíneken sokkal kevesebben voltak kíváncsiak a királykategória mezőnyére, mint korábban, ami már-már kétségbeejtő.

Marc Márquez, Valentino Rossi
Valentino Rossi visszavonulása és Marc Márquez sérülése sem tett jót a MotoGP-nek (Fotó: MotoGP Media)

Hogy ennek mi az oka? Nos, minden bizonnyal a 2000-es, illetve 2010-es évek legnagyobb sztárjainak visszavonulása, amiről nemrég Álex Márquez is beszélt. Különösen Valentino Rossi hagyott óriási űrt maga után 2021-es távozásával, hiszen az ő nevét nem csak a motorsport világán belül ismerik. Persze Marc Márquez nem hagyta abba, de az elmúlt három évben ő sem volt a csúcson, és Lin Jarvis szerint ez is közrejátszott a számok csökkenésében.

Kétségtelen, hogy Valentino Rossinak megvolt az egyedülálló vonzereje, története és karizmájanyilatkozta a Yamaha ügyvezető igazgatója, aki hosszú éveken át dolgozott együtt az olasz exmotorossal. – Ő az egész világon egy közismert név, és Valentino hiánya egyértelműen negatív hatással volt a világbajnokságra. Azonban Marc Márquez hiánya, aki Valentino távozásával egy időben fizikai problémákkal küzdött, szintén tényező volt. Ha visszagondolunk, az azt megelőző években a MotoGP Marc Márquez és Valentino Rossi [párharcáról] szólt. Marc pedig ugyancsak egy jelenség. Ő egy nyolcszoros világbajnok, aki már két [valójában három – a szerk.] éve nem volt versenyben [az elsőségért].”

Persze ott volt még Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa távozása is, de a brit szakember nem ezt emelte ki harmadik okként. Jarvis egy, a MotoGP-ben zajló eseményektől teljesen független tényezőt említett meg: a négykerekűek csúcskategóriája, a Forma-1 népszerűsége igencsak megnőtt az elmúlt években, és ez alighanem szintén negatív befolyással van a MotoGP-re.

Először is ott volt a Valentino-féle tényező, másodszor a Marc Márquez-féle tényező, harmadszor pedig, úgy gondolom, hogy a Forma-1 nagyon jó munkát végzett az elmúlt években, és sok új néző érdeklődését keltette fel, részben a Netflix sorozata és közösségimédia-használatuknak a változása miatt – magyarázta Jarvis. – A Forma-1 »divatossá« vált.”

A Forma-1 kereskedelmi jogai 2017 elején kerültek új tulajdonoshoz, és a Liberty Media sok szempontból más megközelítést alkalmazott, ráadásul a MotoGP-ével ellentétben az ő dokumentum-sorozatuk hatalmas sikert aratott a szélesebb réteget figyelembe véve. A 64 esztendős szakember szerint náluk is változásra van szükség, és ebből a szempontból a rivális gyártónak kell szurkolnia.

Jarvis
Jarvis szerint a Hondának vissza kell térnie az élmezőnybe (Fotó: MotoGP Media)

Öt évvel ezelőtt ennek az ellenkezője volt a helyzet – folytatta. – A Forma-1 bajban volt, sok tekintetben mi jelentettük a referenciát. Újra aktívabbnak kell lennünk. Valentino nem fog visszatérni, ehhez hozzá kell szoknunk. Szükségünk van egy egészséges Marcra és arra, hogy a Honda ismét versenyben legyen. A Honda szintén fontos referencia, és jelenleg nem igazán vannak ott [az élmezőnyben]. Egyértelműen nem ott vannak, ahol lenniük kellene. Rengeteg tényező van, de szerintem pozitívum, hogy nagyszerű a versenyzés, és a tévében továbbra is nagyon jó a show. Keményebben kell dolgoznunk azon, hogy változtassunk a sportág népszerűsítésének módján, hogy újra fontos legyen. A sportnak és az iparnak össze kell fogniuk. Együtt kell dolgoznunk, le kell ülnünk, és meg kell vizsgálnunk minden olyan szempontot, amin dolgozhatunk.”