2024. április 27. 00:39
KezdőlapMoto2A Leopard versenyzője 2 év után újra a pole-ban, míg a Fantic...

A Leopard versenyzője 2 év után újra a pole-ban, míg a Fantic számára is megszületett az első rajtelsőség

Folyamatosan melegedő időben zajlottak a kisebb kategóriák időmérő edzései. A bukásoktól nem mentes kvalifikációkon a Moto3-ban spanyol elsőség született, Masiá 2 év után újra pole pozíciót tudott szerezni, míg a Moto2-eseknél a Fantic színeiben a VR46 Akadémia versenyzője, Celestino Vietti végzett az élen. 

Moto3

A délelőtti vizes pályán teljesített harmadik szabadedzés után már ideális körülmények fogadták a legkisebb kategória mezőnyét Austinban az időmérő edzés kezdetén. A Q1 lassan kezdődött a Moto3-asoknál, 6 percnek kellett eltelnie, mire az első versenyző mért kört teljesített. Az etap feléhez érkezve még mindig csupán 5 pilóta teljesített kört, de az idők nem voltak még az igaziak. Ezután nekiiramodtak a versenyzők a mért köröknek, és érkeztek is a piros szektorok sorban.

Xavier Artigas állt az élre, helyezését az edzés végéig meg tudta tartani. Mögé Azman, Salvador és Yamanaka sorakozott fel a továbbjutó helyekre. Többen buktak a Q1 során, többek között Almansa is, akit az eset után az orvosi központba szállítottak további vizsgálatokra.

David Muñoz bukott a kvalifikáció második szakaszának elején, szerencsésen megúszta az esést, a mögötte haladók el tudták kerülni a pályán maradó versenyzőt. Az első próbálkozások után Masiá állt az élre a hétvége legjobb idejét teljesítve, mögé Ortolá és Moreira sorakozott fel. Néhány perccel a leintés előtt Sasaki gyújtotta be a rakétákat, de Masiát nem tudta megelőzni. Érdemi változás az utolsó percekben már nem történt, így Jeume Masiá 2 év után újra a pole pozícióból várhatja a vasárnapi futam rajtját. Az első sort Sasaki és Ortolá egészítette ki. A második rajtsorba Moreira, Holgado és Nepa értek oda, míg mögülük Yamanaka, Bertolli és Artigas indulhat a futamon.

Kaito Toba is bukott az időmérő alatt, őt is az orvosi központba kellett szállítani az eset után. A japánnál végül nem találtak komolyabb sérülést, így rathoz állhat vasárnap.

Moto3 időmérő végeredménye:

Moto2

Hiányzóval indult el a középső kategória mezőnye az időmérő edzésre. A szombat délelőtti szabadedzésen Darryn Binder bukott, aminek következtében az orvosi központba kellett szállítani, ahol kéztörést diagnosztizáltak a tavaly még MotoGP-ben versenyző dél-afrikai pilótánál. Szintén bukott és vizsgálatra szorult esése után Aldeguer is, de nála nem találtak nagy problémát és versenyzésre alkalmasnak találták.

A Q1 elején Somkiat Chantra állt a mezőny élére, Bendsneyder, Dalla Porta és Tulovic előtt. Az etap feléhez közeledve a thai versenyzőtől Bendsneyder vette át az első helyet, míg a továbbjutó helyekre Aldeguer és López zárkózott fel. A sorrend a kvalifikáció első szakaszában már nem változott az élmezőnyben, így ők mehettek tovább a Q2-be, hogy tovább harcolhassanak a pole pozícióért.

A kvalifikáció második szakaszának elején Sam Lowes bukott, amivel véget is ért a gyakorlás számára.

Az első próbálkozások után Salač állt az élre Vietti és López előtt. Az etap feléhez közeledve a mezőny felének még nem volt mért ideje a bukások miatti sárga zászlók miatt. Az utolsó harmadba érkezve Bo Bendsneyder jött fel a harmadik helyre. Pedro Acosta vette át a vezetést néhány perccel a kockás zászló lengetése előtt, akit Vietti utasított maga mögé. Az utolsó gyors körön az élmezőnyben már senki nem tudott javítani, így Valentino Rossi versenyzője, Celestino Vietti indulhat az első rajtkockából. Acosta és Salač startolhat az olasz pilóta mellől. A második rajtsorba Bendsneyder, López és Dixon értek oda, míg a harmadikból Canet, Arbolino és González kezdheti meg a futamot vasárnap.

A Moto2 időmérő edzés végeredménye: