back to top
2024. május 01. 14:30
KezdőlapMotoGPÁlex Márquez nyitott az élen Mugellóban, a gyári Ducatik nagyon hátul kezdtek

Álex Márquez nyitott az élen Mugellóban, a gyári Ducatik nagyon hátul kezdtek

Álex Márquez zárta az élen az Olasz Nagydíj első edzését, megelőzve Fabio Quartararót és Brad Bindert. A gyári Ducati állandó pilótái csak a mezőny hátuljában végeztek, de ez nem biztos, hogy akkora problémát jelent a későbbiekre nézve.

Négy hét szünet után végre ismét motorra ültek a MotoGP versenyzői, hiszen pénteken délelőtt rendezték az Olasz Nagydíj első edzését. A tréningen három olyan pilótát is köszönthettünk, aki Le Mans-ban nem volt ott. Enea Bastianini a szezonnyitón, míg Miguel Oliveira a Jerezben elszenvedett sérüléséből tért vissza, Michele Pirro pedig szabadkártyásként indul a gyári Ducati színeiben.

Az első mért kört pont utóbbi teljesítette, az olasz pilóta 1:47.905 másodperces körrel kezdett, amitől riválisai eleinte jelentősen elmaradtak, de ez ekkor még nyilvánvalóan nem volt mérvadó. 6 perc elteltével aztán a két LCR-versenyző került hozzá viszonylag közel: Nakagami Takaaki 388, míg Álex Rins további 204 ezreddel maradt el tőle.

Szűk 10 perc után Álex Márquez vette át a vezetést, egészen pontosan 65 ezreddel volt gyorsabb Pirrónál. A spanyol versenyző egyébként háromhelyes rajtbüntetéssel várja a hétvégét, de ezt csak vasárnap kell letöltenie, vagyis a sprintfutamon az időmérőn megszerzett pozíciójából indul. A harmadik helyre Jorge Martín zárkózott fel, aki 97 ezreddel bizonyult lassabbnak honfitársánál.

Márquez nem sokkal később majdnem összeütközött Franco Morbidellivel, aki az ideális íven lassú tempóban motorozott, míg a 27 éves pilóta gyorskörön volt. Szerencsére nem lett nagyobb baj, ellentétben Aleix Espargaróval, aki láthatóan fájdalmakkal küszködött, miután egy biciklis balesetben megsérült. A felvételek tanúsága alapján az Aprilia pilótája a könnyeivel küszködött.

Ami a gyári Ducati állandó versenyzőit illeti, szinte ugyanúgy kezdtek: negyedóra után Francesco Bagnaia 1:47.285-tel a hatodik helyet foglalta el, míg Bastianini csupán 8 ezreddel és egy pozícióval maradt el tőle. Espargaró szenvedése viszont tovább folytatódott: szűk 20 perccel a vége előtt a negyedik szektorban bukott, ami nyilvánvalóan nem segített a sérülés tekintetében.

Nem sokkal később változott az élmezőny sorrendje, miután Johann Zarco feljött a második helyre, 41 ezreddel lemaradva Márqueztől, míg Bagnaia az ötödik pozícióba ugrott fel, 291 ezredes lemaradásban. Pirro aztán szintén javított, és 28 ezreddel megelőzte Márquezt. A Gresini pilótáját aztán Bagnaia is megelőzte, ő 15 ezreddel volt lassabb csapattársánál.

A hajrában Zarco javított először az élmezőny tagjai közül, a Pramac motorosa két lágy gumin a harmadik helyre jött fel, 17 ezredmásodperces lemaradással Pirro mögött. Az első komoly javítás Maverick Viñalestől érkezett, aki 1:46.404-gyel átvette a vezetést. Azonban nem sokáig maradt az élen, hiszen Fabio Quartararo és a két Pramac is felülmúlta őt. A Yamaha világbajnoka 1:46.208-ig jutott.

A francia versenyzőt egyedül Márquez tudta megelőzni, egészen pontosan 87 ezreddel. A harmadik helyre Brad Binder, a negyedikre Marco Bezzecchi jött fel. Mögöttük Zarco, Martín, Morbidelli, Viñales, Marc Márquez és Raúl Fernández lett az első tíz sorrendje. Bastianini a tizenötödik, Bagnaia a tizenhatodik pozícióban zárt, de utóbbi használt gumikon ment.

A MotoGP mugellói első edzésének végeredménye