2024. április 26. 21:39
KezdőlapMotoGPA Yamahának drámát, míg a Ducati és a Honda számára örömet hozott...

A Yamahának drámát, míg a Ducati és a Honda számára örömet hozott a sprint

Kicsit higgadtabb körülmények között zajlott a sprintfutam Austinban, de így is rengeteg izgalmat tartogatott. Fabio Quartararo drámája után Francesco Bagnaia domináns győzelmet aratott. 

A MotoGP sprintfutamának kezdetére 30 fok körül alakult már a levegő hőmérséklete, míg az aszfalt 46 fokos volt, ami új szituációt jelentett a mezőny számára, hiszen a hétvége kezdete óta nem volt ennyire meleg Austinban.

Bagnaia és Rins nagyon jól kapták el a rajtot. A spanyol fordult el elsőként az egyes kanyarban, de méterekkel később már Bagnaia motorozott az élen. Az LCR Honda versenyzője ezt nem hagyta annyiban és újra a regnáló bajnok elé került, azonban a Ducatis ismét visszavette a pozíciót.

Fabio Quartararo rövid időre harmadik helyre lépett fel a rajt után, de Aleix Espargaró megelőzte francia riválisát. A VR46-os versenyzők rengeteg pozíciót veszítettek a startnál, Bezzecchi a 11., míg a 3. helyről rajtoló Marini a 14. helyig csúszott vissza. Jorge Martín az elrontott kvalifikáció után (2 alkalommal is bukott) 7 helyet javítva már az ötödik helyen haladt a sprintfutam második körében.

Rins hibája után Aleix Espargaró lépett előre a második helyre, Francesco Bagnaia pedig ellógni látszott az élen. Közben Zarco is bakizott, aminek következtében Álex Márquez megelőzte.

A betegségéből lábadozó Martín Quartararo előzésével már a 4. helyen körözött a pályán. Az élen ekkor 6 tizedes előnnyel haladt Bagnaia, akit Aleix Espargaró vett célba, és úgy tűnt egyre közelebb tud kerülni riválisához, de felzárkózása megtorpant.

Az ötödik körben érkezett a dráma Fabio Quartararo számára, az egyes kanyarban eldobta versenygépét.

A versenytáv feléhez érve Espargaró és Rins között bontakozott ki csata, az LCR Honda versenyzője szeretett volna a második helyre fellépni, de spanyol riválisa visszaverte a támadását.

Rins azonban ezt nem hagyta annyiban, újra megpróbált egy előzést, ami ezúttal össze is jött neki. Nem sokkal később Rins és Espargaró is hibáztak. Az Aprilia megingását Martín ki is használta és megelőzte honfitársát. Eközben mögöttük Álex Márquez bukott, akinek ez futama végét jelentette.

A VR46-os versenyzők kart-karba öltve szép lassan lopakodtak előre a rajtot követő visszaesésük után, 2 körrel a leintés előtt már Brad Bindert üldözték az ötödik pozícióért. Eközben Aleix Espargaró Martínt szerette volna becserkészni. Az utolsó körben még nyílt volt a csata kettejük között, az Aprilia-versenyző nagyon akarta azt a dobogós pozíciót. Az utolsó szektorba érve Martínnak minden erejét fel kellett használnia a védekezésre. Espargaró rövid ideig a Pramac-pilóta elé került, de besokallt, így Martín szerezte meg a harmadik helyet Francesco Bagnaia és Álex Rins mögött.

A dobogón boldog versenyzőket láthattunk, mindegyikőjük nagyon elégedett volt az eredményével. A hétvége abszolút hősei álltak a pódiumon – Bagnaia az első kanyaroktól eltekintve dominálta a futamot, míg Rins életben tartja a Honda reményeit, egy személyben viszi a hátán jelenleg a japán márka motorját. Martín a futam végére teljesen elkészült az erejével, gyakorlatilag kifogyott a levegőből betegsége következtében, így még értékesebb ez a harmadik hely számára.

A sprintfutam végeredménye: 

1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo DUCATI
2 Alex RINS LCR Honda CASTROL HONDA 2.545
3 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing DUCATI 4.706
4 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing APRILIA 5.052
5 Brad BINDER Red Bull KTM KTM 8.175
6 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 DUCATI 8.877
7 Luca MARINI Mooney VR46 DUCATI 9.453
8 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF APRILIA 10.768
9 Jack MILLER Red Bull KTM KTM 12.448
10 Maverick VIÑALES Aprilia Racing APRILIA 12.739
11 Johann ZARCO Prima Pramac Racing DUCATI 14.251
12 Joan MIR Repsol Honda Team HONDA 14.988
13 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU HONDA 15.592
14 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha YAMAHA 16.534
15 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF APRILIA 19.290
16 Augusto FERNANDEZ GASGAS Tech3 KTM 23.128
17 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing DUCATI 25.626
18 Stefan BRADL Repsol Honda HONDA 25.787
19 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha YAMAHA 27.169
20 Jonas FOLGER GASGAS Tech3 KTM 46.973
Nem ért célba
Alex MARQUEZ Gresini Racing DUCATI 4 kör
Michele PIRRO Ducati Lenovo DUCATI 5 kör