2024. április 19. 22:51
KezdőlapSuperbikeA Superbike-világbajnok tudja, hogy egy hétvége még nem tükrözi az esélyeket

A Superbike-világbajnok tudja, hogy egy hétvége még nem tükrözi az esélyeket

Toprak Razgatlıoğlu számára borzalmasan zárult az ausztrál hétvége. Mindenki arra számított, hogy a török versenyző száraz pályán verhetetlen lesz, de végül Alex Lowes hibájának áldozata lett. Bautista viszont ismét leiskolázta a mezőnyt.

Pole pozíció a kvalifikáción, harmadik hely az első fő futamon és a Superpole-on ─ vasárnap délig minden a terv szerint haladt Toprak Razgatlıoğlu számára. A Yamaha versenyzője már pénteken elmondta, hogy igyekszik a legjobbat kihozni magából, de reális esélye nincs a győzelemre, mivel Álvaro Bautista túl erős.

A száraz második futamon azonban minden ellene szólt.

„Általában jól szoktam rajtolni, de a második futamban ez egyértelműen rosszul sikerült, de a fő problémám a keményebb gumi volt” – mondta a 2021-es világbajnok a SPEEDWEEK.com-nak.

„A sprintfutamban a lágy versenygumit tudtuk használni, amivel fantasztikusan működik a motorom. Ma viszont már az első körökben nem volt tapadásom, és a kanyarvételem is katasztrofális volt.”

Meglepő módon a hétszeres Phillip Island-győztes Jonathan Rea-nek is gondjai voltak a második futamban, de sem a Ducatinak, sem pedig Razgatlıoğlu csapattársának, Andrea Locatellinek nem.

„Johnny általában erős ezen a pályán, ahogyan a Ducati is. Locatelli jó beállítást dolgozott ki az R1-esére az új lengőkarral, és már a teszten is jól motorozott. Phillip Island nem az a pálya, ahol a legjobban szoktam teljesíteni. A lágy gumival minden rendben volt, de a keménnyel nem. Johnnynak ugyanez volt a problémája, ő a nyolcadik helyen végzett. Egyszerűen nem volt szerencsénk.”

A 26 éves versenyző 22 körből 11 után már majdnem kilenc másodperccel volt lemaradva a futamot vezető Bautistától. A 17. körben Alex Lowes elesett, és elsodorta magával a hetedik helyen haladó török versenyzőt.

„Megpróbáltam a lehető legjobb pozíciót megszerezni. Próbáltam követni Rea-t, de aztán Alex előttem elesett. Nem az ő hibája volt, én egy másik íven haladtam. Nem látott engem, de vele együtt ütköztem. Talán a hatodik helyen végezhettem volna, de a rossz tapadás miatt ez aligha volt lehetséges.”

A Superbike-világbajnokok elmondták, hogyan kezelték az emberpróbáló körülményeket Ausztráliában

A Ducati sztárja, Álvaro Bautista a szombati vizes futam megnyerése után a Superpole-futamot és a Superbike második fordulóját is fölényesen nyerte vasárnap Ausztráliában.

Bautista motorozása annyira könnyednek és nyugodtnak tűnt, hogy felmerült a kérdés, miért pont a Phillip Island-i pályán volt ennyire fölényes a spanyol.

„Talán azért, mert szeretem a gyors kanyarokat. Itt csak két lassú kanyar van, az összes többi gyors. Ha megnézzük a téli teszteket, minden pályán gyors voltam, nem csak itt. Mostanra már kívül-belül ismerem a motort, tudom, hogyan viselkednek a gumik, mindenhol megvannak a referenciáim. Emellett az új motorral egy kicsit könnyebb a kanyarokból kigyorsítani. Most már különösen várom Indonéziát. Nem mintha tavaly ott küszködtem volna, de sosem volt az az érzésem, hogy a győzelemért harcolhatnék. Majd meglátjuk, hogy idén milyen érzés lesz.”

„Razgatlıoğlu ma peches volt, mert egy másik versenyző áldozata lett; valami hasonló történt Reával is reggel, de ők is ott lesznek a jövőben, ahogy jó néhányan mások is. A mi feladatunk az, hogy még pontosabbak legyünk, még jobban koncentráljunk, és minél kevesebb hibát kövessünk el.”

„A motorral annyi gond van csak, hogy hevesen inog, mert olyan alacsony és könnyű vagyok sokat kell mozognom a motoron, hogy kompenzáljam. Ezt a problémát nem könnyű orvosolni. A tél folyamán megpróbáltuk a motort kezelhetőbbé tenni, de ha az egyik oldalon javítasz a csomagon, akkor az a másik oldalon hátránnyal jár, például a tapadásban. A legjobb kombináció megtalálása trükkös feladat.”