2024. március 29. 09:05
KezdőlapMotoGPA korábbi csapatfőnök úgy véli, Marc Márquez talán kevesebb bravúrt hajtott volna...

A korábbi csapatfőnök úgy véli, Marc Márquez talán kevesebb bravúrt hajtott volna végre, ha megvalósul tervük 2013-ban

A korábbi csapatfőnök arról mesélt, hogy 2013-ban egy Márquez – Stoner bombaerős párost akartak a Hondánál, de az ausztrál visszavonulása ezt meghiúsította.

Livio Suppo úgy véli, hogy Marc Márquez néhány bravúrja talán nem valósult volna meg, ha Stoner továbbra is a rajtrácson marad.

„2013-ra az volt a terv, hogy Casey és Marc alkosson egy csapatot. Marc abban az évben nagyon erős volt, de segítették őt a fő ellenfelei, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa sérülései is. Ennek ellenére ő még mindig egyike lesz azoknak a versenyzőknek, akik százévente születnek. Bizonyára nehezebb lett volna megcsinálni azt, amit 2014-ben véghezvitt, 10 győzelem zsinórban, mert Casey az Casey volt. Azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy a rajongók egy jó show-t láthattak volna.”

Honda
Fotó: MotoGP Media

Stoner mindkét MotoGP-világbajnoki címét Suppo vezetésével nyerte, 2007-ben a Ducatinál, majd 2011-ben a Hondánál. Az ausztrál 2012 után, mindössze 27 évesen vonult vissza. A következő szezonban érkezett Márquez, aki azonnal megnyerte a bajnokságot és innentől kezdve domináns versenyzővé vált a királykategóriában. Márquez és Stoner karaktere szöges ellentéte egymásnak, így biztosan érdekes versenyzőpárost alkottak volna.

„A tehetség szintjén nagyon hasonlóak, mindketten szörnyetegek, míg jellemszinten szöges ellentétben állnak egymással. Marc mosolyogva veszi az életet, és hajlamos mindent a szórakozás kedvéért csinálni, ellentétben Casey-vel, aki zárkózottabb karakter, és szenved a versenyek körüli teendőktől, mint az utazás, az interjúk és a PR-tevékenység. Ezek a dolgok nagyon megterhelték őt. Ez nagy előny Marc számára, és ugyanez a helyzet Valentino Rossival is. Vale hozzáállása tette lehetővé, hogy olyan hosszú karrierje legyen, mint amilyen az övé volt. Bizonyítékként elég csak megnézni Casey pályafutásának hosszát.”mondta Suppo.

Stoner - Suppo - Capirossi
Stoner és Suppo erős párost alkottak Fotó: MotoGP Media

Stoner korai visszavonulása után, már sosem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha…

„Figyelembe véve, hogy 27 évesen vonult vissza, véleményem szerint még négy-öt évig biztosan versenyképes maradhatott volna” – mondta Suppo. „Nem tudni, hány világbajnoki címet nyert volna, mert időközben megérkezett Marc. Kettőjük között Marc nyert volna. Mert szerintem Casey szenvedett volna az ő könnyedebb hozzáállásától. Hogy értsd, ha Casey-vel is megtörtént volna az, ami Jorge-val történt 2013-ban Jerezben, amikor Marc nagyon hasonló módon támadta őt, mint Valentino 2005-ben Sete Gibernau-t, akkor nagyon dühös lett volna. 2008-ban például Laguna Seca után, ha nyugodt marad, azt a világbajnokságot is megnyertük volna. Ehelyett dühös lett, mert Valentino bármit megtehetett, és senki nem mondott neki semmit, legalábbis ő így gondolta. Ez befolyásolta őt a szezon hátralévő részében.”

Suppót 2018-ban Alberto Puig váltotta a Honda csapatfőnöki posztján. A HRC enyhén szólva sem a legjobb időszakát éli jelenleg, ami többtényezős probléma. Az olasz szakember kifejtette ezzel kapcsolatban véleményét, és bár vannak sejtései, hogy mit tehetne még a japán márka, de ezt magában tartotta.

A korábbi sportigazgató szerint Marc Márquez kezében a Honda jövője

„Fontos változtatásokat hajtottak végre [a Honda], de véleményem szerint ezeket már korábban meg kellett volna tenniük. Azt gondolom lenne még egy, amit meg kellene tenniük, de ezt nem mondom ki! Ken Kawauchi technikai vezetőként érkezett a csapathoz. A Suzukinál dolgozhattam vele, és mondhatom, hogy egy empatikus ember, fantasztikus karakterrel, és ez sokat adhat a csapatnak. Ez is kell hozzá. Az ember lehet nagyon jó mérnök is, de ha nincs meg az az empatikus képessége, hogy lelkesedést és bizalmat tudjon közvetíteni a többi mérnöknek és a versenyzőknek, akkor nem lesz jó pályamérnök. Valójában nagyon fontos tudni, hogyan kell viszonyulni mind a szerelőkhöz, mind a versenyzőkhöz. A négy Honda versenyző közül kettőt, Joant és Álexet már ismeri a Suzukinál töltött időkből, és ez is segít neki abban, hogy könnyebben tudjon belépni az új szerepkörbe.”

Ken Kawauchi
Ken Kawauchi a Honda színeiben Fotó: MotoGP Media