2024. április 19. 13:19
KezdőlapNégykerékÚj biztonsági autó debütál a MotoGP-ben

Új biztonsági autó debütál a MotoGP-ben

A 2023-as szezon a MotoGP és a BMW együttműködésének jubileumi éve lesz. Ez lesz a 25. idény, amikor a biztonsági autót a bajor márka szolgáltatja a világbajnokságon. Bemutatták az idei biztonsági autót.

A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-szal való szoros együttműködés 1999-re nyúlik vissza. A jubileumi szezon kezdetén Portugáliában debütál a BMW M új biztonsági autója. Az új BMW M2 MotoGP biztonsági autó az októberben bemutaott BMW M2 alapjaira épül.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy a BMW M-mel együtt ünnepelhetjük partnerségünk 25. jubileumi szezonját 2023-ban” – mondta Carmelo Ezpeleta, a Dorna Sports vezérigazgatója. „A BMW M személyében negyed évszázada egy erős partner áll mellettünk; egy olyan partner, akivel számos különböző területen kiváló együttműködést folytathatunk. Nagyon büszkék vagyunk erre a hosszú távú együttműködésre, amely soha nem áll meg, minden évben rengeteg új lendületet ad. A BMW M a leginnovatívabb technológiákkal immár 25. éve gondoskodik sportunk biztonságáról, és a MotoGP paddockjában számos tevékenységével szilárdan jelen van.”
„2023 a 25. szezonunk a MotoGP hivatalos autójaként – egy ilyen hosszú távú, szoros partnerség különleges a nemzetközi versenysportban” – tette hozzá Franciscus van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója. „Szeretnénk megköszönni a Dorna Sports-nak azt a bizalmat, amelyet immár negyed évszázada tanúsítanak irántunk. 1999 óta arra törekszünk, hogy az olyan értékeinket, mint az innováció, a technológia, az érzelmek és a szenvedély a Dorna Sports-szal való partnerségünkbe is beépítsük. Az új BMW M2 MotoGP biztonsági autónk csak egy példa erre. Ezzel folytatjuk hagyományainkat, hogy a BMW M legújabb nagyteljesítményű autóit a MotoGP biztonságának szolgálatába állítjuk. Legyen szó a biztonsági autóparkról, a BMW M Awardról vagy a motorkerékpár-versenyzés legmagasabb szintjén végzett számos más tevékenységünkről – büszkék vagyunk arra, hogy a Fascination M fontos részévé vált a MotoGP-nek.”
A hivatalos sajtóközleményben elárultak néhány adatot a járművel kapcsolatban. Az új BMW M2 a nagyteljesítményű sportautók hagyományos jellemzőivel rendelkezik – koncentrált formában és a legmodernebb technológiával. Kompakt méreteivel és 460 lóerős TwinPower turbó soros hathengeres motorjával az új BMW M2 tökéletes alapot ad a BMW M biztonsági autónak. A BMW M2-t a MotoGP versenypályákon való bevetéséhez különböző biztonsági autó elemekkel szerelték fel. Ezek közé az elemek közé tartozik a bukókeret, a RECARO ülések, a 6 pontos versenyzői öv, a tűzoltó készülék, a biztonsági autó fényhídja és a hozzá illő első lámpa. Számos M Performance alkatrész, mint például a kipufogórendszer, a futómű, a karbonból készült külső tükörborítások, a diffúzor és a hátsó szárny is felszerelésre került. A BMW M2 MotoGP biztonsági autója a BMW M biztonsági autó szokásos festését kapja.

A tavalyi esztendőben a GoodWood fesztiválon mutattak be új biztonsági autót, akkor egy BMW M3 Touring biztonsági autó. Az első M xDrive-al szerelt M3 Competition Touring alapjaira épülő autó a német márka 50. születésnapi ünnepségének, valamint a BMW M és a MotoGP több évtizedes partnerkapcsolatának tiszteletére különleges fényezésben pompázott.

Bemutatkozott az új BMW M3 Touring biztonsági autó