2024. április 25. 06:56
KezdőlapMotoGPMarc Márquez bevallotta, nem volt hajlandó megkockáztatni Rossi vb-címét

Marc Márquez bevallotta, nem volt hajlandó megkockáztatni Rossi vb-címét

Marc Márquez elárulta, a 2015-ös MotoGP-szezonzáró végén szándékosan nem kockáztatott, mert véletlenül sem akarta, hogy Valentino Rossi szerezze meg a világbajnoki címet. A spanyol versenyző elmondta, ennek elsősorban az azt megelőző két hét volt az oka.

A héten mutatták be a Marc Márquez: ALL IN című dokumentumsorozatot az Amazon Prime Videó streamingszolgáltatón. Az epizódok elsősorban a spanyol versenyző 2020-as sérülése óta eltelt időszakot, azon belül is főleg a tavalyi évet dolgozzák fel, de amolyan kitekintésképpen néha kitértek a legnagyobb ellenfeleivel ápolt viszonyára is. Ebből pedig természetesen nem maradhatott ki Valentino Rossi és a 2015-ös év sem.

MotoGP, Valentino Rossi, Marc Márquez, USA Nagydíj 2013
Márquez első két MotoGP-s évében még felhőtlen volt a viszony (Fotó: MotoGP Media)

Márquez két évvel korábban mutatkozott be a MotoGP-ben, és akkor még felhőtlen volt a kapcsolata a kilencszeres világbajnokkal. Mindez nem véletlen, hiszen gyerekként ő volt az egyik példaképe, ám a 2015-ös évben minden megváltozott. Márquez azonban úgy véli, hogy ennek már korábban, 2014 szeptemberében voltak előjelei.

2014-ben, a misanói futam után elmentem a farmjára – emlékezett vissza. – Egy napig voltunk ott. Azon versenyeztünk, hogy ki tudja megdönteni a rekordot a pályáján. Azt hiszem, attól a naptól kezdve valami megváltozott. A kapcsolatunk kicsit hűvösebbé vált, nem tudom, miért. Talán zavarta, hogy megdöntöttem a pályarekordját, nem tudom. Az a hír járja, hogy ez volt az egyik ok.”

A következő évben már a szezon harmadik futamán összetalálkoztak a pályán, és az incidensben Márquez húzta a rövidebbet: míg ő elesett, Rossi megnyerte a futamot. A következő emlékezetes párharcukra Assenben került sor, amikor az utolsó sikánban szintén összeértek, és a Yamaha versenyzője a kavicságyon keresztül átvágta a pályát, majd megnyerte a futamot.

Három fordulóval a vége előtt Márquez a harmadik helyen, közvetlenül Rossi előtt kezdte meg az utolsó kört Phillip Islanden, hogy aztán a leggyorsabb kört megfutva Andrea Iannonét és az olasz pilóta bajnoki riválisát, Jorge Lorenzót is megelőzze, és megnyerje a futamot. Rossi ezt követően megvádolta a Honda versenyzőjét, hogy az honfitársát próbálja segíteni.

A 30. születésnapját nemrég ünneplő versenyző arra is visszaemlékszik, hogy amikor a malajziai rajtrácson bemondták a nevét, az egész lelátó kifütyülte, ő pedig nem értette, mi rosszat tett. Aztán jött az emlékezetes párharcuk, melynek során az egyik szurkolótábor szerint Márquez szándékosan feltartotta Rossit, míg a másik azzal érvel, hogy a kilencszeres világbajnok lerúgta ellenfelét a motorról. A spanyol versenyző szerint egyértelmű, hogy mi történt, ahogyan az is, hogy riválisa mit érdemelt volna.

A sepangi ütközés

Néhányan még mindig azt mondják, hogy nekidőltem a motorjának – jelentette ki. – »Nem rúgott meg, csak kicsit kirakta a lábát.« Mindegy, a pálya szélére szorított. Nem hagyott helyet, és amikor rám nézett, kitette a lábát. Szerintem ez a versenyigazgató hibája is volt. Ha nem Valentino Rossiról lett volna szó, fekete zászló és vége.”

Márquez ezzel arra utalt, hogy a Doktort ki kellett volna zárni a versenyből. Ez nem történt meg, de Rossit a rajtrács végére sorolták az idényzáróra. Amikor megjelent a sportfelügyelők előtt, Márquez már átöltözve várta őt a szobában, és az egyik fél részéről egy „bravó”, a másiktól egy „szép rúgás” hangzott el köszöntésképpen.

Rossi hiába vezetett a valenciai szezonzáró előtt, a mezőny végéről borzasztóan nehéz dolga volt, hiszen Lorenzo győzelme esetén neki a második helyre lett volna szüksége. Erre nem volt esélye, így a végén a két gyári Hondát vezető Márquezben, illetve Dani Pedrosában kellett bíznia, hogy mindketten megelőzik őt. Előbbi feltűnően agresszív volt csapattársával szemben, de másik honfitársát ezúttal az utolsó körben sem utasította maga mögé, így Lorenzo lett a világbajnok. Márquezt sokan a mai napig azzal vádolják, hogy szándékosan nyerette meg vele a vb-t Rossival szemben, amit most részben el is ismert.

MotoGP, Jorge Lorenzo, Yamaha, Marc Márquez, Honda, Valenciai Nagydíj 2015
Márquez nem előzte meg Lorenzót a szezonzáró végén (Fotó: MotoGP Media)

Kockáztathattam volna az utolsó kanyarban anélkül, hogy tudtam volna, mi fog történni? Igen – vallotta be. – A helyzet viszont az, hogy ez az ember mindezt csak azért tette velem, mert megelőztem. Segítsek neki megnyerni a bajnoki címet? Nem. Nem voltam motivált azért, amit ő előidézett, és amit abban a két hétben átéltem. Ezt senkinek sem kívánom, pláne huszonkét évesen. »Tudd, hogy Valentinónak nagy a hatalma a médiában, és sokan ellened fordulnak.« Ha valaki tiszteletlenül bánik velem, nekem megvan a személyiségem és a golyóim.”