2024. április 19. 09:21
KezdőlapMotoGPHelyrehozhatóak-e a Rossi, Lorenzo és Pedrosa távozása által okozott károk a MotoGP-ben?

Helyrehozhatóak-e a Rossi, Lorenzo és Pedrosa távozása által okozott károk a MotoGP-ben?

Álex Márquez elismerte, hogy Valentino Rossi, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa távozása, valamint bátyja, Marc sérülése nem tett jót a MotoGP nézettségének, de szerinte ez csak átmeneti állapot. A spanyol versenyző honfitársai kritikáira is reagált.

Ha válaszolni kellene arra a kérdésre, hogy mikor volt a MotoGP aranykora, a legtöbben vélhetően a 2000-es évek végétől a 2010-es évek végéig tartó időszakot jelölnék meg. Ebben az időszakban vívott óriási csatákat egymással Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, valamint Casey Stoner, akit aztán Marc Márquez váltott, és persze Dani Pedrosa, illetve később Andrea Dovizioso is gyakran megszorongatta őket.

Embed from Getty ImagesMára viszont egyetlen kivétellel mindannyian visszavonultak, és sérülése óta Márquez is csak keresi korábbi önmagát. Aligha véletlen, hogy a jegyeladások is visszaestek, és a MotoGP valamelyest válságba került. Hogy mekkorába és főleg mennyi időre, azt csak később lehet megmondani, de a Honda-versenyző öccsének megvan a határozott véleménye.

Rossi, Lorenzo és Pedrosa visszavonulása egymás után történt, ami azt jelenti, hogy sok szurkolójuk eltűnt – ismerte el Álex Márquez a Motosannak adott interjújában. – Azonban úgy gondolom, hogy a motorversenyzés rajongói még mindig ott vannak. Idő kérdése, hogy újra megteremtsük ezt az érdeklődést, és hogy rájöjjünk, hogyan adjuk ezt át az új generációknak. Úgy vélem, most hiányzik az a figura, aki felállítja a mércét. Talán az a Marc Márquez hiányzik, aki felállította a mércét.”

Az biztos, hogy a MotoGP-nek van hova fejlődnie: a barcelonai versenypálya hivatalos honlapján nemrég jelent meg, hogy a Forma-1-es hétvégére összesen 277 836-an voltak kíváncsiak, míg a MotoGP mezőnyére csak 111 574-en. Ez az arány még akkor sem fest jól a kétkerekű királykategóriának, ha figyelembe vesszük, hogy előbbi négy, utóbbi csak három napból állt. A Superbike helyzete pedig ennél is sokkal rosszabb, ott mindössze 28 898 nézőt regisztráltak péntektől vasárnapig.

Lorenzo és Pedrosa egyébként az interjú egy másik pontján is szóba kerülnek. Az utóbbi időszakban mindketten kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy manapság nincs akkora rivalizálás a MotoGP-ben, mint az ő idejükben. Előbbi még azt is hozzátette, hogy már nem versenyeznek akkora egyéniségek, mint amilyenek ők voltak. Az ifjabbik Márquez részben egyetért a váddal, de hangsúlyozta, hogy ő maga mindig tudta, hol van a barátkozás határa.

Lorenzo elmondta, mit hiányol a MotoGP-ből, Ayrton Sennával és Alain Prosttal példálózott

Végső soron valamennyire igazuk van – válaszolta. – Korábban több konfliktus volt a pályán, még ha mindez egészséges is volt, de szerintem ők [más] generáció. A közösségi média is befolyásolta, hogy mindenki jó érzéssel viseltet a másik iránt. Én mindig is azt mondtam, hogy a pályán soha nem lesz barátom. Xavi Viergével remek kapcsolatot ápoltam, de a pályán mindketten tudtuk, hogy ha meg kell előznünk a másikat, és össze kell érnünk egymással, akkor összeérünk.”