back to top
2024. május 01. 23:33
KezdőlapSuperbikePhillip Island - Yamaha pole pozíció a 2023-as világbajnokság első kvalifikációján, meglepetés...

Phillip Island – Yamaha pole pozíció a 2023-as világbajnokság első kvalifikációján, meglepetés pilóta a top3-ban

Megkezdődött a Superbike világbajnokság 2023-as szezonja Ausztráliában, Phillip Islanden, egyből születtek is meglepetések az edzések során.

Superpole

A kvalifikációra elvonultak az esőfelhők eltűntek a pálya fölül, így száraz időben vághattak neki a versenyzők az idei év első időmérésének, 24 fokos levegő-, és 27 fokos aszfalthőmérséklet mellett

Rea motorozta az első említésre méltó időt a kvalifikáción 1:29.715 perces eredményével. Az edzés vége előtt néhány perccel kezdtek el igazán javulni a köridők az élmezőnyben. 2 perccel a leintés előtt Dominique Aegerter vette át az első helyet.

Nem sokkal később érkezett a Pata Yamaha nyergében, Toprak Razgatlıoğlu, aki csapattársa, Andrea Locatelli szélárnyékában motorozva felugrott a lista élére.

A török pilóta idejét senki nem tudta felülmúlni az utolsó próbálkozásoknál. A regnáló bajnok, Álvaro Bautista tudott ugyan javítani idején, de ez most a második helyre volt elég a Ducati pilótájának. A spanyol az edzés utáni interjúban szóvá tette, hogy gyors körén némileg feltartották a lassabban motorozó versenyzők. Aegerter debütálása nagyon eredményesen kezdődött (bár a tesztek alapján a versenytempója elmarad a legjobbaktól), harmadik helyével az első rajtsorból kezdheti meg a rövidesen kezdődő első főfutamot.

A rajtrács második sorát Rea, Philipp Öttl és a Ducati gyári versenyzője, Michael Rinaldi alkotja, míg mögülük Remy Gardner, Alex Lowes és Andrea Locatelli kezdheti meg a szezon első versenyét. Danilo Petrucci zárta a top10-et Superbike-világbajnoki debütálásán.

A Honda némileg csalódást keltően kezdte a hétvégét, Iker Lecuona volt a legeredményesebb, 11. helyével. A BMW számára sem a legkecsegtetőbbek a rajtpozíciók, a német márka leggyorsabbja Michael van der Mark lett, aki a 12. pozíciót szerezte meg.

A mezőny rendkívül szoros, hiszen az első 13 versenyző 1 másodpercen belül teljesítette leggyorsabb körét.

Az időmérő végeredménye: