2024. április 19. 23:40
KezdőlapHírekTragikus módon elhunyt a híres francia motormárka alapítója, aki Agostinivel is versenyzett

Tragikus módon elhunyt a híres francia motormárka alapítója, aki Agostinivel is versenyzett

Egy szerencsétlen baleset következtében 67 éves korában elhunyt Frédéric Fourgeaud, a francia Mash motorkerékpár-márka alapítója.

A szenvedélyes motoros és korábbi Kawasaki-versenyző egy vitathatatlan lázadó, karizmatikus vezető volt, aki 15 éven át versenyzett Európa pályáin, sőt, még egy nagydíjon Giacomo Agostinivel is indult.

19 éves korában nyitotta meg első 40 négyzetméteres garázsát, azt, amely évekkel később Franciaország egyik legnagyobb márkakereskedésévé vált. Az Ipone-nál töltött évei alatt nemzetközi szinten is sikeresnek bizonyult, már 24 országban ismerték a nevét. Az erős identitás megteremtése érdekében a szponzorációra támaszkodott, és a kilencvenes évek közepén gyorsan a francia Supermoto-bajnokság hivatalos partnerévé tette az Ipone-t.

2007-ben Frédéric Fourgeaud elnökként átvette a SIMA ─ a Ducatival, MV Agustával és Husqvarnával együttműködő motorkerékpár-importőr cég ─ irányítását, és egy évvel később, miután átszervezte a vállalatot, az évekig tartó veszteségek után egymillió eurós nyereséget termelt.

2012-ben megalapítja saját motorkerékpár-márkáját, a Mash-t. „Felnőtteknek szánt játékai”, ahogy ő nevezte, egyszerű, kis lökettérfogatú motorkerékpárok, klasszikus esztétikával és mindenki számára elérhető árakkal. Az általa a franciaországi Beaune-ban tervezett és az ő felügyelete alatt Ázsiában gyártott Mash motorkerékpárok vonzó és gazdaságos modellek.

Az elmúlt hétvégén Fourgeaud az egyik versenyautóján dolgozott; miközben felfújta az egyik gumiabroncsot, az felrobbant és fejbe találta, olyan sérüléseket okozva, amelyek végül véget vetettek az életének.

Alkalmazottai és munkatársai „Fred Papaként” ismerték, kedves és barátságos ember volt, aki mindig kész volt viccelődni, és imádta Burgundi régiójának legjobb borait. A formalitásoktól és a nagyszabású rendezvényektől idegenkedett, ezért szívesen ültette munkatársait egy asztal köré, hogy egy egyszerű pörköltet fogyasszanak el egy napi motorozás után. Ezt gyakran Korzika szigetén, az egyik kedvenc pihenőhelyén tette meg.