2024. április 26. 05:37
KezdőlapMotoGPNem árulja el titkát a sprintfutam legszebb előzését produkáló Marc Márquez

Nem árulja el titkát a sprintfutam legszebb előzését produkáló Marc Márquez

Nehéz elhinni, de Marc Márquez a szombati teljesítményét azzal magyarázta, hogy a csapata jó tanácsokat adott a vezetési stílusa módosítására, de ezeket titokban tartja.

Marc Márquez tehetsége és a Honda Racing Corporation iránti elkötelezettsége ismét megakadályozta a teljes katasztrófát a portimãói sprintversenyen, mivel három márkatársa is bukott. A Repsol Honda sztárja viszont a pénteki 14. hely után először az kvalifikáció első szakaszán diadalmaskodott, majd a Q2-ben még a pole pozíciót is előrántotta a tarsolyából.

„Nagyon boldog vagyok, mert ez egy hihetetlen vasárnap, bocsánat… szombat volt” ─ idézi a spanyol versenyzőt a SPEEDWEEK.com.

 „Ami ma történt, az váratlan volt, mert pénteken még küszködtünk, de aztán nemcsak a motoron javítottuk, hanem a vezetési stílusomat is átalakítottam, de tovább kell fejlődnünk.”

„Jól kvalifikáltam, ami a versenytávot tekintve hasznos, mert ez az első rajtpozíció ma is érvényes. Már a teszt után tudtam, hogy a szombati rövid versenytáv lesz az egyik erősségem. A mai, 25 körön viszont több gondom lesz. Már tegnap is látszott, hogy bizonyos helyeken sok időt veszítünk, és csak a féktávokon tudjuk behozni, de ez nem a legjobb módja a versenyzésnek, mert 25 körön keresztül nem lehet ezt csinálni. Szóval tovább kell dolgoznunk a Hondával, a csapattal, az összes technikusunkkal, mert a legjobbat kell kihoznunk a jelenlegi helyzetünkből.”

Bombameglepetés az időmérőn: Marc Márquez körrekorddal szerezte meg az év első pole-ját

Marc Márquez a verseny egyik kulcsjelenetét akkor hajtotta végre, mikor a verseny utolsó szakaszában egyszerre megelőzte Oliveirát és Millert a belső íven.

„Amikor megláttam Miguelt befordulni, azt gondoltam, hogy itt az idő a támadásra, de az első kanyarban nagyon nehéz belülről előzni, mert a kanyar közepén van egy bukkanó. A videón látszik, hogy Oliveira motorja ott elkezd imbolyogni, nem tudta tartani az ívet emiatt. Nem igazán az volt a célom, hogy itt a dobogón végezzek, mert a csapatban megegyeztünk, hogy ha szombaton az első ötben végzek, az már elképesztő eredmény lesz, de ezt a harmadik helyet aztán az utolsó két körben ügyesen meg tudtam védeni, és kontroll alatt tudtam tartani az ellenfeleket. Ezért vagyok boldog.”

Bár Márquez már nyolc világbajnoki címet nyert összesen, péntek este hasznos tanácsokat kapott a csapattól, hogyan javíthatna a vezetési stílusán a portimãói pályán.

„Természetesen nem fogom elárulni, hogy mit sulykoltak belém, mert a csapatunknak és a Hondának más versenyzői is vannak. Így ez az én titkom marad. Nem könnyű tanácsot adni valakinek, aki már annyiszor nyert. Néha nehéz meghallgatnom őket, de ha van értelme, akkor megfogadom a tippeket. Most kíváncsian várom, hogy ma újabb javulást tudunk-e elérni.”