2024. április 25. 08:29
KezdőlapMotoGPA félelem akadályozta meg az utolsó körös előzést a győzelemért a MotoGP...

A félelem akadályozta meg az utolsó körös előzést a győzelemért a MotoGP előző futamán

Brad Binder elárulta, azért nem támadta meg Francesco Bagnaiát a Spanyol Nagydíj utolsó körének utolsó kanyarjában, mert félt az esetleges büntetéstől. A dél-afrikai versenyző szerint a MotoGP jelenlegi irányvonala nem díjazza az összeéréseket.

Szoros versenyt hozott a MotoGP Spanyol Nagydíja, hiszen Francesco Bagnaia mindössze 221 ezreddel verte meg Brad Bindert a jerezi főfutamon. A futam azonban nem ért drámai véget, így nem került be a legnagyobb klasszikusok közé. Ellentétben például Valentino Rossi és Sete Gibernau 2005-ös, vagy éppen Jorge Lorenzo és Marc Márquez 2013-as csatájával.

Rossi manővere és az azt követő igazságtalanság lökte a visszavonulás felé egykori riválisát

Pedig a KTM versenyzőjének adott esetben lett volna lehetősége a visszatámadásra, miután korábban elvesztette a vezetést a címvédővel szemben. A közelmúltban szerzett tapasztalatai azonban arra ösztökélték, hogy ne kockáztasson, hiszen a sportfelügyelők mostanában kifejezetten bőkezűen osztják a büntetéseket, vagyis Binder könnyedén ráfaraghatott volna, ha a manőver nem teljesen tiszta.

„A versenyzés manapság már nem olyan, mint régen, és a valóság az, hogy az ember büntetést kap, ha hibázik, és ütközik másokkalnyilatkozta, majd hozzátette, egyértelműen ott volt a fejében a szankció lehetősége. – Ez kicsit elveszi az élvezeti értékét, de gondolom, biztonságosabbá teszi [a versenyzést]. Nem vagyok az a srác, aki szeret bármennyit is benne hagyni. Úgy éreztem, hogy majdnem elég közel voltam, de nem voltam [elég közel]. Szóval ez amolyan »kockáztassunk, és meglátjuk, mi történik« pillanat lett volna. A helyzet azonban az, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nem válna az ember hasznára, ha… Lehet, hogy bejönne a dolog, de nagy az esélye, hogy kicsit összeér [a másikkal]. Szóval azt a pozíciót, amit esetleg szereznénk, úgyis elvennék.”

Nem sokkal korábban Binder csapattársa, Jack Miller keveredett ilyen jellegű szituációba Bagnaiával. A Ducati világbajnoka úgy előzte meg az ausztrál versenyzőt, hogy összeértek, amit egykori csapattársa láthatóan zokon is vett. A 26 éves versenyző hiába kért azonnal elnézést, kénytelen volt visszaadni a pozíciót. Binder szerint ezt a megközelítést figyelembe kell venni a támadás során.

„A valóság az, hogy manapság, ha az ember eltalál valakit, akkor valamilyen büntetést kap, szóval ezt mindig szem előtt kell tartani – fogalmazott. – Még ha ez az utolsó kanyar, az utolsó kör, az sem változtat semmin. Ugyanakkor ez biztosan biztonságosabb, és attól függően, hogy az ember hol van [elöl vagy hátul – a szerk.], az előnyére is várhat.”

MotoGP, Brad Binder, Francesco Bagnaia, Spanyol Nagydíj 2023
Binder nem akart kockáztatni Bagnaia ellen (Fotó: MotoGP Media)

Sokan néha nem értik, hogy a sportfelügyelők egészen pontosan mire adnak büntetést, és többen is nemtetszésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban. A helyzeten olyan módon kívánnak javítani, hogy a következő, Le Mans-i futamhétvégén a pilóták leülnek velük, hogy átbeszéljék a szituációt. Ami Bindert illeti, jelenleg a bajnokság harmadik helyén áll 25 ponttal Bagnaia és 3-mal Marco Bezzecchi mögött.