2024. április 27. 11:08
KezdőlapMotoGPRossi felsorolta legnagyobb riválisait, de egyvalakit nem említett

Rossi felsorolta legnagyobb riválisait, de egyvalakit nem említett

Valentino Rossi elárulta, kit tart a három legnagyobb riválisának pályafutásából. A kilencszeres világbajnok által felsorolt nevek között nem szerepel Marc Márquezé, akivel az ellentétük manapság a legnagyobb vitát váltja ki a szurkolók körében.

Valentino Rossi 26 évet töltött a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző géposztályainak mezőnyében. A jelenleg 44 éves legenda összesen kilenc világbajnoki címig jutott, ebből hetet a legmagasabb kategóriában szerzett. Ahogyan az ilyen kaliberű sportolóknál lenni szokott, jó néhány komoly rivalizálása volt karrierje során.

A manapság már autóversenyzőként, illetve a VR46 csapattulajdonosaként tevékenykedő Rossit arra kérték, hogy sorolja fel, kit tart a három legnagyobb ellenfelének több mint negyedszázados pályafutásából. A 115-szörös futamgyőztes eleget is tett ennek, majd azt is elárulta, hogy az első miért volt más, mint a másik kettő.

„Jorge Lorenzót, Casey Stonert és Max Biaggit mondanám. – válaszolta. – Biaggival már a kezdetektől fogva kemény volt, mert soha nem kedveltük egymást amúgy sem. Aztán megérkeztem kicsit ostoba fiatalként, és azonnal bosszantani kezdtem őt. A 250 köbcentiméteres bajnok azt mondta, hogy »mi a f*sz«. Aki pedig a 125-ösöktől jött, máris felbosszantotta őt. Szóval rögtön rosszul indult, és ez végig rivalizálás volt. Az utolsó 500 köbcentiméteres világbajnoki címért harcoltunk, és ez jó volt.”

Rossi aztán zsinórban öt világbajnoki címet nyert a királykategóriában, és ezalatt hosszú távon senki nem tudta igazán megszorongatni. Végül 2006-ban Nicky Hayden taszította őt le a trónról, de az igazi riválisa Stoner volt. Utána pedig jött Lorenzo, akivel éveken át csapattársak voltak, és egy időben nagyon rossz volt a viszonyuk.

Így rendezte viszonyát Rossi a riválisaival, miután „kiöblítette a száját”

„Stonerrel és Lorenzóval más volt a rivalizálás, mert [Biaggi] esetében én voltam a fiatal, akinek meg kellett vernie az öreget – folytatta Rossi. – Stonernél és Lorenzónál viszont én voltam az idős, és nekik kellett megpróbálniuk legyőzni engem. Lorenzo és Stoner erősebbek voltak Biagginál, abban az értelemben, hogy volt egy evolúció, a versenyzők evolúciója. Szóval minél fiatalabb az ember, annál erősebb, utána pedig mindig nehezebb.”

Ezek a rivalizálások több éven át tartottak, és nyilvánvaló, hogy ez idő alatt változott az érintettek hozzáállása. Ahogyan a sportág is jelentősen átalakult Rossi pályafutásának eleje és vége között, így mindez természetesen nem véletlen. Az olasz expilóta a futballal vont párhuzamot, ahol szerinte az érintettek kevésbé tisztelik egymást, mint a motorosok.

„Veszélyes [a sportág], az ember pedig hajlamos jobban tisztelni az ellenfelét, talán jobban is, mint azok, akik egy labdarúgómeccsen találkoznak – magyarázta. – Ha az ember futballozik, akkor általában szinte semmi nem történik, ezzel szemben a motorozásnál mindig kell hagyni egy kis mozgásteret. Ez egy egyéni sportág, és már más, egy kontaktsport.”

Alighanem sokaknak feltűnt, hogy Rossi nem említette Marc Márquezt, akit karrierje utolsó nagy ellenfeleként szokás emlegetni. Mindez bizonyos szempontból érthető, hiszen miután a spanyol versenyző felkerült a legjobbak közé, az olasz motoros csak egyszer harcolt a világbajnoki címért, és akkor nem ő volt a fő ellenfele. Azonban a 2015-ös év minden idők talán legellentmondásosabb szezonja volt a két fél konfliktusa miatt, amely a Malajziai Nagydíjon csúcsosodott ki, és később is volt afférjuk a pályán.