2024. március 28. 09:40
KezdőlapMoto3Japán pole pozíciót és meglepetés második helyezettet hozott az idei első kvalifikáció

Japán pole pozíciót és meglepetés második helyezettet hozott az idei első kvalifikáció

A MotoGP után a Moto3-ban is megdőlt a pályacsúcs az időmérő edzésen. Sasaki magabiztosan vitte el az év első pole pozícióját. 

A legkisebb kategória idei első kvalifikációja ideális körülmények között, 25 fokos levegő–, és 42 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött meg a Q1-es etappal.

Q1

Az első gyors körök után Scott Ogden állt az élre, majd Riccrado Rossi vette át tőle a vezetést. Nagy csata zajlott a 4 továbbjutást jelentő helyért. 6 perccel a leintés előtt Xavi Artigas ért oda az elős pozícióba Rossi, Ogden és Suzuki előtt. A Red Bull Rookies Cupból érkező újonc, Veijer tudott javítani néhány perccel a leintés előtt, amivel a második helyig tört előre.

Az utolsó nagy rohamok előtt így Artigas, Veijer, Rossi és Ogden álltak a továbbjutást érő helyeken. Furusato dobta el versenygépét az 1-es kanyarban 3 perccel az edzés vége előtt. Gyorsan vége lett a sárga zászlós szakasznak, így elindulhattak az utolsó próbálkozások a Q2-es helyekért. Suzuki futott egy elképesztő utolsó szektort, amivel a második helyre ugrott előre, kitaszítva onnan Ogdent. Artigas, Suzuki, Veijer és Rossi mehettek tovább a kvalifikáció második szakaszába. Némi meglepetésre Fenati nagyon messze volt a továbbjutást érő helyektől.

Q2

A délelőtti szabadedzésen Iván Ortolá már megjavította a korábbi Moto3-as körrekordot. A kvalifikáció második szakaszában 5 percet kellett várni arra, hogy ezen az időn tovább faragjon valaki. 1:46.798-al Ayumu Sasaki vette át a hivatalos leggyorsabb kört és állt az élre Kelso és Artigas előtt. Őket követte Toba és Rossi, akik ezredre azonos kört motoroztak az első próbálkozásnál.

Néhány perccel a leintés előtt a tavalyi év Red Bull Rookies Cup és Junior GP bajnoka, a Moto3-ban újonc José Antonio Rueda vette át a második helyet Kelso előtt.

Nem érkeztek már nagy javítások az időmérő végén, így az első rajtsort Sasaki, Rueda és Kelso alkotja a vasárnapi versenyen. A pénteki nap legjobbja, Holgado nyitja a második sort, mellőle Ortolá és Alonso indulhatnak majd a futam stratjánál. A harmadik sorból Artigas, Öncü és Masia várhatja majd idén először a piros lámpák kialvását. A top10-et Nepa zárja.

Moto3 időmérő végeredménye: