2024. április 20. 01:23
KezdőlapMotoGPLorenzo elmondta, mi Marc Márquez különleges tulajdonsága, aminek azonban árnyoldala is van

Lorenzo elmondta, mi Marc Márquez különleges tulajdonsága, aminek azonban árnyoldala is van

Marc Márquez korántsem mondhatja el magáról, hogy egyszerű helyzetben lenne. A 2023-as szezon kezdete nem kizárólag portimãói hibája miatt nehézkes, a Honda teljesítménye sem teszi egyszerűbbé az évad indulását.

Azokkal a problémákkal, amelyekkel Marc Márquez most szembesül, számos HRC-versenyző találkozott már korábban. Az egyik ilyen eset Jorge Lorenzo nevéhez fűződik. A spanyol pilóta többször elismerte, hogy az RC213V egy kezelhetetlen motor volt számára, amelynek nyergében felt a bukástól és a sérüléstől, így végül visszavonult az aktív versenyzéstől.

A Cadena SER-nek adott interjúban Lorenzo beszélt arról a helyzetről, amiben a nyolcszoros világbajnok van most. „Marcnak megvan az a DNS-e, amit mindannyian csodálunk, például az a pole pozíció, amit Portimãóban szerzett, és amire senki sem számított azzal a motorral, ami rosszabb a többinél. Mindannyiunkat lenyűgözött azzal, amit szombaton csinált.” mondta Lorenzo.

Bombameglepetés az időmérőn: Marc Márquez körrekorddal szerezte meg az év első pole-ját

„Azonban ennek a DNS-nek megvan a maga árnyoldala is.” – folytatta szavait. „Ez arra készteti, hogy megtanulja, hogyan kell fogát összeszorítva menni, és minden körülmény között mindent beleadni, még akkor is, ha nem elég jó a motorja. Amikor nem a kedvenc pályáján van, akkor is mindig a legjobbat akarja kihozni magából, és győzni akar. Ennek a következménye, hogy több kockázatot vállal, mint a többiek. Néha, amikor magában bukik, az a saját fizikuma ellen irányul. Másrészt, amikor más versenyzők is veszélyben vannak, a versenyigazgatóságon múlik, hogy cselekedjen és megvédje azt a versenyzőt, akit meg kell védenie” – véli Lorenzo.

A korábbi HRC-pilóta tudja, hogy Márquez nem fog már számottevően változtatni saját motorozási stílusán. „Marc már 30 éves, nem lehet radikálisan megváltoztatni a vezetési stílusát és a mentalitását, csiszolni lehet bizonyos dolgokon, aztán Marcon múlik, hogy a pályafutása végéig folytatni akarja-e a kockázatvállalást, vagy változtatni akar a vezetési stílusán, és ez kevesebb győzelemhez, de kevesebb bukáshoz és több ponthoz vezet majd. Jelenleg Marcnak nehéz dolga van, mert hosszú ideje most a legrosszabb a Hondája, de továbbra is meg akarja mutatni, hogy még egy ilyen gyengébb motorral is győzni tud.” – zárta szavait Lorenzo.