2023. június 07. 21:18
KezdőlapMotoGPSúlyos sérüléseket szenvedett a GASGAS versenyzője, hosszú kihagyás vár rá, miközben a...

Súlyos sérüléseket szenvedett a GASGAS versenyzője, hosszú kihagyás vár rá, miközben a botrány fokozódik a pályabiztonság miatt

Pol Espargaró debütálása a GASGAS színeiben nem sikerült jól. Pénteki bukását követően hosszú kihagyás vár rá.

Pol Espargaró bukása nem tűnt nagynak, de mégis nagyon komoly sérüléseket szenvedett. Életveszélyben nincs a pilóta, de péntek este rossz hírek érkeztek állapotát illetően.

Ijesztő balesete után kórházba szállították a MotoGP pilótáját (videó)

A spanyol versenyzőt a pályán végzett első vizsgálatok után helikopterrel szállították a farói kórházba, ahol az átfogó kivizsgálás után megerősítették, hogy nem szenvedett maradandó károsodást a pénteki második szabadedzésen történt baleset után Portimãóban, de sérülései súlyosak.

- Hirdetés -

Pol bátyja, Aleix már péntek este az újságíróknak nyilatkozott testvére állapotával kapcsolatban. Tüdőproblémákról és törött állkapocsról beszélt. Nem sokkal helyi idő szerint este 9 óra előtt újabb rossz hír érkezett. Pol Espargaró csigolyatörést is szenvedett. A karjait és a lábait mozgatni tudja, és nincs neurológiai problémája. Egyelőre azonban nem világos, hogy lesz-e szükség műtétre, és hogy tüdőzúzódása mennyire súlyos.

Közben a GASGAS csapata átnézte az összes rendelkezésre álló felvételt, hogy kiderítse, mi okozta a súlyos sérülést versenyzőjüknél. A jelek szerint Pol Espargaró először a túl közel lévő gumifalnak ütközött, majd motorja is elütötte. A motor ettől az ütközéstől ismét a levegőbe repülhetett, majd másodszor is a versenyzőre zuhant. Arra a kérdésre, hogy miért nem voltak ott az ütközést csillapítandó levegővel felfújt akadályok, a pálya üzemeltetőinek, a promóternek és a FIM új biztonsági tisztjének, Tomé Alonsónak kell majd választ adnia. A portugál FIM elnöke, Jorge Viegas is felelős.

A versenyzők az eset után ismét felháborodtak, hiszen nem érzik biztonságosnak a pálya bizonyos részeit. Pol Espargaró súlyos sérülései kapcsán ismét előkerült a kavics-téma is, de egy másik fontos biztonsági hiányosság is.

Zajlanak a munkálatok – kozmetikázás vagy valódi fejlesztés?

Aleix Espargaró érthetően aggódott testvére sérülése után: „Nem, nem vagyok dühös. Csak most azonnal beszélni akarok Pollal, és remélem, jól van. Még lesz időnk megdorgálni valakit, és „airfence-t” követelni. Most egy kicsit aggódom.” – mondta az Aprilia versenyzője.

„A második piros zászló elkerülhető lett volna, ha hallgatnak ránk. Mert azok nélkül a kavicsok nélkül nem lett volna piros zászló. Kemény ütközés volt, de nem olyan kemény, mint ami lett belőle, mert Pol a kavicságyban gyorsult. A biztonsági kerítés sem volt ott.” – nyilatkozta Francesco Bagnaia felháborodva.

Luca Marini sem tartotta magában véleményét: „Új kavicsra van szükségünk a bukózónában. A Dornának vagy az IRTA-nak tennie kell valamit, mi nem tehetünk semmit. Oké, amit csináltak, az talán egy kezdet volt. De többre van szükségünk. A motorjaink egyre jobbak és jobbak, az aerodinamikával minden egyre könnyebb. Ugyanott kezdünk el fékezni, mint a Moto2-es motorok, de 50 km/h-val többel érkezünk meg. A bukóterek ezért nem elegendőek számunkra.”

Marc Márquez is felszólalt a hiányzó airfence” miatt. „Szombaton 10 légkerítésnek kell lennie ebben a kanyarban.” – követeli a nyolcszoros világbajnok

- Hirdetés -