2024. április 26. 13:03
KezdőlapMotoGPJelentős összeget adományoz a Ducati az olaszországi árvíz károsultjainak

Jelentős összeget adományoz a Ducati az olaszországi árvíz károsultjainak

A Ducati bejelentette, hogy 200 ezer euróval támogatja az Észak-Olaszországot sújtó katasztrófa károsultjait. Az Aprilia szintén jótékony célra ajánlja fel a szurkolói összejöveteléből származó bevételeket.

Múlt héten óriási esőzések voltak Észak-Olaszországban, különösen Emilia-Romagna tartományban, aminek következtében jelentős áradások sújtották a térséget. A természeti katasztrófában már több mint egy tucat ember vesztette életét, és közel 40 ezer embert kellett evakuálni a lakhelyéről, emellett rendkívül súlyos anyagi károk keletkeztek.

Az autó- illetve motorsportrajongók számára a leginkább látható következmény az imolai hétvége törlése volt A térség azonban messze nem csak ebből áll, itt található ugyanis ennek az iparágnak a központja az országban, legyen szó akár két, akár négy kerékről. Nem véletlen, hogy a csapatok, illetve a gyártók összefogtak a károsultak megsegítésére: a Ducati például 200 ezer eurót, azaz közel 75 millió forintot adományozott a térség lakosainak, és ez még nem minden.

Hivatalos: nem lesz Emilia Romagna Nagydíj!

„Mindannyiunk számára szívbemarkoló volt, ami az előző héten történt a térségünkben – nyilatkozta Claudio Domenicali, a gyártó vezérigazgatója. – A Ducatinak mély gyökerei vannak Emilia-Romagna területén, kezdve Bolognával, ahol létrejöttünk és ahol működünk, a Motor Valley-n keresztül a Riders’ Landig. Itt vagyunk otthon, és úgy éreztük, hogy egy kétszázezer eurós adomány formájában meg kell találnunk a módját, hogy segítsük a regionális polgári védelmet. A szakszervezet képviselői az alkalmazottakkal együtt azon dolgoznak, hogy egy órányi [munkáért] járó fizetést adományozzanak. Ez a gesztus rengeteget elmond ennek a rendkívüli területnek, Emilia-Romagnának az emberségéről és összetartásáról.”

A Ducati a katasztrófában érintett munkatársait különösen kisegíti, ugyanis munkaórának számolja el azt az időt, amit a károk elhárításával töltenek. A másik olasz gyártó, az Aprilia szintén próbálja segíteni a rászorulókat. A mai napon rendezik meg a szokásos, Aprilia All Stars elnevezésű eseményt, amely lényegében egy szurkolói találkozó Misanóban, és ennek bevételét ajánlják fel a térségnek.

„Mindannyian nehéz pillanatokat élünk át, de az Aprilia úgy döntött, hogy mindez nem állítja meg – fogalmazott a gyári istálló tesztpilótája, Lorenzo Savadori, aki a nagymértékben érintett Cesena városából származik. – Mindenki, aki akar, hozzájárulhat [az ügyhöz]. Lesznek pólók az eseményről, és különleges élményeket kínálnak majd, például egy kört velem a pályán. A bevétel száz százalékát jótékony célra fordítják. Várlak titeket, együtt megcsináljuk.”

Az olasz pilótán kívül a gyári alakulat és az RNF állandó versenyzői, vagyis Aleix Espargaró, Maverick Viñales, illetve Miguel Oliveira és Raúl Fernández is ott lesz, mint ahogyan két korábbi MotoGP-versenyző, Max Biaggi és Loris Capirossi is. Velük nemcsak motorozni lehet a rajongóknak, hanem például egy közös ebédet is meg lehet vásárolni.

MotoGP, Lorenzo Savadori, Francia Nagydíj 2023
Mások mellett Savadori is ott lesz az Aprilia eseményén (Fotó: MotoGP Media)

„Az Aprilia All Stars egy nagyszerű lehetőség lesz az újrakezdésre, mindenkivel együtt – jelentette ki Massimo Rivola, az Aprilia versenyigazgatója. – Azért leszünk Misanóban, hogy felhőtlen pillanatokat nyújtsunk, és igazán közel legyünk Emilia-Romagna összes lakosához. Jómagam Faenzából származom, családtagjaim és barátaim érintettek a katasztrófában. Együttérzek mindazokkal, akik veszteséget szenvedtek, és köszönöm a nagymértékű szolidaritást, amit tanúsítottak irántunk. Ezért várunk titeket Misanóban, hogy konkréten és egyértelműen kifejezzük támogatásunkat.”