2024. április 26. 15:02
KezdőlapMotoGPAggódhatnak Marc Márquez szurkolói? – a Honda a visszatérésről versenyzője beszélt

Aggódhatnak Marc Márquez szurkolói? – a Honda a visszatérésről versenyzője beszélt

Marc Márquez elárulta, nem biztos, hogy a Francia Nagydíjra vissza tud térni. A nyolcszoros világbajnokon a jövő hét folyamán végeznek el egy vizsgálatot, majd az orvosai meghozzák a döntést.

Marc Márquez nagy reményekkel vágott neki a 2023-as MotoGP-szezonnak. Azok után, hogy az előző három idényét tönkretette a 2020-as szezonnyitón elszenvedett balesetében szerzett sérülése, a spanyol versenyző kijelentette, hogy kifogástalan fizikai állapotban várja az évet. A Portugál Nagydíj hétvégéje jól is indult számára, hiszen pole pozíciót szerzett, majd a sprintfutamon a harmadik helyen ért célba, ám utána rémálomszerű fordulatot vettek az események.

A verseny második körében ugyanis elmérte a féktávot, majd miután összeért Jorge Martín motorjával, irányíthatatlanul vágódott neki Miguel Oliveira gépének. Márquez kézközépcsonttörést szenvedett, ám az első tájékoztatások alapján csak az Argentin Nagydíjat kellett kihagynia. Ehhez képest Austinban és Jerezben sem volt ott, és a mostani nyilatkozata alapján az is kérdéses, hogy Le Mans-ban részt tud-e venni.

„Az orvosok majd eldöntik – jelentette ki a Repsol Honda pilótája a spanyol TVE televíziónak. – Kedden lesz egy CT-vizsgálatom, meglátjuk, hogy minden jól megy-e, és újra beszállhatok-e a bajnokságba. Az, hogy Le Mans-ban leszek-e, egyelőre a levegőben lóg, de remélhetőleg tudok indulni Franciaországban, hogy a megfelelő helyre kerüljek.”

Márquez-Oliveira
A balesetben Márquez sérült meg a legsúlyosabban (Fotó: MotoGP Media)

Márqueznek a sérülése miatt a hétfői jerezi tesztet is ki kellett hagynia. Mindez kifejezetten rosszul jött a 30 éves motorosnak, illetve a Hondának, hiszen az új, Kalex által gyártott vázat próbálták ki, és a visszajelzéseire nyilvánvalóan számítottak volna. Hiányában Stefan Bradl tesztelte az új motort, aki egyébként az Amerikai és a Spanyol Nagydíjon is indult.

Amikor Márquez visszatér – legyen az bármikor is –, kérdéses, hogy le kell-e töltenie a dupla hosszú körös büntetését, amit Oliveira kiütéséért kapott. A sportfelügyelők először úgy fogalmaztak, hogy Termasban kell letöltenie a szankciót, majd amikor kiderült, hogy ott nem indul, átfogalmazták a dokumentumot, amelyben már a következő olyan versenyre hivatkoztak, ahol részt vesz. A Honda fellebbezést nyújtott be, és végleges döntés még nem született.

A kiesés és főleg a három kihagyott futam miatt Márquez óriási hátrányba került a bajnokságban, ráadásul egyelőre a motor sem az igazi, még akkor sem, ha Álex Rins nyerni tudott Austinban. A hatszoros MotoGP-világbajnoknak a számára legjobb esetben is 80 pontos hátrányt kellene ledolgoznia a listavezető Francesco Bagnaiához képest, ha vissza akar térni a csúcsra. Igaz, pont a Ducati pilótája mutatta meg, hogy ennél is nagyobb lemaradást is meg lehet fordítani, hiszen féltávnál még 91 egységgel kevesebbel rendelkezett, mint Fabio Quartararo.